Un dels actes de la Gran Festa de la Calçotada i que enguany arriba a la 29a edició és el concurs de salsa de la calçotada i té lloc a la plaça del Blat

Per Alba Tudó. Fotos Sònia Valls

“Al migdia provem totes les salses que han presentat i normalment ens acompanya la persona convidada a la festa”, expliquen Sandra Pàmies i Maria Miralles, responsables del concurs. De fet, diuen que cada any hi ha més participació i també ve gent de fora de Valls. “Sobretot hi ha gent de mitjana edat. L’any passat també hi havia algun jove”, recorden. I és que la salsa de calçot queda bé amb tot. “A les amanides, a la carn, el peix”, asseguren les responsables del concurs de la salsa de la calçotada.

Els concursants han de presentar mig de salsa ja feta, envasada en un pot de vidre transparent. La recepció de les salses tindrà lloc de les deu fins a les dotze del matí a l’entrada de l’Ajuntament de Valls, a la plaça del Blat.

LA SALSA DE CALÇOT QUEDA BÉ AMB TOT. “A LES AMANIDES, A LA CARN, EL PEIX”

Es donaran tres premis, un per a cadascun dels tres primers classificats, juntament amb un lot de salses, de Salses Fruits S&P, un lot de vins de la Denominació d’Origen Tarragona, una ampolla de vermut Montseta i un joc del calçot, de IGP Calçot de Valls. El concurs està patrocinat per Salses Fruits SP de Figuerola del Camp.

Abans, però a dos quarts d’onze, a la plaça del Blat tindrà lloc la demostració de salsa de la calçotada per a celíacs i també per a la intolerància dels fruits secs. Anirà a càrrec de la Conxi del Rebost de la Conxita.

COM FER UNA BONA SALSA DE CALÇOT

Ingredients per l’elaboració de la salsa de la Calçotada Valls (per a 4 persones)
• 100 g. d’ametlles torrades
• 30 g. d’avellanes torrades
• 4 o 5 tomàquets (escalivats)
• 1 cabeça d’alls (escalivats)
• 80 cl d’oli d’oliva de Valls
• ½ gotet de vinagre
• 1 pebrot sec o pebre vermell dolç
• julivert i sal.
Es pica tot al morter o amb la batedora.