Text: Rafa Marrasé


El secretari general del Comitè Olímpic Espanyol i Coordinador Adjunt dels Jocs Mediterranis Tarragona 2017, Víctor Sánchez, va assegurar ahir a l’Assemblea General del màxim organisme olímpic estatal que «l’executiva del COE està vigilant molt de prop tot el que està succeint, perquè la situació és greu, seriosa i amenaça la celebració dels Jocs. Si fos necessari, es prendrien decisions de forma immediata», tal com publica elconfidencial.com.
[pullquote align=”left or right”] La situació és greu, seriosa i amenaça la celebració dels Jocs. Si fos necessari, es prendrien decisions de forma immediata [/pullquote]
Sánchez va admetre que «Tarragona està passant per dificultats econòmiques i té un dèficit de 9 milions d’euros en el pressupost operatiu». De fet, Viu a fons Tarragona va demanar els comptes de la Fundació i els balanços a 2014 estaven equilibrats —des del Comitè Organitzador es va assegurar que els comptes de 2015 encara no estaven aprovats—, bàsicament perquè, en tractar-se d’una Fundació amb fons públics municipals, quan es necessiten diners l’Ajuntament n’aporta per fer quadrar els números. Amb tot, una cosa són els diners de la Fundació i l’altra els necessaris per tirar endavant el projecte. Però Víctor Sánchez encara va anar més enllà.
«Tarragona no ha aconseguit els ingressos de patrocinis que estaven previstos. Els que ho fan ara, ho fan amb escassa aportació, tot i haver estat declarats d’especial interès. Tenim un govern en funcions i no sabem què passarà en el futur». Sánchez, segons elconfidencial.com, va exposar a l’Assemblea General del COE que encara falten dues seus per construir, el Palau d’Esports i la piscina, mentre que s’ha de remodelar l’estadi del Nàstic i s’està construint el poliesportiu del Sant Jordi. Tant Josep Fèlix Ballesteros, president del Comitè Organitzador, i Javier Villamayor, Coordinador General, es van mostrar molt durs amb l’empresa que va guanyar el concurs a les pàgines de Viu a fons Tarragona en el número de maig i juny. «Esperàvem molt més d’Octagon», va afirmar Villamayor que, però, va defensar el fet que el Comitè hagués aconseguit 4 grans patrocinadors (Damm, El Corte Inglés, Movistar, Repsol i La Caixa) per uns 8 milions en total, que arribarien als 10 o 11 (no tenia clara la quantitat) si se li sumaven altres petits patrocinadors que, de fet, eren prestadors de serveis. Aquests 10-11 milions quedaven molt lluny dels 30 milions que s’havien fixat a l’inici quan Octagon va guanyar el concurs, però Villamayor va assegurar que el nou repte eren 22 milions perquè s’havia reduït el pressupost operatiu. «Tenim fins al 31 de desembre de 2017», deia en relació als beneficis fiscals i, per tant, l’oportunitat de sumar nous patrocinadors.
«Octagon no va estar a l’altura. Em sembla inaudit que una gent tan solvent i potent com ells no han pogut portar els patrocinis», es lamentava Josep Fèlix Ballesteros que, a més, assegurava que va pensar que els Jocs no es podrien fer quan el president del Consejo Superior de Deportes, Miguel Cardenal, va dir al Senat que no hi hauria diners per invertir en campionats internacionals a Espanya.
Les declaracions de Víctor Sánchez arriben un parell de setmanes després que el rei Felip VI visités Tarragona per a la presentació de la mascota Tarracus. Aleshores ningú va dir res, tot i que el finançament de l’Estat no arriba. A més, ahir la Generalitat va anunciar les empreses que s’encarregaran de fer el Palau d’Esports de Campclar.
Preparant el terreny?
Viu a fons Tarragona va entrevistar Víctor Sánchez fa un mes amb motiu de l’extens article sobre els Jocs Mediterranis que ha sortit publicat en aquest número de maig i juny i al qual se li ha dedicat la portada de la revista. Aleshores, Sánchez va defensar el projecte tot i que aleshores ja va deixar anar una ombra de dubte sobre ells: «No hi ha cap inquietud al COE sobre el projecte, hi ha inquietud sobre la situació en general perquè formem part de la societat i, si hi ha inestabilitat política i econòmica, estem afectats per això. Al contrari, estem molt il·lusionats i crec que seran els millors Jocs Mediterranis de la història».
[pullquote align=”left or right”] No hi ha cap inquietud al COE sobre el projecte, hi ha inquietud sobre la situació en general (va dir en l’entrevista publicada a Viu a fons Tarragona [/pullquote]
Sánchez va admetre també en aquella entrevista que l’endarreriment en la construcció de les infraestructures li provocava inseguretat però va defugir precisar en quin punt d’execució de tot el projecte Tarragona 2017 ens trobem actualment, tot i la insistència per part d’aquest mitjà. «Si vostè li pregunta a qualsevol organitzador d’uns Jocs si està satisfet amb el temps que li queda i algú et diu que sí, se l’hauria de destituir immediatament».
Sánchez va demanar aleshores que l’Estat cobrís les demandes d’inversió que calien sense precisar en quantitats: «El que hem demanat és que cobreixin les inversions que falten per cobrir. Les valoracions d’aquestes inversions les ha de fer l’Estat i no ens correspon a nosaltres fer-ho». Tot això en relació a aquells 15 milions d’euros que es van demanar al govern central per fer la piscina olímpica i la remodelació de l’estadi d’atletisme. Aleshores (agost de 2015), el president del Consejo Superior de Deportes, Miguel Cardenal, va dir públicament que l’Estat havia estat fora del projecte durant dos anys i que volien estudiar-ho tot de nou per avaluar quines aportacions farien i per a què. Preguntats per aquella situació, Josep Fèlix Ballesteros, president del Comitè Organitzador, i Javier Villamayor, Coordinador General, van negar que s’hagués plantejat renunciar als Jocs en cap moment. Des de l’Ajuntament es va fer un estudi del cost que tindria per a la ciutat dir que no als Jocs el novembre de 2015 i la quantitat era de 2,5 milions d’euros. Amb tot, amb l’execució i licitació d’obres, aquesta quantitat es va incrementant per les compensacions econòmiques que s’haurien de pagar a les empreses afectades.
«El projecte tindrà un final feliç», assegurava Ballesteros a l’entrevista a Viu a fons Tarragona després d’admetre que s’havien passat «massa dificultats». Potser al final tindrà raó Mario Rigau, expresident executiu de la candidatura Tarragona 2017 quan va dir: «Les coses sortiran malament o molt malament».