viu-tarragona-25Fa unes setmanes, l’esplèndid programa Salvados de la Sexta va emetre un esclaridor i impactant documental sobre la situació dels migrants que, fugint d’Orient Pròxim i les guerres d’Àfrica, es jugaven literalment la vida per creuar el Mediterrani i arribar a la costa italiana. La història, que no és nova, tenia el component afegit que l’equip del programa viatjava a bord de l’Astral, un veler cedit per un milionari a l’ONG Proactiva Open Arms. Amb els periodistes, tota una tripulació que destinava les seves vacances anuals a rescatar gent de barques neumàtiques de goma a la deriva enmig del mar. Víctimes d’unes màfies sense escrúpols que fins i tot no els donaven tot el combustible necessari per arribar a terra. La tasca dels membres de Proactiva és encomiable i posa de relleu el paper dels voluntaris al món. «I jo penso, si nosaltres estem fent això és perquè algú no està fent la seva feina, no?», reflexionava Òscar Camps, líder de l’organització.

A Tarragona també hi ha un grup d’herois. Ningú els ha fet cap documental —fins ara, perquè la Càtedra de l’Habitat- ge de la URV n’està impulsant un de molt ambiciós— però allí estan, dia rere dia, repartint aliments, netejant, escoltant els que més ho necessiten, aquells que ho han perdut gairebé tot, esperança inclosa. Un grup d’herois que sempre tenen un somriure d’orella a orella i que demostren un altruisme i una energia desbordants. Molts d’ells són jubilats. I un pensa, quan treballes tota la vida esperes deixar la feina per tenir temps per a tu mateix i resulta que aquesta gent decideix dedicar aquestes hores, els dies i els mesos als altres.

En aquest número hem intentat fer una radiografia de la pobresa a la ciutat i implícitament hem donat veu a les persones que rescaten els nostres nàufrags particulars. Una història real, com la de l’Astral, però al costat de casa.