Un edifici abandonat o en desús?

L’Ajuntament de Tarragona i entitats socials plantegen diferents futurs per aquesta emblemàtica fàbrica que fa 10 anys que va tancar

Alícia Fàbregas

DSC_5348ok2“La Tabacalera no és un edifici abandonat, l’estructura està bé, està vigilat, hi ha un 20% que ja està funcionant. És un edifici que encara no té ús”, assegura Begoña Floria, Consellera de Festes, Cultura i Patrimoni Històric pel PSC a l’Ajuntament de Tarragona.

Una visió que es pot completar amb les paraules que publicava el seu company del PSC, Josep M. Milà, Conseller de Territori i Patrimoni Municipal a Tarragona, en un article publicat a principis del 2017, i que parlava no només de la Tabacalera, també d’altres edificis propietat de l’Ajuntament que tenen condició d’equipaments públics: “En el procés de rehabilitació per l’ús que es determini, l’únic aprofitable serà l’estructura i la configuració general de l’edificació. […] No és rellevant el desús i el presumpte abandó, és rellevant mantenir la condició actual prevista en el nostre ordenament urbanístic. En tot cas, cal posar en relleu que la rehabilitació d’aquests tipus d’edificacions té un cost igual o a vegades superior a l’obra nova, és la ubicació estratègica que els hi dóna valor i no tant l’edifici en el seu estat actual.[…] No és tan important què fem amb ells, com ser perseverants en mantenir la condició de servei a la ciutadania”.

Manifestació organitzada per la plataforma Oppida. Foto: Albert Rué
Manifestació organitzada per la plataforma Oppida. Foto: Albert Rué

La Plataforma Oppida, conformada per prop d’una quarantena d’entitats, discrepa del punt de vista institucional. Afirma que l’edifici està “en un procés continu de degradació” i que “la política de deixo que les coses estiguin allà i no me les miro perquè així no existeixen és el que mou l’Ajuntament de Tarragona des de fa molt”. Per això, fa prop de dos anys que la plataforma treballa en un projecte per “tornar a donar vida al Mòdul 6 de la Tabacalera”. Proposen un espai autogestionat on desenvolupar activitats al voltant de tres eixos: l’artístic, el social i el pedagògic. S’emmirallen en centres d’altres ciutats que estan funcionant –com Can Batlló a Barcelona o la Tabacalera a Madrid- i entenen que els equipaments públics són un bé comú i que tots els ciutadans tenen dret a decidir sobre quin model de futur volen per la seva ciutat. Per això conceben l’M6 com un espai on revifar la consciència social, on promoure la col·laboració entre les diferents associacions, crear debats i apoderar a les persones.

«No és rellevant el desús i el presumpte abandó, és rellevant mantenir la condició actual prevista en el nostre ordenament urbanístic»

El problema, explica aquesta unió d’associacions, és que “l’Ajuntament no està preparat per una proposta com la que fem nosaltres, ideològicament parlant. Anem molt més enllà d’activar espais, és també perquè hi hagi un contingut dintre. Els hi comences a parlar d’autogestió i per ells és com una bogeria”. Segons Oppida, a més, la ubicació és idònia, perquè “connecta els barris i el centre de la ciutat”.

Del passat al present

A l’estiu del 1923, el cardenal Vidal i Barraquer beneïa la col·locació de la primera pedra del que acabaria sent la Tabacalera, una construcció que es va completar el 1931. Des de llavors, aquest edifici ha viscut i ha patit molt. Durant la Guerra Civil bona part dels treballadors i de la maquinària es van repartir entre Vic i Sabadell per evitar perills: van caure més de 30 bombes de l’aviació franquista a la fàbrica. Però a finals dels anys 40 va tornar l’activitat a ple rendiment, amb una vida cultural molt activa entre els treballadors. S’organitzaven representacions artístiques, actuacions de l’Orfeó Tabaquer, concursos de fotografia, tornejos de diferents esports…I entre els anys 60 i els 80 va arribar el seu màxim esplendor, convertint-se en un dels motors econòmics de la ciutat, amb una producció de fins a 5.000 cigarrets per minut.

Però el canvi de segle no va portar bonança a aquesta fàbrica que el 2007 va haver de tancar. L’any següent va passar a ser propietat municipal i des de llavors s’enceta una altra etapa d’una llarga muntanya russa de projectes de futur per aquest emblemàtic espai.

«Anem molt més enllà d’activar espais, és també perquè hi hagi un contingut dintre. Els hi comences a parlar d’autogestió i per ells és com una bogeria»

Cinc anys després del seu tancament, es rehabilitava una petita part i s’inaugurava Tarragona Impulsa, el servei de l’Ajuntament de Tarragona que desenvolupa tots els projectes i programes relacionats amb les polítiques actives d’ocupació; la Capsa de Música, una sala de concerts i sales d’assaig; l’Arxiu de l’Ajuntament de Tarragona; i l’ Smart Parc Tabacalera, un gran jardí vertical que compta també amb una gran pantalla digital que cobreix part de la façana del Magatzem 1. Al 2013 s’inaugurava també la Biblioteca Hemeroteca Municipal i l’Oficina dels Jocs Mediterranis Tarragona 2017, posposats al 2018.

