TEXT: Rafa Marrasé

FOTOS: Pierre Grubius


Quin és l’estat d’ànim entre els  venedors arran de l’acord amb  l’Ajuntament?

Els venedors estan,  generalment, satisfets amb  el document que s’ha signat.  Tot el contrari que quan es va  aprovar el reglament d’usos.  L’Ajuntament el va aprovar sense  la nostra opinió. Nosaltres estàvem negociant aquell reglament amb Patricia Anton, la  consellera d’aleshores, i un divendres  es va aprovar al plenari  sense el nostre coneixement. Ens vam assabentar per la  premsa. Aquell comportament no va ser ètic precisament.

Aquella tibantor amb l’Ajuntament  ha desaparegut?

Ara tenim una nova regidora —-Elvira  Ferrando— amb la que hem tingut  millor sintonia des del començament.  O sigui, que no tenien bona relació  amb Patricia Anton. Amb  tot aquell tema del reglament  d’usos vam perdre la confiança  amb l’anterior consellera, allò  ens va fer mal, ens vam sentir  traïts. Elvira sempre ha anat de  cara i això ho agraïm. La traïció  que vam viure ha quedat enrere.

Amb l’acord, per poder entrar  al Mercat caldrà pagar una  concessió de 1.800 euros per  metre quadrat, més el manteniment.  Seran molts diners això. 

La gent té por, jo també. Anem  a un lloc gran, on s’ha de fer una  gran inversió. Els venedors que  tenen més de 50 anys és normal  que es plantegin si volen entrar o  no al mercat. La viabilitat del negoci  és que es pugui traspassar a  l’hora de jubilar-se.

I es podrà traspassar, no?

Sí.  Abans, quan la volíem traspassar  havíem de pagar 30 mensualitats  a l’Ajuntament. Ara ja no  cal. Actualment paguem 38,64  euros metre quadrat en concepte  de manteniment. Ens volien  fer pagar 92 i ha quedat en 42,  l’Ajuntament es farà càrrec de la  diferència, sempre que hi hagi  una partida als pressupostos  de cada any. Estem, doncs, en mans dels polítics perquè no tenim  cap garantia legal, és un risc que hem de córrer.

Els paradistes volen fer-ho?

La  majoria sí.

Hi ha algú que hagi dit no?

A mi  personalment no m’ha dit ningú  que no. Hi ha gent que dubta, això sí.

No creu que és injust que ara  hagin de pagar una altra concessió  quan ja en tenien una en  vigor abans del trasllat a la carpa? 

Nosaltres teníem una concessió  que, a l’hora de marxar,  vam perdre per «interès públic».  L’ajuntament es va comprometre  que el dia que tornéssim a  l’edifici del mercat tindríem una  concessió nova per 50 anys.

maria virgili2

«Vam perdre la confiança amb Patricia Anton, ens vam sentir traïts»

A la gent li surten els números?

Cadascú ha de fer els seus.  S’ha de tenir en compte que el  mercat estarà obert a les tardes.  Si fem una inversió i només pots  amortitzar-la obrint de 8 a 2 del  migdia és difícil fer-ho.

Però potser hauran de contractar  més personal.

Clar,  això és portar un negoci. Sempre  hi ha un risc.

Estan d’acord amb l’obra que  s’ha fet, amb el projecte final?

És molt fàcil parlar un cop s’han  fet les coses. Quan es va presentar  el projecte la majoria de la  gent del mercat estava d’acord,  excepte una petita part que no  ho va estar. Crec que en el seu  moment la proposta estava ben  plantejada. Les circumstàncies  són les que són i, a més, ens va  enxampar una crisi econòmica al mig que ningú havia previst.

Què li hauria agradat aconseguir  que no han pogut fer? 

Ens hagués agradat que el cost  per metre quadrat hagués estat  tancat, és a dir, 42 euros per metre  quadrat per un mínim de 10  anys i només amb l’increment  de l’IPC. No dependre dels pressupostos,  això és la gran preocupació  però no ens ha quedat  cap opció més. Elvira ens va dir  des del començament que no hi  havia cap més opció, ens va dir  que trobaria els vots necessaris  perquè en aquesta legislatura  els pressupostos tinguessin una  partida per compensar la diferència  de preu. Més enllà no ho  podia prometre. Com a mínim,  és sincera.

Si diu que la regidora d’ara és  sincera vol dir que la d’abans no  ho era?

Ja li he dit com va anar.

Van demanar el seu cap?

No  hem entrat mai en política.

Però es van queixar?

Evidentment,  van mostrar el nostre  malestar perquè ella era la gran  responsable de tot allò.

Se sap quin lloc ocuparà cada  paradista al mercat?

Que jo sàpiga  ningú sap on va. Sabem la  zona perquè el peix té una àrea  delimitada, la verdura també i  les carnisseries i xarcuteries.

Tenen alguna garantia de quan  s’acabarà el mercat?

A nosaltres  l’ajuntament, en les reunions  que hem mantingut, ens  han dit setembre.