L’ECONOMIA PROTAGONISTA

L’economia és una ciència complexa, no es pot pas negar. Els especialistes molt sovint s’embranquen en explicacions de conceptes que al públic en general ens cauen grans, i tanmateix, a mesura que la societat es va fent cada cop més tecnologica i té a l’abast sense cap complicació, informació de qualitat de tota mena, l’economia ha començat a tenir menys secrets. Curiosament tots sabem què és el l’IVA, l’IRPF, l’IBI, però també han entrat a la nostra quotidianitat conceptes com “inflació”, “desacceleració”, “deute públic”, “Producte Interior Brut”, “creixement econòmic” o “prima de risc”, només per esmentar-ne alguns. Però més enllà de tecnicismes o de teories econòmiques, la gent sabem en quin moment hem d’ajustar-nos el cinturó i recordem totes les vegades que darrerament hem hagut de fer-ho. L’economia com a ciència social ens captiva, és capaç de fer prediccions i les seves previsions sovint es compleixen perquè està fonamentada en les dades objectives que mouen el món utilitzant a més, un llenguatge comú.
Al VIU a fons que teniu a les mans hem volgut saber com està la situació econòmica en aquest moment. Hi ha especialistes que diuen que estem a les portes d’una nova crisi quan encara tenim a la memòria, ben fresca, la recessió que va esclatar l’any 2007 i que en alguns àmbits encara cueja.
El professor Josep Maria Gay de Liébana, reputat economista de gran i merescut prestigi, professor de la Universitat de Barcelona i col·laborador habitual en distints mitjans de comunicació, ens ha explicat quin és el futur que ell preveu que ens espera en els propers anys a nivell econòmic i també hem demanat a altres actors econòmics del territori que diguin la seva sobre la situació actual que estan vivint i què esperen del futur més immediat. Així, les Cambres de Comerç de Reus i Tarragona, les patronals com Pimec, les grans agrupacions d’empreses com l’AEQT i naturalment diverses empreses de distintes mides, també tindran molt a dir en aquest aspecte. Anirem desgranant les seves opinions a través de les properes pàgines.
I a banda dels plantejaments sobre economia, també trobareu en aquest número històries de la història, curiositats que no ens passaran per alt i en general, informació que esperem que us sigui d’utilitat i ben amena.
Gaudiu, doncs, de totes les informacions que hem elaborat en el VIU a fons d’aquest mes de novembre.