En aquest número del VIU a fons dediquem una part important dels seus continguts al comerç. Aprofitant que ens trobem immersos en la campanya de Nadal, la més important que afronta durant l’any el comerç de proximitat, abordem des de diversos punts de vista el present i el futur d’aquest sector tan important a les nostres comarques, que viu moments complicats des de ja fa unes dècades amb l’arribada la implantació de grans marques i franquícies i centres comercials a les nostres ciutats, i més recentment l’auge del comerç electrònic. I tot això sumat a la crisi econòmica dels darrers anys. Estem vivint altres fenòmens, com el trasllat de grans firmes que fins ara estaven als centres de les ciutats a l’interior dels centres comercials i deixen al seu darrera, en alguns casos, locals tancats que costen molt de tornar a llogar.
És bàsic en el comerç de proximitat la unió al voltant d’associacions que impulsin campanyes que individualment són inassumibles, fomentar la formació en diferents habilitats cada cop més necessàries i exercir d’interlocutors vàlids amb les administracions públiques. Per això, hem parlat amb diferents agrupacions comercials del nostre territori. Però els comerciants també s’han d’espavilar de forma individual i un altre repte molt important és que les noves generacions agafin les regnes dels negocis en un sector que és molt sacrificat, ja que s’hi ha de dedicar moltes hores i on cada cop hi ha una flexibilitat horària molt gran. També hem parlat amb persones que estan al capdavant de comerços de les nostres comarques. I, per altra banda, hem buscat l’opinió d’un expert en comerç com és el professor de la Universitat Rovira i Virgili Jaume Gené per posar atenció en quina pot ser l’evolució del comerç els propers anys.
Reus té una trajectòria molt important com a capital comercial, no només de les comarques tarragonines sinó també de tot Catalunya. Precisament és el que reivindica l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, que entrevistem en aquest número. Pellicer parla en aquesta entrevista de comerç, però també respon a preguntes sobre els diferents aspectes que afecten la capital del Baix Camp i també el conjunt del Camp de Tarragona, com l’endarreriment de l’execució d’infraestructures bàsiques per al desenvolupament futur d’aquest territori.