«Els nostres números indiquen que som superiors als rivals, però els resultats no acompanyen»

Entrevista a Juan Merino, entrenador del Nàstic de Tarragona

Text Rafa Marrasé | Fotos Pierre Grubius

No fa ni dos mesos que va arribar a Tarragona i és, per tant, aviat per fer una valoració. Amb tot, passat aquest temps i els partits i entrenaments que ha dirigit, esperava que l’equip estigués on està actualment? Portem sis partits, amb una victòria, quatre empats i una derrota al camp del Llevant. Això últim és molt important perquè s’ha de tenir clar amb qui s’ha perdut. Què hem guanyat en general? Solidesa defensiva. L’equip ha millorat estratègicament en atac i en defensa. Som un equip que a l’hora de córrer s’entrega molt, sense anar més lluny, en l’últim partit [Alcorcón], vam arribar a fer 116 quilòmetres, una xifra similar a la del París Saint Germain (PSG) ahir [matx de Champions League al Parc dels Prínceps, PSG 4 – Barça 0]. És veritat, però, que necessitem guanyar, tot i que crec que estem més a prop d’aconseguir-ho.

Què cal per aconseguir aquests triomfs tan necessaris? L’equip necessita ser més sòlid mentalment. Qualsevol situació adversa ens afecta molt. De fet, en el partit contra l’Alcorcón vam ser superiors en la disputa de la pilota, tenint més del 60% de possessió, llençant més córners i faltes però, a la primera jugada que ells van tenir ens van fer gol i això ens va canviar la dinàmica per aquesta sensació de nerviosisme, d’intranquil·litat. Jo sé on he vingut, no és el mateix anar últim que ser segon o tercer per la cua, que estiguis a un punt de la salvació, perquè si així fos, l’equip ja no estaria en zona de descens. Crec que estem creixent com equip i que els jugadors estan aconseguint el seu millor nivell. Si t’adones, l’equip, des que vaig arribar, sempre ha estat més a prop de vèncer, d’aconseguir alguna cosa positiva que no pas l’empat, i això és molt important.

Entenc això què diu però clar, quan es fa un canvi d’entrenador, sempre s’espera que amb l’arribada del nou tècnic s’aconsegueixin victòries que permetin resoldre una situació difícil. Amb vostè, com comentava, un triomf en sis partits. Suposo que no ha de ser fàcil… [riu] Bé, amb mi ha arribat el fet de no perdre, ser més sòlids. Tots els equips que es troben en la mateixa situació que està el Nàstic saben que res és fàcil. La gent pot pensar que en quatre o cinc partits es pot tombar la truita, però això no és automàtic, necessita el seu temps. Els jugadors són conscients que no es troben en el seu millor moment, que l’equip ha tingut molts problemes a pilota aturada, que ha rebut sempre gols, que els partits que s’havien guanyat s’havien fet per la mínima i amb un rival que tenia moltes ocasions… al final, l’equip està on es mereix i donar la volta a tot això, que ho estem fent, no és sortir amb una vareta màgica i au, a partir de llavors l’equip guanyarà, convencerà i ho farà per 3 a 0. Si mirem les estadístiques, veiem que hi ha coses on s’ha de millorar. Però des que jo he arribat, el Nàstic ha guanyat en molts aspectes que faran que pugui guanyar més partits. Ara es veu als jugadors amb més ganes, més «fam» i això es va veure en l’últim partit, en què l’equip va lluitar fins al final per intentar aconseguir el triomf.

«Si t’adones, l’equip, des que vaig arribar, sempre ha estat més a prop de vèncer, d’aconseguir alguna cosa positiva que no pas l’empat»

Al poc d’arribar, vostè va manifestar en una entrevista, que tenia molt clar els problemes de l’equip. Alguns els ha esmentat fa un moment, com la pilota aturada, o la falta de gol, per exemple. Després d’aquestes setmanes de feina, en quin punt es troba l’equip respecte a allò que vostè n’espera? Estem sent més sòlids, a casa i a fora. De fet, en els partits lluny del Nou Estadi l’equip era bastant vulnerable, transmetia que en qualsevol moment podia perdre. Busquem la seguretat defensiva i, un cop aconseguit això, s’han de buscar propostes ofensives que li donin importància a la pilota. L’equip ha de treballar en aquesta línia però amb precaució per allò que diuen: si estires de la manta, se’t veuen els peus. No per molts davanters que posem damunt la gespa farem més gols. Hem de buscar i trobar un equilibri, els ingredients per tenir més potencial ofensiu, perquè hi ha molta diferència en aconseguir un triomf o només empatar.

