L’hora de la veritat dels Jocs Mediterranis

El 22 de juny començarà un dels esdeveniments més importants que ha organitzat mai la ciutat de Tarragona: els Jocs Mediterranis. Seran deu dies que no només la ciutat, sinó quinze seus més, acolliran més de 200 proves esportives amb la participació d’uns 3.600 esportistes de 26 països de la ribera mediterrània

Text Jordi Salvat, Fotos Tarragona 2018

El camí des que el 2011 Tarragona va obtenir la nominació com a ciutat organitzadora dels Jocs Mediterranis 2017 a la localitat turca de Mersin no ha estat, ni molt menys, un camí de roses, i en alguns moments s’ha patit fins i tot per la realització dels Jocs. El que si s’ha produït és un fet sense precedents en els Jocs Mediterranis: l’endarreriment un any de la seva celebració. Malgrat aquest any més de coll, l’organització ha esgotat fins a les darreres setmanes per acabar algunes de les instal·lacions que han d’albergar les diferents proves. Els darrers treballs es feien a inicis d’aquest mes de juny al velòdrom de Camp Clar, a l’Anella Mediterrània. La motivació per part de la ciutadania davant d’aquest esdeveniment esportiu també genera dubtes. No hi han hagut problemes per aconseguir, però, els 3.500 voluntaris que es necessiten per a cobrir amb garanties l’organització de les proves.

Una de les persones que ha estat en el rovell de l’ou de l’organització de l’esdeveniment és Javier Villamayor, conseller Comissionat dels Jocs Mediterranis 2018. Villamayor afirma amb rotunditat que el comitè organitzador dels Jocs ha fet els deures i s’han enllestit les obres a temps a l’Anella Mediterrània i a les diferents seus i tots els equipaments estan preparats per acollir les diferents proves.

No hi ha dubte que un dels moments més crítics es va produir el novembre de 2016 quan, en una roda de premsa al costat del president del Comitè Olímpic Espanyol, Alejandro Blanco, l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, va confirmar el que des de feia uns dies era un secret a veus: l’endarreriment un any de la celebració dels Jocs Mediterranis. Es va fer després de la confirmació del Comitè Internacional, sense ni un punt d’autocrítica, sense dimissions malgrat ser un fet sense precedents en aquest esdeveniment esportiu. La llufa li van penjar al govern espanyol en funcions i la inconcreció en la seva aportació econòmica, que posava en perill la viabilitat dels Jocs.

El conseller tarragoní reconeix que “la forta incertesa política” ha complicat molt la preparació dels Jocs Mediterranis. “Ho hem tingut tot: govern en minoria a l’Ajuntament, govern estatal en funcions durant deu mesos i la manca del govern de Catalunya durant més de set mesos”, afirma Villamayor. Aquesta inestabilitat política ha arribat fins a les setmanes anteriors als Jocs i el passat dimarts 5 de juny estava previst que la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría presidís la inauguració de la piscina olímpica que ha d’acollir les proves de natació i waterpolo, però la moció de censura contra el president Mariano Rajoy ho va impedir.

«Ho hem tingut tot: govern en minoria a l’Ajuntament, govern estatal en funcions durant deu mesos i la manca del govern de Catalunya durant més de set mesos»

Els operaris donen els darrers retocs al velòdrom que acollirà els Jocs

Els Jocs Mediterranis havien començat el seu camí amb un consens polític que en els darrers anys ha quedat esquerdat. Diferents forces polítiques municipals han expressat diferents graus d’oposició sobre com s’estava gestionant la preparació de l’esdeveniment esportiu. La principal força de l’oposició en el ple tarragoní, Esquerra Republicana de Catalunya, ha estat molt bel·ligerant des de 2015 fins ara. “No ens hem oposat mai a que Tarragona organitzés uns Jocs Mediterranis sinó a la manera com s’han fet les coses”, afirma el portaveu republicà, Pau Ricomà. “Els Jocs eren una oportunitat per a transformar la ciutat i s’hi han implicat l’Ajuntament, el Govern de Catalunya, la Diputació… però el Govern espanyol no va complir. I els equipaments esportius se n’han ressentit. Calia un estadi d’atletisme nou i no el tindrem i tampoc una piscina coberta”, assenyala

