SANTIAGO CASTELLÀ

“Una ciutat intel·ligent està pensada per millorar la qualitat de vida dels ciutadans”

El concepte Smart el relacionem amb la tecnologia però, que és una ciutat Smart? Una ciutat intel·ligent és aquella capaç d’utilitzar les noves tecnologies per prendre decisions que permetin viure millor a la gent, especialment integrant elements de sostenibilitat, participació i innovació. Són els tres grans eixos que articulen una ciutat intel·ligent. Sostenibilitat entesa com a reciclatge, mobilitat, eficiència energètica, generació d’energia, zones verdes…. Els elements de participació són govern obert, cogestió de serveis per part del ciutadà. i els elements d’innovació, creativitat, generació de valor afegit

I quin és el paper del ciutadà en la construcció d’aquesta ciutat? El ciutadà té un doble paper. D’una banda, una ciutat intel·ligent està pensada per millorar la qualitat de vida dels ciutadans, per tant, el centre de tot són els ciutadans. Les ciutats que han pensat amb una lògica només tecnològica s’han adonat que creaven més problemes, i no complien el seu paper. D’altra banda, cada cop més parlem del ciutadà com a sensor. En portar tots mòbils, generem moltíssimes dades que permeten prendre decisions en diferents qüestions sobre mobilitat, per on circula la gent, quins espais es visiten més… I, per tant, el ciutadà participa de manera indirecta. Totes les eines tecnològiques permeten una participació molt més efectiva.

«Una ciutat intel·ligent està pensada per millorar la qualitat de vida dels ciutadans, per tant, el centre de tot són els ciutadans»

Tarragona ja ha començat alguns projectes d’aquest tipus. Quins resultats estan donant? Cada vegada tenim més dades sobre activitat i usos i, per tant, cada vegada es poden prendre millors decisions. Aquests instruments tenen una triple funcionalitat. Permeten que el ciutadà informi de l’estat de l’espai públic i, al mateix temps, tenen una cultura de responsabilitat, de sentir-se responsable. I alhora creen vies d’interlocució, per fer arribar necessitat concretes i potenciant una forma de participació política pels administradors.

M’imagino que en un territori tan protagonitzat per la indústria, aquesta hi deu tenir algun paper. Les ciutats intel·ligents tenen una governança molt diversa, multinivell. Hi participen el teixit empresarial; les diferents administracions públiques, des de la Unió Europea a Ajuntaments; l’espai del coneixement, com les universitats i els centres de recerca; i la ciutadania. Aquests quatre motors permanentment interlocutant, friccionant-se per generar espais intel·ligents. Les indústries tenen un paper clau, i han estat objecte de projectes Smart. En la química, estem treballant amb la idea d’una química intel·ligent, verda i sostenible, que generi valor afegit.

«Les indústries tenen un paper clau, i han estat objecte de projectes Smart»

Quin és el paper que juga la Fundació en aquest teixit? La Fundació és un d’aquests espais de trobada, per tant el concepte ja és innovador. Penso que al llarg dels anys ha donat resposta a grans qüestions. Primer generant una lògica d’Smart Region, implicant el conjunt del camp de Tarragona i generant l’espai SmartCatSud, que reuneix als responsables de ciutats intel·ligents dels ajuntaments. També compleix com a espai per impulsar projectes i generant la possibilitat d’aterrar-los a la ciutat, per exemple el projecte Imageen de recreació virtual de la ciutat romana. Finalment realitza un paper de divulgació, de creació de consciència i que tots els actors de la ciutat tinguin a l’agenda la necessitat d’avançar cap a una ciutat intel·ligent.

Quins és el futur immediat de la Fundació? Hi ha tres grans línies: La consolidació de l’espai regional, evolucionant cap a la Fundació Tarragona Smart Region; Portar projectes competitius al territori d’abast europeu, sent especialment estratègica la línia de la química verda; finalment consolidar-nos com a referència europea en Smart Heritage.

