viu-tarragona-22
Tarragona va ser designada seu dels Jocs Mediterranis de 2017 la tardor de 2011. Tot i que enguany farà sis anys, el panorama no és molt engrescador quan falten catorze mesos per a la inauguració dels Jocs. De fet, les grans obres, que estaven previstes que s’acabessin l’any passat, tot just acaben de començar, i algunes, com el Palau d’Esports, ni això.

Els problemes per aconseguir finançament privat, majoritàriament de patrocinadors, i l’aportació insuficient de l’Estat que, tot s’ha de dir, sempre va manifestar, en paraules del president del Consejo Superior de Deportes, Miguel Cardenal, que la inversió en qualsevol gran esdeveniment esportiu a Espanya no seria prioritària en el con text econòmic, han abocat el projecte a la vora de la fallida.

El president del Comitè Organitzador i alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, va tenir una gran oportunitat de renunciar als Jocs el setembre passat quan Cardenal, en una visita a la ciutat, va dir que volia repassar el projecte abans de decidir si l’Estat hi posava diners o no. Aleshores, Ballesteros hauria tingut una gran excusa i la ciutadania hauria entès la seva posició d’evitar un risc tan gran per a Tarragona com endinsar-se en un projecte d’aquesta envergadura sense garanties financeres. No ho va fer i ara tot sembla una fugida
endavant.

Les crítiques i l’escepticisme s’han multiplicat des de tot arreu, a la ciutat i fora. Una de les premisses més repetides és que hi ha falta de comunicació i informació, la gent, fins i tot del món de l’esport, no sap què passa, en quin punt es troba el projecte. L’oposició parla d’opacitat.

Tarragona 2017 és una fundació pública municipal i està sotmesa a la llei de transparència. A la web no hi ha informació sobre els comptes, pressupostos i personal que conforma la fundació. Viu a fons Tarragona ha sol·licitat aquestes dades i les ha rebut el mateix dia de tancament (estan reflectides a la pàgina 64).

Ser més transparent crearia menys suspicàcies en el projecte i l’acostaria als ciutadans, que són els que han de fer-se seus els Jocs, com va passar a Almeria.