viu-tarragona-34«Perquè hi hagi un divorci hi ha d’haver un matrimoni previ». Aquesta frase, que és una obvietat, fa pensar en una altra proposició —molt cinematogràfica— quan es fa la cerimònia: «fins que la mort us separi». Això tan romàntic i que suposa l’ideal amorós en molta gent, no té en compte que el matrimoni es pot acabar molt abans gràcies a una llei que ho permet: el divorci.
L’any 2015 es van registrar gairebé 97.000 divorcis a l’estat espanyol. Molts es van resoldre ràpidament perquè ambdues parts de la parella ho feien de mutu acord, altres van ser molt més complicats. La durada mitjana dels matrimonis a Espanya arran de les dades del 2015 era de poc més de 16 anys. Moltes persones, després d’una ruptura, es tornen a casar i tenen més fills amb les seves noves parelles. Refan la seva vida sentimental. Altres passen per un autèntic via crucis emocional i, en molts casos, econòmic. La casa, la pensió dels nens, buscar un altre pis de lloguer… Amb la crisi van ser moltes les parelles que es van divorciar però van viure sota el mateix sostre durant anys perquè no es podien permetre trobar un altre habitatge.
A Hollywood, la pel·lícula acaba quan els dos enamorats es casen i surten de l’església. Sovint, la indústria cinematogràfica, en aquell gènere anomenat comèdia romàntica, obvia la convivència del dia a dia després del casament, la rutina. El mes de setembre com a prova: després de les vacances, les demandes de divorci es multipliquen.