El portaveu republicà reivindica el paper de l’oposició a l’hora de fiscalitzar el govern en un projecte tan important i que mou tants diners com els Jocs Mediterranis. “Estem orgullosos d’haver aconseguit que la ciutat no s’hipotequés per quaranta anys amb el projecte d’Anella Mediterrània de Santa Gadea amb un cost de 2,5 millions a l’any. Aquest va ser un gran èxit i volem seguir perseverant. Volem el màxim de transparència”, explica Ricomà.

«Els Jocs eren una oportunitat per a transformar la ciutat i s’hi han implicat l’Ajuntament, el Govern de Catalunya, la Diputació… però el Govern espanyol no va complir. I els equipaments esportius se n’han ressentit»

Ara que queden pocs dies per l’inici dels Jocs, Ricomà considera que la prioritat és que surtin el millor possible, que la gent s’ho passi bé i també que tinguin llibertat d’expressió. Però avisa que “la fiscalització de la part econòmica continuarà després per evitar que hi hagi un dèficit que hauria de pagar la ciutadania.”

Les entrades es venen a un bon ritme

Un detall de la piscina dels Jocs

La venda d’entrades, que es va iniciar la segona quinzena del mes de maig, avança a bon ritme. Villamayor explica que de les 9.000 entrades disponibles per la cerimònia inaugural del dia 22 de juny al Nou Estadi del Nàstic en el tancament de l’edició del VIU a fons Tarragona ja n’hi havia venudes unes 7.000 i recomanava als interessats espavilar-se a adquirir-les. També apuntava que s’estan adquirint moltes entrades de les proves amb presència de medallistes olímpics, com la nedadora Mireia Belmonte, el palista Marcus Cooper o les seleccions d’handbol, waterpolo i volei-platja.

Villamayor es mostra optimista en acabar d’entusiasmar la part de la ciutadania més “apàtica i passiva” amb la presència els Jocs Mediterranis al carrer amb banderoles, la mascota Tarracus o el programa cultural dels Jocs, que l’abril va arrencar i els dies previs a la competició ofereix alguns plats forts. El conseller assenyala que molta gent visita l’Anella Mediterrània i ja són alguns milers els que han passat per l’epicentre dels Jocs i han quedat entusiasmats per les instal·lacions.

El Nou Estadi del Nàstic on se celebrarà la cerimònia d’inauguració dels Jocs

La cobertura mediàtica dels Jocs és un altre punt del qual n’estem coneixent detalls aquestes setmanes. En total, es preveu un miler de periodistes acreditats. Televisió Espanyola cobrirà l’esdeveniment a través de Teledeporte -el canal d’esports de RTVE-, que oferirà les cerimònies d’inauguració i clausura i les finals de les disciplines més importants i un ampli programa diari de resum. Programes com MasterChef, Torres en la cocina o España directo emetran una programació especial centrada en els Jocs. La 2, Clan i TVE Catalunya també dedicaran programació especial al voltant de l’esdeveniment.

Televisió de Catalunya té prevista la retransmissió en directe de les cerimònies d’obertura i clausura i de les principals finals, però encara ens falta saber els detalls. Des de TAC-12 TV, la televisió pública local, es preveu una cobertura molt àmplia, mentre que la Xarxa de Televisions Locals garantirà la cobertura de les diferents competicions i en totes les seus, amb un gran desplegament de personal.

I després dels Jocs?

