Text i foto: Rafa Marrasé


La muralla romana de Tarragona ja té el seu Pla Director. El monument romà més gran de la península Ibèrica ja compta amb un full de ruta que haurà de solucionar els problemes de conservació que ha patit els últims anys gràcies a un pressupost estimat de 12 milions d’euros que s’haurà d’aplicar en un període de 10 anys. Tot i que en la roda de premsa de presentació del projecte no s’ha volgut concretar les actuacions que es faran, s’ha assegurat que es duran a terme 65 intervencions que van destinades a seguir quatre objectius principals:

  • Establir pautes generals que han de guiar les futures actuacions de restauració del conjunt de les muralles per tal de garantir, de la manera més adient, la seva protecció i conservació, aturant l’important degradació dels seus paraments i garantint l’estabilitat estructural.
  • Arranjar el conjunt monumental i activar les seves potencialitats per a millorar l’experiència de la seva visita, fer-la més interessant i enriquidora per al públic.
  • Millorar la integració del monument en el context urbà adjacent, plantejant actuacions que permetin posar de relleu la unitat del conjunt, els seus valors patrimonials i paisatgístics, alhora que contribueixin a millorar la seva conservació
  • Establir les línies de recerca en el camp arqueològic i històric per aconseguir, en les futures actuacions, un millor i més profund coneixement del monument i afavorir la difusió de la informació generada.

«Els tarragonins han d’entendre que viuen en una ciutat excepcional pel seu patrimoni i per la seva història», va afirmar Jusèp Boya, director general d’arxius, biblioteques, museus i patrimoni del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Boya va remarcar que s’estava treballant a 10 anys vista i que dels 12 milions que es preveuen, 10 es destinaran a la restauració i la conservació arquitectònica del monument i els altres 2 a l’adequació de la muralla per a les visites turístiques. «La muralla és una de les grans icones de la ciutat. Ha tingut un problema de difusió, però també d’estudi i de conèixer millor el monument. Fins ara s’ha actuat responent a les urgències que sorgien», va dir Boya.
Per la seva banda, la consellera de patrimoni de l’Ajuntament de Tarragona, Begoña Floria, va dir que no es podia parlar d’accions concretes perquè «els pressupostos de la Generalitat encara no estan aprovats» al mateix temps que Jusèp Boya assegurava que «la ciutat i la Generalitat tenen molt clar que això és una prioritat».
Dins d’aquest pressupost estimat no s’inclou la pròxima actuació a la Baixada del Roser i que té un cost de 400.000 euros. La redacció del Pla Director de la muralla ha tingut un cost de 60.000 euros.