Qualsevol ciutat del món se sentiria afortunada de tenir un espai com la Savinosa, estratègicament situat davant del mar, amb uns valors naturals i també arquitectònics indubtables. Però a Tarragona aquest indret està abandonat i desaprofitat des de fa gairebé mig segle. Durant aquest temps, les administracions que tenen alguna cosa a dir en la planificació d’aquest espai -Ajuntament, Diputació i Generalitat- han estat incapaces d’arribar a un acord. Com explica en el reportatge que us oferim en aquest número del VIU a fons el president de la demarcació de Tarragona del Col·legi oficial d’Arquitectes de Tarragona (COAC), Joan Tous, no hi ha hagut l’alineació de voluntats de les administracions. I mentrestant qui ho ha patit és la ciutadania.

Amb la imatge d’unitat que ens van oferir la Diputació i l’Ajuntament de Tarragona el mes passat en l’escenificació de la ratificació de la proposta d’intervenció a la Savinosa per part de l’ens supramunicipal per lliurar-la al consistori per facilitar-hi usos futur sembla que aquesta alineació s’ha produït. Per davant queden encara molts tràmits legals per la modificació del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) i la transformació urbanística de la finca i el concurs públic perquè la iniciativa privada pugui actuar a l’espai , però s’ha fet el primer pas. I s’ha fet amb l’acompanyament del Col·legi d’Arquitectes, una garantia des del punt de vista tècnic.

En aquest número també oferim un reportatge sobre la Congregació de la Sang de Reus, que després de més de quatre segles i mig d’existència, continua sent una de les grans entitats de Reus, amb més de 400 membres i transcendeix la fe religiosa cap a un sentiment de ciutat, i que durant la Setmana Santa protagonitza un dels moments més viscuts per la ciutat: les Tres Gràcies. Analitzem passat, present i futur de La Sang amb l’actual clavari -el seu màxim dirigent-, Francesc Pardo.