Vista aèria del Palau,
a l’Anella Mesditerrània

“Hem fet un esforç majúscul per a planificar el dia després dels Jocs de forma coordinada amb les altres administracions”, afirma Javier Villamayor. L’Anella Mediterrània serà l’herència més visible per a la ciutat de Tarragona dels Jocs Mediterranis. D’una banda, les grades supletòries de la pista d’atletisme es desmuntaran i es convertiran en un equipament totalment preparat per acollir els esdeveniments principals del territori i els clubs d’atletisme de la ciutat. La pista d’atletisme mantindrà una graderia fixa amb un aforament de 2.000 espectadors i l’espai suficient per tornar a ampliar la seva capacitat en el cas que s’hagués d’acollir una nova competició de gran envergadura. D’altra banda, les grades de la piscina de 50 metres també es desmuntaran per tal de cobrir la instal·lació i disposar d’una piscina coberta després dels Jocs. En un altre espai, en el centre de la ciutat, hi ha el Complex Esportiu Sant Jordi, impulsat per la Universitat Rovira i Virgili i gestionat per l’empresa Viding i amb una capacitat de 10.000 persones. Es tracta d’unes instal·lacions de més de 7.000 metres quadrats, amb sales de fitness, spining, dues piscines interiors i una d’exterior, spa, sauna, solàrium, quatre pistes de pàdel, àrea de restauració i ludoteca. Havia d’albergar la competició de voleibol, però finalment s’usarà només per als entrenaments de la prova de natació. També en la majoria de seus de l’esdeveniment s’han realitzat actuacions en els equipaments esportius que han millorat les seves condicions.

SEUS. On se celebren els Jocs?

Altafulla •  Circuit urbà Triatló

Calafell • Estadi Municipal de Calafell (690 persones) Futbol

Cambrils • Pavelló de Cambrils (800 persones) Judo Kàrate

Constantí • Pavelló de Constantí (500 persones) Halterofília

El Morell • Pavelló del Morell (600 persones) Bàdminton

El Vendrell • Pavelló Club d’Esports Vendrell (850 persones) Handbol

La Pobla de Mafumet • Estadi Municipal de La Pobla de Mafumet (707 persones) Futbol

La Selva del Camp • Pavelló de La Selva del Camp (390 persones) Esgrima

Reus • Estadi Municipal de Reus (4.500 persones) Futbol  • Pavelló Olímpic de Reus (3.500 persones) Gimnàstica artística, Gimnàstica rítmica

Salou • Club Nàutic Salou Vela • Pavelló de Salou (1.000 persones) Taekwondo

 Tarragona • Auditori Camp de Mart (1.773 persones) Bàsquet 3×3  • Port de Tarragona Esquí nàutic  • Club de Golf Costa Daurada Golf  • Palau d’Esports Catalunya (5.000 persones) Hándbol  • Velòdrom Campclar (463 persones) Esport de boles  • Club Tennis Tarragona (600 persones aprox.) Tennis  • Centre aquàtic Campclar-Anella Mediterrània (2.000 persones) Natació, Waterpolo  • Estadi d’Atletisme Campclar-Anella Mediterrània (4.000 persones) Atletisme  • Estadi d’Atletisme Campclar-Anella Mediterrània (2.000 persones) Tir amb arc  • Camp de Tir Jordi Tarragó i Pavelló de Sant Salvador Tir olímpic  • Tàrraco Arena Plaça (TAP) 3.000 persones Voleibol  • Platja Arrabassada (2.000 persones) Vòlei platja

Torredembarra • Pavelló Sant Jordi (979 persones) Boxa

Valls • Pavelló Joana Ballart (725 persones) Tennis de taula

 Vila-seca • Pavelló de Vila-seca (600 persones) Lluita • Circuit urbà Ciclisme

Barcelona • Reial Club de Polo de Barcelona (1.200 persones) Hípica

Castelldefels • Canal Olímpic de Catalunya (350 persones) Piragüisme, Rem

Els números definitius dels Jocs: 96M€

El passat 4 de juny coneixíem que la Unió Europea concedia una subvenció de dos milions d’euros, en el marc del programa Erasmus Plus d’Esports, per al pressupost operatiu dels Jocs Mediterranis. D’aquesta manera quedava tancat definitivament el pressupost total dels Jocs situant-lo al voltant dels 96 milions d’euros. D’aquests, 66 milions s’han dedicat a inversions i 30 corresponen a pressupost operatiu, que són els diners que es destinen al dia a dia de l’esdeveniment: cerimònies d’obertura i clausura, servei d’acreditacions i el transport i manutenció d’atletes, jutges i delegacions esportives…

