«No hauria venut Naranjo o Aburjania però el tema econòmic al club és primordial»

Entrevista a Emilio Viqueira, director esportiu del Nàstic de Tarragona

Text Rafa Marrasé | Fotos gentilesa del Nàstic de Tarragona

Per què l’any passat tot va anar com una seda, tot ser la primera temporada de la tornada a Segona A, i aquest curs hi ha tants problemes? El futbol és així. Mira el Leicester, que l’any passat va guanyar la Premier i ja veus quins problemes té. Feia tres anys que teníem el mateix entrenador i la cosa havia anat bé, però vam haver de fer un canvi amb Juan Merino perquè al final es tracta de guanyar i aconseguir punts.

Si quan vostè estava fent la plantilla per aquest curs li haguessin dit que l’equip tindria el rendiment que ha tingut fins ara, s’ho hauria cregut? Fa molts anys que estic en el món del futbol i saps que poden passar moltes coses. És cert que no m’imaginava tot el que ha passat. A la nostra plantilla actual hi ha una quinzena de jugadors de la temporada passada i deu són titulars, però el futbol té això, que pot passar de tot i ara s’ha d’intentar sortir de la zona de perill.

És evident que l’objectiu és la permanència, però abans de començar la lliga, i tenint en compte que l’any passat gairebé s’aconsegueix l’ascens, quina era la fita del Nàstic? A Segona divisió sempre hi ha uns quinze equips que volen estar a dalt de tot. Nosaltres vam fer una temporada sensacional l’any passat i ens vam quedar a un gol de l’ascens. La categoria és molt complicada però no ens esperàvem estar com estem.

Insisteixo, potser ningú esperava que l’any passat l’equip rendís al nivell que ho va fer, però dit això, i veient el que es va aconseguir, l’objectiu per enguany era l’ascens? Home, amb tots els equips de renom que hi ha a la categoria, si sortim nosaltres i diem que volem pujar no seria molt lògic, no?

Pot no dir-ho però sí pensar-ho… Jo sempre intento fer la millor plantilla possible per aconseguir estar als llocs de dalt. Crec que tenim millor plantilla que la temporada passada però les circumstàncies ens han portat a lluitar per la permanència.

«Potser millor no tenir internacionals perquè així no es perdrien partits amb el Nàstic»

Abans ha esmentat a Vicente Moreno, l’entrenador de les últimes temporades. Per a molts ha estat el millor tècnic en la història del club. Vostès, a més, són amics. Va marxar ell o el va fer fora el club? La decisió és la que Vicente va comentar a roda de premsa. Per a mi va ser un cop dur perquè som amics. Crec que ell ho va explicar prou bé i no he d’afegir res més.

DSC_0217Més enllà que vostè sigui el director esportiu, per aquesta amistat que tenen, com es va sentir en aquell moment? Va ser un moment molt dur. Jo fitxo Vicente per entrenar el Nàstic quan ningú el coneixia i ja vaig rebre crítiques al seu moment per això. Com dius, és considerat un dels millors entrenadors del Nàstic però va arribar el seu final, com arribarà el meu i la de tothom perquè al final només quedarà l’afició i el club, la resta estem de passada. Amb Vicente serem amics tota la vida i estic segur que ell estarà molt content si aconseguim la salvació.

En el mercat d’hivern han marxat molts jugadors que el Nàstic havia fitxat a l’estiu. Això li havia passat alguna vegada abans? En una plantilla de 25 jugadors sempre hi ha 4 o 5 que no juguen massa. Ha marxat Saja que el vam fitxar per sis mesos per cobrir la baixa de Manolo [Reina], i crec que això està justificat. Lopo ha tingut problemes físics i Rharsalla no ha complert les grans expectatives que nosaltres teníem en ell. De la resta, Kakabadze i Maloku són actius del club i no els hem traspassat, sinó que els hem cedit perquè juguin i tornin amb més experiència.

Encara que digui que són actius, esperava que Kakabadze i Maloku rendissin més del que ho han fet? Sí, evidentment. Quan vam fitxar Maloku havia jugat 60 partits amb el Hadjuk Split, i això no és fàcil. Kakabadze, internacional absolut pel seu país [Geòrgia]. Sí, n’esperàvem més, però no és fàcil per un noi de vint anys adaptar-se ràpid a un altre futbol. Això li ha passat a Juan Delgado [xilè], que li ha costat quatre o cinc mesos adaptar-se però ara ja rendeix. És difícil fer allò que van aconseguir homes com Suzuki l’any passat, tot i que és cert que la dinàmica era una altra.

«Al final penso que el Nàstic ha de pensar a pujar a Primera a mitjà termini però primer hem de mantenir la categoria enguany»

Ara esmenta la internacionalitat d’algun dels seus jugadors. Hi ha qui diu que són internacionals en seleccions de segona fila… No estic d’acord, tenim un campió d’Àfrica amb Gabón (Madinda) i també una selecció com Xile [Juan Delgado va estar convocat el 2014 per a un parell d’amistosos]. Et dic una cosa, potser millor no tenir internacionals perquè així no es perdrien partits amb el Nàstic.

