Text: Rafa Marrasé

Foto: COE / Pierre Grubius


Els Jocs Mediterranis Tarragona 2017 perillen més que mai. El Comitè Executiu del Comitè Olímpic Espanyol (COE) va mostrar-se favorable a la renúncia de l’organització d’aquest esdeveniment esportiu en la reunió mensual d’aquest organisme que es va celebrar ahir.

Els membres del COE van debatre sobre la viabilitat de fer els Jocs i les opinions majoritàries van ser contràries a l’organització d’aquest esdeveniment, fonamentades, entre altres coses, en els problemes de finançament que presenta el projecte i que el màxim organisme olímpic estatal ja va manifestar en l’anterior reunió del Comitè Executiu i en la posterior Assemblea General de fa un mes. De fet, segons les fonts a que ha tingut accés Viu a fons Tarragona, la renúncia es va sotmetre a votació i finalment va guanyar l’opció de renunciar. Amb tot, la decisió no s’ha fet pública i es pretén donar-ho a conèixer obertament a finals del mes de juliol, precisament quan el president del Comitè Organitzador i alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, va situar el termini màxim d’espera per saber si obtindria més diners de l’Estat o no.

Viu a fons Tarragona s’ha posat en contacte amb diferents membres del Comitè Executiu, presidents de federacions, i la gran majoria no han volgut confirmar ni desmentir la notícia, remetent-se a un hipotètic comunicat oficial del Comitè Olímpic Espanyol. Des del COE no han volgut fer declaracions argumentant que les decisions del Comitè Executiu són confidencials. «Fins a finals de juliol no es decidirà res. Es va tractar el tema i, al final, com en la vida, el principal problema són els diners», va assegurar un dels membres del Comitè Executiu a aquest mitjà.

La decisió del COE és vinculant perquè, tal i com indicava l’informe realitzat per l’Ajuntament de Tarragona el mes de novembre de 2015 i al que va tenir accés Viu a fons Tarragona, només tres organismes tenen la potestat de renunciar: l’Ajuntament de Tarragona, el COE i la Fundació Tarragona 2017 (formada per l’Ajuntament i el COE).

El Comitè Olímpic Espanyol ja va mostrar les seves intencions en la reunió del Comitè Executiu del mes de maig i la posterior Assemblea General. De fet, el secretari general del COE i aleshores Coordinador Adjunt dels Jocs Mediterranis Tarragona 2017, Víctor Sánchez, es va mostrar molt dur amb el futur de l’esdeveniment quan va assegurar: «l’executiva del COE està vigilant molt de prop tot el que està succeint, perquè la situació és greu, seriosa i amenaça la celebració dels Jocs. Si fos necessari, es prendrien decisions de forma immediata». De fet, el principal problema que aleshores va esgrimir Sánchez va ser un dèficit de 9 milions del pressupost operatiu. «Tarragona no ha aconseguit els ingressos de patrocinis que estaven previstos. Els que ho fan ara, ho fan amb escassa aportació, tot i haver estat declarats d’especial interès. Tenim un govern en funcions i no sabem què passarà en el futur», va dir.

Víctor Sánchez presenta la dimissió

El Coordinador General Adjunt dels Jocs Mediterranis, Víctor Sánchez, va presentar la dimissió del seu càrrec al capdavant el projecte tarragoní fa un mes segons ha confirmat a Viu a fons Tarragona l’Ajuntament de la ciutat. Aquesta decisió de Sánchez va coincidir amb l’Assemblea General del COE. El secretari general del Comitè Olímpic Espanyol hauria presentat la dimissió —que sembla que ha de ser ratificada— davant el risc d’haver d’avalar amb el seu patrimoni personal en cas d’una hipotètica fallida de la Fundació Tarragona 2017, asseguren les fonts municipals. Ara, segons l’Ajuntament, el COE ha de designar un altre Coordinador General Adjunt que col·labori amb Javier Villamayor en les tasques de màxima responsabilitat dels Jocs.