Es tracta d’un pressupost que s’ha anat reduint progressivament. El 2009, quan el Comitè Olímpic Espanyol (COE) va donar llum verd a la candidatura, el pressupost dels Jocs era de 290 milions d’euros, dels quals 150 s’havien de destinar a inversions. Un dels exemples més clars d’aquestes retallades és la Vila Mediterrània, que havia d’acollir els atletes. Les primeres opcions per la Vila Mediterrània eren el Complex Educatiu o la Ciutat Residencial, però la reducció de pressupost dels Jocs va impedir uns edificis de nova construcció o amb una remodelació molt cara. Després es va parlar dels hotels de Salou, però finalment la residència dels esportistes dels Jocs es va adjudicar a Viajes El Corte Inglés, l’única empresa que es va presentar al concurs, que gestionarà la Vila Mediterrània a través dels hotels de PortAventura. Finalment l’alta inscripció d’esportistes als Jocs han situat els hotels del parc temàtic al seu límit d’ocupació.

Almeria, el doble de pressupost operatiu

Els darrers Jocs Mediterranis que s’han celebrat a l’estat són els d’Almeria 2005, que van tenir un pressupost operatiu de 60 milions d’euros. Cal tenir en compte que aquesta cita es va preparar en plena bombolla econòmica, mentre que Tarragona 2018 ha patit una situació de crisi i lleugera recuperació econòmica, combinada amb una situació política, tan municipal, nacional com estatal, molt complicada.

El Conseller Comissionat dels Jocs Mediterranis 2018, Javier Villamayor, assegura que s’han complert els objectius en el pressupost de l’esdeveniment esportiu, tot i que lamenta que el Govern de l’Estat tardés tant en assegurar els 15 milions d’euros promesos, una circumstància que posava en perill tan completar el pressupost operatiu com algunes inversions, com les millores a l’Estadi del Nàstic, i la construcció del complex esportiu de Campclar i l’estadi d’atletisme. Villamayor també assenyala els 1.000 llocs de treball, tan directes com indirectes, generats gràcies a la construcció i la remodelació d’equipaments esportius en les setze seus.

També assenyala que l’ajornament en la realització dels Jocs Mediterranis no ha significat un increment en el seu pressupost i no ha calgut realitzar aportacions econòmiques suplementàries. Villamayor afirma que no li queda cap “espina clavada” referent als principals objectius pel que fa a infraestructures planificades des de l’inici: “Tenim la piscina olímpica, el Palau d’esports, l’Anella Mediterrània, les obres a les seus. Hem mobilitzat recursos econòmics per tenir els millors equipaments esportius.”

Efectes de l’endarreriment al 2018 en l’organització

L’endarreriment de la disputa dels Jocs sí que ha provocat alguns canvis en la planificació de les proves. El més destacat és el canvi de la competició de voleibol del Complex Esportiu Sant Jordi a la Tarraco Arena Plaça (TAP). El retard d’un any en la realització dels Jocs impossibilitava a la Universitat Rovira i Virgili, propietària del Sant Jordi, complir el compromís inicial, ja que l’acord de cessió de gestió de l’equipament a l’empresa Viding contemplava que, un cop celebrat l’esdeveniment, la pista de voleibol s’havia de convertir en una zona d’aigües, per un període de 40 anys i no es podia esperar un any pel canvi.

Un acord amb l’empresa Viding ha permès, però, la cessió gratuïta a la Fundació Tarragona 2017 de l’ús de la piscina del Complex Esportiu Sant Jordi perquè pugui utilitzar-se com a seu d’entrenament de la prova de natació de la competició de triatló dels Jocs Mediterranis. Els esportistes també podran fer ús dels altres espais del complex necessaris per realitzar els entrenaments.

Un altre canvi va ser la competició de gimnàstica rítmica, que es disputarà al Pavelló Olímpic de Reus enlloc de la TAP, com estava previst inicialment, ja que aquest equipament de la Diputació és la seu del torneig de voleibol.