Ja en aquella època es plantejava traslladar allà el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT), amb el finançament de l’Estat, la Generalitat i l’Ajuntament. Un projecte que, una dècada després del cessament de l’activitat de la fàbrica, encara no s’ha fet realitat. El museu continua a la Part Alta, amb previsió de tancament per ordre d’un jutge, per a millorar la climatització i adequar l’immoble que no compleix els requisits legals.

La controvèrsia

Pancartes i lemes en una de les manifestacions de la plataforma Oppida. Foto: Albert Rué
Pancartes i lemes en una de les manifestacions de la plataforma Oppida. Foto: Albert Rué

Per tal d’acabar amb el deteriorament de part de la Tabacalera i aprofitar l’espai, la Plataforma Oppida va dissenyar un projecte per l’M6 -publicat a Internet al juny del 2016- i es va reunir amb l’Ajuntament en diverses ocasions. “Vam veure que al principi hi havia molt bona voluntat, ens vam reunir amb diferents consellers, i semblava que ho veien una bona opció per la ciutat. Però alguna cosa interna va passar que de sobte, de dir-nos que sí, van passar a dir que no”, expliquen des de la plataforma. Segons Floria, “tothom aixeca el dit per anar allà, però allò és un equipament públic, per tant tothom ha de tenir les mateixes opcions”, no es pot adjudicar la seva gestió arbitràriament.

Davant la negativa del consistori, la plataforma va organitzar diverses manifestacions per reivindicar la seva proposta d’un centre cultural autogestionat i el maig del 2017 va fer una ocupació simbòlica de l’edifici, amb activitats lúdiques i festives per denunciar la degradació de l’espai.

Nou Pla Funcional

A l’agost del 2017, l’Ajuntament obria finalment un concurs públic perquè diferents equips -principalment d’arquitectes- puguin plantejar un Pla Funcional per organitzar l’espai que ara mateix està buit d’aquesta antiga fàbrica, catalogada com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). Com descriu Floria, “la Tabacalera ha de ser un gran centre dinamitzador de l’economia de la societat tarragonina a través de la cultura i de l’emprenedoria”.

«La Tabacalera ha de ser un gran centre dinamitzador de l’economia de la societat tarragonina a través de la cultura i de l’emprenedoria»

Segons les bases tècniques del concurs, actualment només un 16,2% de la superfície útil està ocupada. A la resta de l’espai, ha d’insta·lar-s’hi el MNAT, la Biblioteca pública de Tarragona, l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica, el Museu d’Història de Tarragona, una ampliació de l’Arxiu Municipal, espais d’autogestió vinculats a la cultura i a l’art, un centre de creació i divulgació artística, entitats vinculades al món del Patrimoni històric i Arqueològic, sales d’exposicions i espais de reserva i propostes a desenvolupar. Els cinc equips guanyadors de la primera ronda obtindran un premi de 4.000€, els cinc de la segona obtindran premis amb un valor decreixent que en total suma 90.000€.

IMG_3079Un cop el Pla Funcional estigui definit, encara s’haurà de fer un altre concurs públic de licitacions per determinar quina empresa ho porta a terme i s’haurà de decidir qui es posa al capdavant de cada un dels espais. Per tant, queda temps perquè la rehabilitació s’acabi de completar.

“Els grans projectes de ciutat com aquest, que l’Ajuntament no els pot fer sol, triguen un temps. Si en aquests anys haguéssim tingut un govern estable amb el que haguéssim pogut treballar conjuntament amb més solidesa…I tampoc hi hagut estabilitat al govern de Madrid. Ara hem trobat la conjuntura adequada per poder desllorigar la part del Pla Funcional. Ens hagués agradat fer-ho fa quatre anys”, afirma la Consellera de Festes, Cultura i Patrimoni Històric. Tot i que actualment la situació política és segurament la més convulsa que s’ha viscut en els últims anys, amb diputats electes a la presó i una gran dificultat per formar govern.

Així que mentre l’espai continuï buit, la plataforma Oppida assegura que mantindrà la seva lluita: “A la primavera del 2018 ens agradaria que siguem suficients entitats com per intentar una altra vegada remoure”.

Segons les bases del concurs a la Tabacalera ha d’haver-hi:

• Museu Nacional Arqueològic de Tarragona

• Biblioteca pública de Tarragona

• Institut Català d’Arqueologia Clàssica

• Museu d’Història de Tarragona

• Ampliació de l’Arxiu Municipal

• Espais d’autogestió vinculats a la cultura i a l’art

• Centre de creació i divulgació artística

• Entitats vinculades al món del Patrimoni històric i Arqueològic