Els mercats afronten una època de canvis

Els mercats fa molts segles que funcionen a les nostres ciutats i pobles. En les darreres dècades els ha sortit la competència ferotge de les mitjanes i grans superfícies comercials i també tenen el repte d’afrontar els canvis profunds en els patrons de consum de les noves generacions. Alguns mercats sedentaris han ampliat els horaris d’obertura i altres estan estudiant com fer-ho aconseguint el màxim consens entre els paradistes. Haver d’obrir els negocis més hores els suposa a aquests paradistes un augment de les hores de treball o haver de contractar alguna persona més i tenir problemes per adquirir els millors productes per als seus clients.

El Mercat Central de Tarragona ha viscut uns darrers anys complicats amb una profunda remodelació que s’ha allargat més del previst. Han estat gairebé una dècada en la carpa provisional. Les noves instal·lacions han millorat molt les anteriors i l’ampliació de l’horari d’obertura de dilluns a dissabte de 8:30 a 21 hores ha permès captar nous públics més joves, segons els seus responsables. L’objectiu d’ESPIMSA, empresa pública que gestiona els mercats de Tarragona, és ara revitalitzar el Mercat Municipal de Torreforta i donar una 17resposta amb el format de comerç tradicional a la zona de Ponent de la ciutat. Per la seva banda, el Mercat Central de Reus està immers precisament ara en la redefinició dels horaris d’obertura i l’any vinent l’única tarda a la setmana que obre actualment es podria ampliar a alguna més. Serà el primer de diversos canvis que afrontarà l’històric espai al cor comercial de la capital del Baix Camp, però l’altra mercat al detall, el del Carrilet, també té prevista una important remodelació.

Valls ja fa uns quants anys que es va quedar sense un mercat sedentari, però en canvi el Mercat de Valls, amb més de vuit segles d’història i que es fa els dimecres i els dissabtes, posa en valor els productes de quilòmetre zero i durant l’any l’Ajuntament organitza diverses activitats durant l’any per a tots els públics. El Mercat de Valls es converteix en un punt de trobada de molts veïns i veïns no només de la ciutat sinó tota la comarca de l’Alt Camp. A Tarragona trobem mercats ambulants històrics com el Mercat del Fòrum i el de la plaça Corsini i altres que han aconseguit unes dimensions espectaculars com el de Bonavista. Reus també compta mercats ambulants setmanals al voltant del Mercat Central i el del Carrilet.

Els mercats són una riquesa cultural i antropològica, amb el seu tracte personalitzat i productes de gran qualitat, que s’han de preservar i s’han de potenciar des de les administracions públiques, perquè, si es deixen en mans del lliure mercat, les grans superficies tenen la partida guanyada.