Abans ha comentat que l’equip ara té més ganes, més «fam». Això vol dir que es va trobar un equip apàtic, desmotivat? Quan hi ha un canvi d’entrenador és per alguna cosa, sovint pels mals resultats. Aleshores, normalment, l’equip es troba en el pitjor estat anímic, però no només en el cas del Nàstic quan vaig arribar jo, sinó que això passa sempre. La principal feina de qualsevol cos tècnic és convèncer els jugadors que són un bon equip i que han de treballar per sortir d’aquella situació. La segona divisió A, però, és una lliga molt difícil, on ningú guanya amb claredat. He vist molts partits en què, dins una gran igualtat, els enfrontaments es guanyen per detalls. Nosaltres ara mateix no tenim la sort de cara i aquests detalls sempre juguen en contra. Amb tot, sóc d’aquells que pensa que la sort s’ha de buscar però el fet de ser últims fa que qualsevol situació negativa ens afecti més.

L'entrenador amb el nostre periodista durant l'entrevista
L’entrenador amb el nostre periodista durant l’entrevista

Ha esmentat la despesa física del seu equip, comparant-lo, en nombre de quilòmetres, a la que va fer el PSG contra el Barça. Hi ha un nou preparador físic al Nàstic. Entenc que si vostè ha decidit fer aquest canvi, és perquè considerava que l’equip no estava bé en aquest apartat. Quan la situació de l’equip no és bona sempre intentes canviar alguna cosa. Al Nàstic, a la meva arribada, es parlava molt de la preparació física. S’ha d’ajudar els jugadors a deixar enrere la negativitat i per això vaig decidir envoltar-me de gent de confiança o de professionals ben acreditats. Això ho fa qualsevol entrenador.

Insisteixo, tot i que és normal que vosti es vulgui envoltar de bons professionals, creia que el Nàstic necessitava millorar físicament? Pel que vaig llegir i escoltar, l’equip no estava bé físicament. Amb tot, el canvi ha estat més fonamentat, com li deia, a aportar una nova il·lusió que s’encarregués de desterrar la negativitat que una altra cosa. Crec que ara l’equip es troba bé en l’apartat físic i estem treballant bé.

«He vist molts partits en què, dins una gran igualtat, els enfrontaments es guanyen per detalls. Nosaltres ara mateix no tenim la sort de cara i aquests detalls sempre juguen en contra»

Molta gent ja té la calculadora a la mà, tot i que encara falta molta lliga. Vist des de fora, els números no presagien res de bo. Fins ara, l’equip ha sumat 4 victòries en 25 jornades i, des de la seva arribada, 1 triomf en 6 partits. Per aconseguir la salvació, s’haurien d’aconseguir 10 victòries en 17 partits. Sincerament, la salvació és possible? Sí. Si guanyem aquesta setmana, tot es veurà de forma diferent [dies després d’aquesta entrevista, el Nàstic va guanyar el Numància 2-0 al Nou Estadi]. Hi ha equips que també lluiten pel descens que mai s’han trobat en una situació així i això els pot afectar. Ara nosaltres estem en una fase de creixement i el millor que li pot passar als jugadors és sumar punts per confiar en ells mateixos, en el cos tècnic, en la salvació. Si guanyem aquesta setmana, tot estarà més a prop. L’equip necessita guanyar, i estem fent moltes coses per aconseguir-ho. De fet, els números indiquen que som superiors als nostres rivals en moltes coses, però els resultats, de moment no acompanyen.

