viu-reus-09Un estil essencialment arquitectònic, en el qual es pot arribar a confluir una gran quantitat d’arts plàstiques dins un únic disseny. Així es podria descriure el ‘Modernisme’, però a la pràctica significa molt més. És quelcom estès arreu del món que aconsegueix immortalitzar-nos la mirada, que ens fa pensar en l’esforç dels seus creadors, que crea curiositat i aconsegueix evadir-nos de les línies rectes. El que també ens ha de fer pensar és en la seva cura i preservació. Comptem amb un gran patrimoni cultural, arquitectònic i artístic a la nostra ciutat. De fet, en el número que tens a les mans parlem d’un dels grans emblemes de la ciutat, l’Institut Pere Mata. A la capital del Baix Camp, però, hi ha altres grans símbols, com ara la Casa Navàs i la Casa Rull, que també fan una picada d’ullet a aquest art recarregat d’idees i d’ambició, el qual no podem oblidar.

Hem de donar vida a aquest llegat visitant-lo i revifant la seva història, perquè sense el Modernisme, un habitatge seria sempre quelcom recte i avorrit. La seva arribada va portar als edificis una personalitat pròpia i totalment exclusiva. Si parléssim de moda, el Modernisme seria el nostre vestit fet a mida.

Com de costum, també dediquem l’espai principal de l’exemplar VIU a fons Reus a un barri reusenc. Hem escollit el barri cèntric del Carme. Donem a conèixer els aspectes positius i negatius que el caracteritzen, però també escoltem la seva gent. El manteniment dels carrers i l’emprenedoria són alguns dels temes claus. A més, treballem un altre tema: ens barregem amb un petit grup de propietaris de diferents restaurants de la ciutat, per tal de poder conèixer la seva trajectòria i les experiències viscudes fora de la cuina. D’aquesta manera, apropem a la ciutadania el sector de la restauració ganxeta viscut rere l’escena.

L’equip de VIU a fons espera que amb aquest darrer número estimeu tot tipus de cultures, tant la patrimonial com la culinària.

Cristina Valls