Els diners

La falta de recursos econòmics que va criticar Sánchez fa un mes havien d’arribar de patrocinadors privats. La xifra oficial és que només s’han aconseguit 8 milions d’euros, més entre 2 i 3 en serveis, dels 22 pressupostats —la xifra inicial era de 30 milions—. La compareixença de Sánchez a l’Assemblea General va ser conseqüència d’una reunió del Comitè Executiu on alguns membres es van mostrar especialment amb l’organització de Tarragona 2017 i on es va arribar a dir, tal i com va poder saber Viu a fons Tarragona, que «no ens podem jugar el prestigi del COE amb gent que no sap què té entre mans». El canvi de rumb del COE va arribar, entre altres coses —la poca confiança en l’èxit del projecte—, després que el president del Comitè Internacional dels Jocs Mediterranis, Amar Addadi, comuniqués a Alejandro Blanco, president del Comitè Olímpic Espanyol, que s’havia de fer alguna cosa i que si no parlava el COE, ho faria ell mateix. Aquesta conversa es va produir el dia  que es va presentar la mascota dels Jocs, Tarracus, —19 de maig, és a dir, fa un parell de setmanes— en una jornada que va comptar amb la presència del rei d’Espanya Felip VI.

La posició del COE va ser com a mínim sorprenent, tenint en compte que han estat part activa del projecte, són l’única institució, juntament amb l’Ajuntament de Tarragona que forma part de la Fundació Tarragona 2017 i el seu secretari general, Víctor Sánchez, era fins aleshores el Coordinador Adjunt dels Jocs, formant tàndem amb Javier Villamayor, regidor encarregat del projecte. «L’executiva està vigilant molt de prop que està passant perquè la situació és seriosa, greu i amenaça la celebració dels Jocs. Si fos necessari, es prendran decisions de forma immediata»,va dir Sánchez fa un mes. I sembla que s’han pres.

DSC_0684_1m

Sánchez i Villamayor es van encarregar de la direcció dels Jocs en substitució de Ramon Cuadrat, gerent del Patronat d’Esports, que va ser el màxim responsable del projecte fins fa poc més d’un any i mig. La raó pel seu relleu, la incompatibilitat d’assumir dues tasques com la gerència del Patronat i la direcció dels Jocs. Segons Vicent Añó, exdirector de la candidatura Tarragona 2017, «és la primera vegada que veig una direcció compartida».

Des de Tarragona es va assenyalar el Consejo Superior de Deportes (CSD) com a responsable de tots els mals. Tot i que Sánchez va deixar clar que el problema es trobava en els pocs ingressos per patrocinis, el president del Comitè Organitzador Tarragona 2017 i alcalde de la ciutat, Josep Fèlix Ballesteros, va culpabilitzar el govern estatal, reclamant més inversió, tot i que el CSD, amb el seu president Miguel Cardenal al capdavant, sempre va deixar clar —des de 2013— que l’Estat no invertiria en cap esdeveniment esportiu a Espanya per falta de pressupost. Ballesteros, en una entrevista a Diari de Tarragona, va amenaçar en renunciar als Jocs si l’Estat no aportava més diners. L’alcalde de la ciutat donava  com a data màxima el 31 de juliol.

A Tarragona es va celebrar molt que fa un parell de setmanes l’Estat aprovés una partida de 3 milions d’euros pels Jocs i es va considerar una victòria, tot i que aquests diners ja havien estat compromesos de feia mesos, tal i com va admetre Ballesteros en una entrevista a aquest mitjà.

El cost de la renúncia dels Jocs serà superior als 2,5 milions calculats quan es va fer l’informe municipal per avaluar els costos d’una situació com l’actual perquè, per exemple, les empreses encarregades de fer el Palau d’Esports ja han iniciat les obres i hauran de ser indemnitzades.