El proper 7 d’octubre la Tarraco Arena Plaça (TAP) es tornarà a omplir de gom a gom per viure la jornada final d’una nova edició del Concurs de Castells, l’esdeveniment més important que viu el món casteller cada dos anys. Les dotze millors colles del món -només faltaran, com és habitual els Minyons de Terrassa- bastiran construccions que només fa un parell de dècades eren impensables, demostrant un cop més que els castells viuen un dels moments més dolços de la seva història. El ritme vertiginós de venda d’entrades per aquesta jornada final és el símptoma més clar d’aquest alt interès. Es van esgotar en menys de dues hores. També el desplegament per part dels mitjans de comunicació -alguns internacionals- és molt important.

El Concurs de Castells començarà, però, una setmana abans. Concretament el diumenge 30 de setembre, amb una primera jornada a Torredembarra amb 11 colles. El certamen continuarà el dissabte 6 d’octubre amb 19 colles a la TAP i acabarà amb la jornada final l’endemà. El sistema de competició actual es va implantar el 2014 i està plenament consolidat, amb alguns canvis al reglament, que tenen com a premissa bàsica millorar la seguretat. Però l’espectacularitat no es veurà reduïda i ben segur es podran tornar a viure moments intensos quan es carreguin construccions de gamma extra, a l’abast de ben poques colles.

A nivell estrictament competitiu, la incertesa marca més que mai la lluita pel primer lloc. Els Castellers de Vilafranca, campions les vuit darreres edicions de forma consecutiva, no arriben tan en forma com en altres convocatòries i la Colla Vella dels Xiquets de Valls es troba, després d’un estiu pletòric, en disposició de recobrar la corona que van guanyar per últim cop el 2000. La Jove de Tarragona vol tornar a pujar al pòdium i la resta de colles tarragonines i els Xi- quets de Reus també tindran objectius el màxim d’ambiciosos. Seran un total de 42 les colles que competiran en el Concurs de Castells, que arriba a la seva 27a edició amb una salut de ferro. Que comenci l’espectacle!