Text i fotos: Rafa Marrasé


En un projecte que es troba al centre de la ciutat, no només els comerços i la gent que treballa o treballarà al Mercat Central està afectada, hi ha un nucli important de ciutadans que tenen moltes coses a dir: els veïns. «No s’ha tingut en compte els veïns, només els marxants i els comerços i les parades. La consellera Elvira Ferrando, amb qui ens hem reunit moltes vegades vol posar com més parades [de marxants] possibles i, clar, un banc treu lloc. Al final tot això per què és? Per recaptar diners i, on van aquests diners, a l’Ajuntament? I l’Ajuntament què és? La ciutadania», lamenta Núria Sabat, presidenta de l’Associació de Veïns Tarragona Centre.
Aquesta associació reclama una urbanització de la plaça amb diferents elements com arbres, una zona de jocs infantil, bancs i fonts. «Els marxants vénen 14 hores a la setmana, això és el 8% total del temps. Quan marxaran, quedarà un espai inhòspit, una esplanada exposada al sol. Hem aportat moltes idees al projecte, volem que sigui una plaça agradable i això no suposa estar en contra del mercat de marxants». Sabat afirma que han preguntat moltes vegades quina quantitat de marxants s’instal·laran a Corsini, les condicions que tenen i per quants anys serà la concessió. «No ens han facilitat mai aquesta informació». Segons la presidenta de l’Associació de Veïns Tarragona Centre, si no arriba a ser pels veïns, l’antic banc circular de pedra de la plaça hauria desaparegut. «Vam preguntar què se n’havia fet i si el tornarien a posar, i no en sabien res, ni on estava». Sabat afirma que la consellera Ferrando ha accedit a posar uns bancs i unes torretes grans com les del carrer Colom, així com una petita pèrgola, en un dels extrems de la plaça, tot just davant de l’actual carpa. «És del tot insuficient. Nosaltres volem una plaça bonica, com la que s’ha aconseguit fer a Verdaguer. Seguirem lluitant».
IMGP1066 (3)m
El president de l’Associació de Marxants de la Província de Tarragona, Josep Joaquim Gómez, assegura que seran els mateixos paradistes —sense concretar la quantitat— que eren quan van haver de deixar la plaça Corsini per marxar a la Rambla Nova. «Abans d’acabar l’any tornarem, això ens van dir. Som les mateixes parades i hi ha un llistat de marxants que serà el que se seguirà per adjudicar els llocs. A part d’un parell de parades que són provisionals aquí a la Rambla, la resta som els de sempre», assegura mentre afirma que la consellera de Comerç, Elvira Ferrando, els hi va comunicar que «cabrien tots». Gómez, que admet que els primers anys d’estar a la Rambla Nova el mercat de marxants va funcionar prou bé, ara assegura que es tracta del «pitjor de tota la demarcació »: «Estem al rovell de l’ou però el perfil del client que va a la Rambla no és el nostre. A l’estiu, amb els turistes, encara, però, si no, ens va millor a Torreforta, Bonavista o Sant Pere i Sant Pau que aquí».
Sobre la polèmica amb els veïns, Gómez diu que entén el que volen els ciutadans que viuen en aquella zona però ells necessiten «un espai per posar i fer passar els vehicles». Segons el president de l’Associació de Marxants de la Provincia de Tarragona, no hi ha cap reunió prevista amb la consellera Ferrando però asseguren que Espimsa els va confirmar fa temps que «hi haurà lloc per a tothom»: «Els marxants volen ocupar els mateixos llocs que tenien quan vam marxar a la Rambla. Amb tot, s’han fet obres i hi ha zones on no es poden posar les parades i s’haurà de moure gent».