26-M les eleccions més properes

El proper diumenge 26 de maig la ciutadania estem cridats a les urnes per escollir com han de ser els Ajuntaments que governin els nostres pobles i ciutats els propers quatre anys. Cada consistori ve d’una situació diferent i les perspectives són variades, però podem identificar algunes característiques comunes i la principal és la gran fragmentació dels plens municipals, que han complicat i complicaran la governabilitat. Les diferents forces polítiques que obtinguin representació el 26-M hauran de fer un esforç, després de tirar-se els plats pel cap durant la campanya, per arribar a pactes per tirar endavant els seus municipis.

A la ciutat de Tarragona, el socialista Josep Fèlix Ballesteros se la juga. Després de 12 anys de govern es comprovarà si continua tenint la confiança de la ciutadania o si des de l’actual oposició es pot bastir un govern alternatiu amb un nou alcalde. A Reus, el postconvergent Carles Pellicer, porta 8 anys a l’alcaldia i també opta a un nou mandat que, per aconseguir-lo, haurà de recórrer a pactes. A la capital del Baix Camp també es preveu un ple fragmentat que pot permetre diferents opcions de govern.

En canvi, en una altra de les principals ciutats del Camp de Tarragona, Valls, la situació és diferent i la retirada d’Albert Batet, que ha esta alcalde la darrera dècada, ha deixat unes eleccions molt obertes. Una situació semblant es produeix a una altra de les grans poblacions del Camp de Tarragona: Vila-seca.
Josep Poblet, que ha estat un quart de segle alcalde de la localitat a més de president de la Diputació de Tarragona des del 2007, també ha plegat. En canvi a poblacions com Salou, Cambrils, Torredembarra, Altafulla o Montblanc sí que els actuals alcaldes i alcaldesses busquen la reelecció, però també tenen davant seu rivals de colors polítics ben diferents. El 26 de maig sabrem el punt de partida, però els dies següents s’obriran intenses negociacions per bastir governs de coalició o abocar-se a executius en minoria.

Aquest proper 26 de maig trobarem però dues urnes a la nostra mesa electoral i és que també escollirem els nostres representants al Parlament Europeu. La coincidència amb els comicis locals pot fer augmentar la participació en unes eleccions que generen tradicionalment un preocupant desinterès entre la ciutadania. Europa sembla lluny, però allí es decideixen moltes coses que afecten el nostre dia a dia i l’amenaça d’opcions d’extrema-dreta i euròfobes amenacen el nostre model de societat actual.