‘Què trameu?’

El títol de la nova edició del TEDxTarragona

Per Alícia Fàbregas

La quarta edició del TEDxTarragona se celebrarà el 18 de maig al Palau de Congressos de Tarragona i girarà entorn a preocupacions molt actuals. Es titula ‘Què trameu’, un tema que debatran 7 oradors, entre els quals es troba l’Irene Montiel, especialitzada en psicologia jurídica i apassionada de la investigació en victimologia, ciberpsicologia i ciberdelinqüència; el Javier Muniain, casteller i portador de l’Àliga des de fa més de 30 anys, enginyer tècnic industrial i llicenciat en màrqueting; la Núria Soler, mentora en lideratge i organització d’empresa, a més de coach executiva i comercial; el José David Martín, expert en opensource, en el desenvolupament de software de codi obert, és a dir, de col·laboració oberta; el Genís Roca, expert en com la transformació digital està alterant els entorns personals, professionals i empresarials; Lolita Bosch, escriptora i impulsora d’un campus literari per promoure la pau i combatre les xarxes de narcotràfic a Mèxic; i la Maria Jesús Comellas, una mestra que ha dedicat tota la seva vida professional al món de l’educació, amb més de 20 llibres publicats i obsessionada per les relacions personals a través de la confiança i la proximitat. Un planter suculent.

Les entrades són a la venda a un preu de 20 euros. Com a novetat, els menors de 25 anys i els majors de 65 anys podran gaudir d’un descompte del 50%.

L’Agustí López, responsable de l’equip organitzador, ens explica com són les entranyes d’aquesta iniciativa sense ànim de lucre on hi treballen voluntàriament 15 persones.

La central de TEDx està a Nova York. Com funciona la relació amb ells? S’organitza a través d’una llicència, que és com un permís per fer-ho. Llavors hem de presentar un projecte, que el presentes l’estiu de l’any anterior. Dius el tema que treballaràs, les xerrades, els àmbits…No és 100% tancat perquè l’has d’anar desenvolupant. I ells t’ho aproven o no.

Com es decideix si aquesta llicència es manté? Ells envien una enquesta de satisfacció a tots els assistents. Finalment, pensa que els vídeos nosaltres els enregistrem i els pugem al canal oficial de YouTube TEDx del món. Ells les xerrades, abans de publicar-les, les veuen i les revisen per garantir l’esperit de tot plegat.

Està funcionant bé a Tarragona? El primer any ho vam fer a l’Auditori de la Diputació de Tarragona: cent persones. El segon al Metropol: 375 persones. I l’any passat al Palau: 500 persones. La progressió és molt positiva.

I per què tenen tant d’èxit els TED talks? S’han convertit pràcticament en un estàndard de conferència. La gran diferència és que nosaltres ens les preparem molt i tenen algunes característiques que les fan molt especials. La principal és que estan centrades en una sola idea, desenvolupada, argumentada, fonamentada, etc. De fet, quan preparem les xerrades, totes les informacions que són laterals les anem traient. I són xerrades de fins a 18 minuts, que és un temps màxim en el que tu pots prestar atenció.

«S’han convertit pràcticament en un estàndard de conferencia»

També feu un bon acompanyament. Portem un procés exigent. Tot el primer pas que fem juntament amb ells [els oradors] és concretar la idea que tractaran. No encarreguem una conferència i al cap de sis mesos una persona apareix i la fa. Una vegada tenim la idea, la desenvolupem juntament amb l’orador. L’ajudem amb els guions, els assajos previs, l’apertura, el tancament, tota la part emocional de la xerrada…

Quin és l’objectiu principal de tanta feina? Al final nosaltres ens dediquem a difondre idees que valen la pena, per transformar el món. D’alguna manera estem creant una comunitat interessada en el canvi, la creativitat…De fet cada vegada més intentem treballar els espais que són fora de les xerrades, els espais comuns. El que passa durant el descans, tallers paral·lels, activitats…Perquè és molt important la interacció de la comunitat amb nosaltres i sobretot entre ells. Al final, difondre idees és per provocar coses i aquestes coses passen a través de l’audiència.

«Nosaltres ens dediquem a difondre idees que valen la pena, per transformar el món»