viu-tarragona-33La platja és un motor econòmic. No només com a punt d’atracció de visitants, sinó per ella mateixa. Sobre la seva sorra, s’hi fan diners. Fa molts anys que els més emprenedors van veure les possibilitats d’aquests petits deserts urbans. Si la gent vol prendre el sol, doncs li facilitem una gandula perquè estigui còmoda, que fa massa calor?, doncs li oferim un para-sol, que potser l’ombrel·la no és prou gran? Tenim tendals, que la gent s’avorreix a la platja sense fer res?, doncs lloguem patins, motos d’aigua, parasailing, banana… I si entra gana o set, muntem guinguetes perquè puguin menjar i beure.
Tota aquesta logística perquè el turista, el visitant, se senti còmode implica una inversió en material però també en recursos humans. Sovint es tracta de professions poc qualificades i que desenvolupen joves amb l’única pretensió de guanyar uns diners a l’estiu per poder passar el curs acadèmic. D’uns anys ençà, però, molts immigrants han assumit aquest paper de treballadors de la platja. Són jornades maratonianes, en unes condicions climàtiques dures, amb molta calor i molt sol i amb uns sous molt ajustats. Amb tot, els implicats destaquen el fet de treballar a l’aire lliure i el contacte amb la gent.
En aquest número de la revista Viu a fons posem cara i noms i cognoms a alguns dels nois i noies de la platja. Aquells que per guanyar-se el sou han de caminar sobre la sorra bullent i sota un sol de justícia.