viu-tarragona-19

Tarragona compleix 15 anys des que va ser distingida com a Patrimoni de la Humanitat sense tenir un full de ruta sobre les seves restes romanes i amb la divisió històrica de les institucions i entitats implicades.

El 30 de novembre de 2015 farà 15 anys que el conjunt arqueològic de Tàrraco va rebre la distinció de Patrimoni Mundial de la Humanitat de la Unesco. Aquest reconeixement posava Tarragona i el seu entorn d’influència romana en el mapa dels indrets destacats pel seu patrimoni històric i artístic. Una oportunitat per fer un salt qualitatiu molt important en la millora de les restes, la seva museïtzació i una font de riquesa per atreure visitants interessats en la cultura. Un turisme de qualitat. Quinze anys després la ciutat, en matèria de patrimoni, està més o menys on estava. Els grans problemes no s’han resolt tot i que ara, arran de la presència d’un nou Coordinador de l’Agència Catalana de Patrimoni i la formació d’un nou govern municipal arran de les eleccions, sembla que alguna cosa es comença a moure. El teatre té un projecte a la vista, el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona de la plaça del Rei serà reformat i es planeja com explicar Tàrraco als ciutadans.

Han estat anys de letargia, d’un stand by després de la trempera que va provocar la declaració aquella matinada –hora tarragonina- a Cairns. Els experts consultats pel Viu a Fons Tarragona analitzen en aquest número de la revista la situació del patrimoni de la ciutat, per què no s’ha actuat durant molt temps i què proposen per dinamitzar el que hauria de ser el gran projecte de Tarragona. Tots estan d’acord en una cosa: s’han d’unir esforços per fer projectes d’envergadura i trobar finançament. Fins ara no s’ha fet, ara, aprofitant aquest aniversari, tenen una nova oportunitat.