Smart Region

La Fundació pensa en clau de territori pel seu futur més proper

Superant el concepte de ciutat intel·ligent, és moment de pensar en conurbació del Camp de Tarragona, tenint molt en compte les potencialitats de les localitats properes, com Reus, Salou o Cambrils i treballant com a element cohesionador de les entitats i institucions que les conformen. En aquest sentit, la Fundació està dibuixant una estratègia territorial i els objectius pel futur més pròxim a través d’un estudi que definirà les accions i projectes que ampliaran l’impacte de la fundació a tots els municipis vinculats als Jocs Mediterranis 2018. I és que els Jocs Mediterranis són una de les claus per construir un projecte de territori, el primer projecte comú però en cap cas l’últim.

Projectes motor

La Fundació Smart City desenvolupa projectes en camps diversos, complint amb el seu caràcter transversal. El concepte Smart és fàcilment aplicable a projectes locals i territorials que vulguin implicar diverses institucions o oferir un valor afegit a través de les noves tecnologies. Des de la seva constitució, el nombre de projectes no ha deixat d’augmentar.

El projecte Hèlix és un exemple d’èxit del vessant social del treball de la Fundació. Amb la implicació de diverses institucions, un grup de joves de l’institut Sant Pere i Sant Pau va construir una impressora 3D, que després va utilitzar per dissenyar objectes que facilitessin el dia a dia dels usuaris del centre per persones amb Paràlisi Cerebral La Muntanyeta. Després de diverses sessions de treball al Centre Cívic, els joves van fer entrega al centre d’un got adaptat o un aparell per permetre l’escriptura, entre d’altres, en un emotiu acte de Cloenda. Aquest projecte, finançat i impulsat per la fundació, posa al servei de la ciutadania les noves tecnologies, convertint-les en una forma d’aprenentatge per uns, i en una eina facilitadora de l’accessibilitat per als altres.

També el projecte de l’Smart Cub, que ha reformat un contenidor del Port en un centre d’estudi de la ciutat intel·ligent pels centres educatius, ha implicat a diverses institucions del territori, ha unit l’educació amb les noves tecnologies i continua el seu recorregut pels centres educatius.

L’Anella Mediterrània és la instal·lació més ambiciosa que ha projectat el territori en els últims anys. 28 d’hectàrees dedicades a espais esportius, multifuncionals i zona verda que multipliquen les possibilitats del Camp de Tarragona a l’hora d’acollir grans esdeveniments esportius i multitud d’actes culturals, socials o de sectors professionals, entre d’altres. L’Anella s’ha concebut al voltant de la sostenibilitat, utilitzant la tecnologia per minimitzar el consum energètic i l’ús òptim de recursos. La sensorització i control automàtic dels sistemes d’emergència, la instal·lació de punts de recàrrega de vehicles elèctrics, la telegestió de l’enllumenat i la monotorització de la gestió d’aigües residuals són alguns dels sistemes que converteixen l’Anella Mediterrània en una instal·lació Smart.

L’Anella Mediterrània és la instal·lació més ambiciosa que ha projectat el territori en els últims anys

Tarragona. Visita a l’Anella Mediterrània de Campclar de geògrafs especialitzats en ciutats intel·ligents.

Una ciutat, o territori, que vol posar la tecnologia al servei de la ciutadania, no pot oblidar escoltar quines són les necessitats d’aquesta. En aquest marc neix Civic Tarraco, un procés participatiu per dissenyar una estratègia de gestió del Patrimoni. A través d’un portal obert es va crear un mapa d’idees. Durant dues setmanes, una setantena de tarragonins va proposar idees sobre del Pla Director del Circ, la plaça dels Sedassos i el Fòrum de la Colònia. Les xifres reflecteixen més de 2.000 visites a la Newsroom de propostes, i prop d’una setantena de propostes registrades. Per aquest projecte es va utilitzar la plataforma Messagenes, que permet un seguiment de l’evolució del projecte, al mateix temps que exposa amb claredat els seus resultats.

La participació ciutadana a Tarragona està molt vinculada amb el patrimoni i amb els projectes Smart Heritage. Parlem d’Imageen com a projecte pioner, una aplicació per Smartphone i tablets de realitat augmentada, que permet que l’actualitat i el passat de l’antiga roma es donin la mà en un viatge en el temps.

Aquests projectes reflecteixen clarament els diferents vessants de treball d’una ciutat Smart: educació, sostenibilitat i participació ciutadana. L’aposta Smart és clarament una aposta de futur, i és Europa qui corrobora la seva necessitat.