I Després de l’incendi?

En aquest número del mes d’agost del VIU dediquem un ampli dossier informatiu a l’incendi que van patir la Ribera d’Ebre i comarques veïnes aquest inici d’estiu. Hem recorregut els escenaris del foc acompanyats de tres agents rurals per avaluar insitu els demolidors efectes de la catàstrofe, que ha calcinat més de 5.000 hectàrees. També entrevistem Pau Ciuraneta, un jove pagès i ramader de la Palma d’Ebre, un dels pocs que queda de la seva edat en aquest poble de la comarca, i Jordi Castellví, sotsinspector del Cos de Bombers de la Generalitat.

En aquest reportatge també mirem al futur, amb l’objectiu que un episodi com aquest no es torni a repetir. Castellví no es mostra gens optimista i és que el canvi climàtic es deixa notar als nostres boscos amb temperatures elevades i precipitacions que cauen menys sovint i amb més violència. A més, les masses boscoses cada cop estan en un pitjor estat perquè els seus propietaris no en treuen cap rendiment i es converteixen en un verdader polvorí, un escenari ideal perquè es produeixin incendis com el de la Ribera d’Ebre.

Aquest darrer gran foc també ha posat al descobert la difícil situació que pateixen els pagesos i ramaders de la Ribera d’Ebre -i de moltes altres zones del nostre país-, que no poden viure de les seves explotacions i són molts els que llencen la tovallola i abandonen els seus cultius. El resultat és que el bosc guanya terreny i s’eliminen les barreres naturals de les terres cultivades o les “desbrossadores naturals” que són els ramats de cabres o ovelles, en paraules de l’agent rural Sergi Fàbregues.

És urgent doncs una aposta decidida dels governs català i també l’espanyol per revitalitzar econòmicament aquests territoris. Les primeres mesures anunciades per la consellera Teresa Jordà han deixat molt insatisfets els pagesos i ramaders de Ribera d’Ebre. Cal un debat a fons sobre el futur del sector primari del país en què hi estiguin presents tots els agents implicats, molta valentia per part dels nostres polítics i uns recursos econòmics adequadat. Esperem que la desgràcia del foc de la Ribera sigui la guspira que serveixi per garantir el futur dels pagesos i ramaders i dels nostres boscos.