viu-tarragona-20
La presó de Tarragona, la de l’Avinguda Argentina, aquella que sembla un petit castell des de fora i que es troba davant d’El Corte Inglés, és gairebé història. El mes de novembre de 2015, el centre penitenciari va traslladar gran part dels seus interns a la nova presó que es troba al municipi del Catllar, Mas d’Enric. La presó urbana no tanca definitivament les seves portes sinó que es converteix en un centre de règim obert, és a dir, on van a dormir els presos de dilluns a dijous. Han estat més de 50 anys d’un centre que ha tingut tota mena d’interns i que va viure una de les últimes execucions per garrot vil de la història d’Espanya, el mateix dia que s’executava Salvador Puig d’Antich.

Viu a Fons Tarragona explica i mostra en aquest número com era la presó vella i com és la nova. Un passeig entre passadissos, cel·les, patis i entrevistes amb interns, funcionaris i el director del centre per entendre una mica millor com és la vida entre reixes. Entrar en el centre antic va ser especial i tot un contrast un cop visitat tam- bé el nou, que no té res a veure amb el seu predecessor. La presó urbana és el símbol d’una altra època, en una imatge que no es co- rrespon a un país del segle XXI com Catalunya i que recorda més aviat els centres de països d’Amèrica Central. Així vivien els presos a Tarragona.

Ens hauria agradat poder tenir més testimonis dels interns, fer una radiografia més acurada del vell centre però el Departament de Justícia no ens ho va permetre argumentant que el trasllat era imminent i això comportava certes dificultats organitzatives. Una llàstima. Justícia, però, va facilitar, en la mesura que va poder al- gunes de les nostres peticions, entre elles l’entrevista al director. El nostre agraïment.