Amb el seu fitxatge van arribar, pràcticament al mateix moment, un parell de reforços, tot i que ja estaven tancats abans de la seva tria com a entrenador. Hauria preferit poder decidir sobre quins jugadors calia incorporar a l’equip? El Nàstic sempre m’ha consultat el meu parer sobre els jugadors que volia fitxar, fins i tot en les primeres converses que el club i jo vam mantenir. Sempre he estat conscient de quins jugadors podrien arribar i quins no.

Per tant, se’l va consultar en tot moment? Sí. Tots els que han arribat al mercat d’hivern m’ho van dir, em van consultar la meva opinió. I vaig donar una resposta afirmativa a tots aquells que finalment es van fitxar. És veritat que en una roda de premsa vaig valorar la possibilitat d’incorporar un lateral dret perquè en aquella posició tenim a Gerard (Valentín), tot i que Suzuki, que és més central, també hi pot jugar. Però calia reforçar aquella posició per si Gerard tenia una lesió. Amb tot, he de dir que tenim una bona plantilla.

DSC_3340

Com li comentava anteriorment, vostè va demostrar que tenia molts clars els punts dèbils de l’equip. Ara que fa gairebé dos mesos que hi treballa dia a dia, s’ha refermat en aquella convicció? És a dir, la capacitat d’adaptació d’un tècnic que arriba a mitja temporada és clau? Quan vaig arribar pensava que l’equip podia funcionar millor amb tres centrals i vaig treballar el 4-4-4 i el 4-2-3-1. Hem patit expulsions en algun partit i això condiciona, és clar, però crec que l’equip s’ha trobat còmode jugant amb tres centrals i ha competit molt bé.

Després de les proves que esmentava, creu que ja ha trobat la tecla perquè l’equip funcioni? Hi ha diverses circumstàncies que condicionen el teu treball. Com deia anteriorment, si arribes fa poc i en dos partits pateixes expulsions, penalitza molt i fa que l’impuls que pugui agafar l’equip amb un entrenador nou perdi força per culpa d’aquestes expulsions. Això s’havia de tallar de soca-rel perquè si no, no pots salvar-te.

Creu que les expulsions, per tant, eren producte d’un estat d’ànim? Hi havia molta intranquil·litat i nerviosisme per culpa de la situació en què es trobava l’equip. Però cal ser professional. En l’últim partit [Alcorcón] també vam estar a punt de perdre algun jugador per expulsió. Ho hem estat treballat amb els jugadors perquè no ens podem permetre quedar-nos al camp amb un home menys perquè aleshores la feina que hem fet fins ara se’n va en orris.

Vostè va comentar a la premsa que tenia una certa relació d’amistat amb Vicente Moreno. Ha parlat amb ell últimament per intercanviar opinions i punts de vista de com es troba l’equip? Vaig estar parlant amb ell quan Vicente va venir a acomiadar-se dels jugadors i m’ha enviat algun missatge d’ànim també. Aleshores em va dir que el podia trucar sempre que volgués per si tenia algun dubte. Ens coneixem i ens respectem molt.

Una de les coses que va destacar a la seva arribada és que a l’equip li faltava gol. Al final, suposo que es tracta de tenir talent en la posició de davanter per poder aconseguir-ho, no? Avui en dia, al món del futbol, s’ha de treballar tot. En una situació com la que es troba el Nàstic, els entrenadors sempre comencem incidint en l’apartat defensiu perquè en l’estat anímic que es troba l’equip, quan encaixes un gol, el problema s’accentua. Però també s’ha de treballar la part ofensiva, és clar, amb moviments específics. És evident, però, que la qualitat dels jugadors és fonamental a l’hora de definir perquè tu, com a tècnic, pots treballar diferents moviments per arribar a l’àrea però al final, serà la qualitat del jugador, amb la rematada o el dribbling, qui s’encarregarà de finalitzar aquella jugada col·lectiva. He de dir que el Nàstic, si es pren com a referència la segona divisió A, té una bona davantera tot i que, és veritat, que potser ens ha faltat algun jugador que dominés més l’un contra un.

DSC_3330