Vicente Moreno va confeccionar la plantilla d’enguany amb vostè? Sempre comento amb els entrenadors els jugadors que vull incorporar. Amb ells ho parlem i la decisió és conjunta.

És a dir, si l’entrenador no veiés amb bons ulls la contractació d’un jugador, no es fitxaria? Sempre assumeixo la meva responsabilitat. El coneixement del mercat és més gran per part del director esportiu que no pas l’entrenador però, com he dit abans, sempre he consensuat les incorporacions amb els entrenadors que he tingut.

S’esperava més d’Uche? És el màxim golejador de l’equip. Va tenir un problema a una costella i això el va deixar fora dels terrenys de joc durant unes setmanes. És veritat que ara hi ha molta competència i fa un temps que no està a la convocatòria. Això vol dir que la nostra plantilla és molt competitiva i segur que ell ens aportarà allò que n’esperem d’aquí a final de temporada.

DSC_0054

Vostè va dir en una entrevista, en referència a la marxa a finals del curs passat d’algun jugador important, que el club no estava per a rebutjar bones ofertes. Promosport forma part de l’accionariat del Nàstic i aquesta agència representa molts jugadors de l’equip. El director esportiu del Nàstic ha de pensar exclusivament en el rendiment del jugador o també amb el possible benefici econòmic que es pugui treure a curt termini en la venda d’aquell fitxatge? Jo faig la plantilla per estar el més amunt possible. Sempre hem apostat per gent jove, amb un bon futur. El Nàstic té un deute, reconegut pel president. Si a mi m’haguessis dit de vendre Naranjo o Aburjania hauria dit que no però el tema econòmic al club és molt important, diria que primordial, per poder sanejar financerament l’entitat. Ells dos van marxar i vam buscar jugadors que els poguessin substituir. Vull recordar que Naranjo no va començar a jugar fins a la jornada 13 i va rebre crítiques aleshores. Va arribar una oferta que pagava pràcticament la clàusula i no la podíem rebutjar. Aburjania igual. Van arribar altres ofertes per altres jugadors però no els vam traspassar perquè consideràvem que les quantitats eren insuficients.

Aquesta necessitat econòmica que provoca que es puguin vendre els millors jugadors, pot posar en perill l’anhel del club de pujar a Primera o consolidar-s’hi? Estem treballant per aconseguir-ho, però no és fàcil. En el cas d’Aburjania, un xicot jove, vam apostar per ell i va sortir molt bé. Ara repetim la mateixa fórmula i no surt tan bé. Les dinàmiques també importen. Al final penso que el Nàstic ha de pensar a pujar a Primera a mitjà termini però primer hem de mantenir la categoria enguany. Quan surt un any dolent s’ha de salvar com es pot. Insisteixo, però, que si agafes les quinze últimes alineacions de l’any passat, deu jugadors que tenim eren titulars, només faltaria Naranjo. Què passa doncs? És difícil explicar.

El Nàstic té una plantilla llarga però també se li retreu que no hi hagi jugadors de la pedrera. Sóc un defensor de la pedrera perquè jo sóc un producte de la pedrera d’un club com el Depor. Quin problema hi ha? Que quan tens un jugador que destaca, ve un equip gran com el Barça o el Madrid i te’l pren. Estem treballant en aquest tema. Hauríem de tenir més joves de la pedrera a l’equip? Sí, però són ells, els joves, qui han de fer el pas. El filial està a Tercera i fer el salt a Segona A és molt complicat.

També es diu que la Pobla fitxa jugadors de fora, tapant l’accés de joves de la pedrera al filial… Ara tenim uns cadets i juvenils molt interessants. El que fem a la Pobla és contractar quatre o cinc jugadors de fora que li poden aportar un salt de qualitat i pensant en el futur del Nàstic. Ells s’ho han de guanyar i nosaltres no els hi regalarem res. Tenim el cas de Calavera, que si continua aquesta progressió i no marxa, té potencial per jugar en el primer equip.

Si el Nàstic perdés la categoria i baixés a Segona B, Promosport deixaria el club? Pel meu cap no passa la possibilitat que perdem la categoria. Després, si passés, això no seria una qüestió meva, hauria de ser el president o Rodri (fundador de Promosport), qui haurien de parlar sobre aquest tema.

Quan la figura de Vicente va estar en dubte i, finalment va acabar amb la seva sortida, molts apuntaven cap a la direcció esportiva, a vostè. Es va plantejar dimitir? No. Crec molt en la meva feina. Estic moltes hores aquí i amb això vull dir que no em llevo un dia al matí i dic mira, avui fitxarem aquest jugador. Tot el que fem està molt pensat i analitzat. Fa vint anys que estic fora de casa treballant en el món del futbol i sé que hi ha anys complicats. Jo treballaré fins a final de temporada perquè el Nàstic es mantingui a la Segona A i després ja veurem què passa.

L’any que ve seguirà al Nàstic? Tinc contracte però ja saps que els contractes en el món del futbol… Jo seguiré si estic a gust i la gent està a gust amb mi.

I vostè està a gust i la directiva li dóna suport? No tinc cap queixa, estic a gust. El president, la directiva i Promosport em donen suport.