En aquest número del VIU a fons dediquem una part important a Vallsgenera. Es tracta de l’organisme autònom de l’Ajuntament de Valls que impulsa polítiques per al desenvolupament econòmic i social. Cada any es creen una cinquantena d’empreses i 300 persones s’informen i s’assessoren per començar l’activitat. Els experts asseguren que ara, després de la crisi els emprenedors ho són perquè en tenen ganes. Un fet que ha canviat en els darrers anys ja que abans molts no trobaven feina i crear un negoci era una solució al problema. Hem parlat amb diferents emprenedors que han passat per Vallsgenera i ens expliquen la seva experiència i el seu projecte. Molts comencen des de 0, i van creixent fins arribar a ser un projecte ambiciós. De tots aquests temes en parlem amb la tècnica d’emprenedoria de Vallsgenera, i a més entrevistem al president de l’organisme, Joan Carles Solé.

També respon a preguntes sobre el polígon industrial, o el pacte Parc Industrial Camp de Valls. Aquest va néixer el 2017 i aglutina diferents municipis de la comarca que tenen sòl industrial, i conjuntament elaboren diferents plans de millora. El polígon industrial de Valls és el més gran de la província de Tarragona i té 704,4 hectàrees. Cada any noves empreses s’implanten a la zona, un fet que valoren positivament i ajuda a contractar a moltes persones de la ciutat o de la comarca que estan en situació d’atur. I és que la capital de l’Alt Camp destaca per tenir un pes important en la indústria.

En aquest número, entre altres continguts parlem dels horts urbans. Al costat del Teatre Principal des de fa un any hi ha l’hort dels 4 cantons. Dos dies a la setmana diferents voluntaris s’hi apropen per ajudar i cultivar les diferents hortalisses. Un dels reptes de “Valls en transició” –el col·lectiu que ho gestiona– és fer que l’autocultiu sigui una forma sostenible i revolucionària a la ciutat. En els propers mesos engegaran un nou projecte: l’hort urbà d’entitats del poble, i estarà ubicat a la Muralla. Aquest voldrà ser un punt de trobada entre diferents associacions, i des de l’entitat “Valls en transició” els ajudaran i resoldran tots els dubtes. Cada col·lectiu tindrà un tros de parcel·la i n’haurà de tenir cura. Així doncs els horts urbans serveixen per dinamitzar la ciutat. Un dels reptes de “Valls en transició” és desbloquejar més espais que no s’utilitzen per implantar-hi més horts urbans.