L’Ajuntament de Reus té previst que els propers siguin anys de canvis als mercats municipals i el primer seran els nous horaris del Mercat Central, que entraran en vigor durant el 2020. Però també es preveuen canvis a nivell urbanístic, en els serveis que ofereix el mercat o en la venda on-line. L’altra mercat permanent de la ciutat, el del Carrilet, també experimentarà canvis importants

Per Jordi Salvat. Fotos Pierre Grubius

Els canvis en els hàbits dels consumidors i en la societat en general afecten els mercats tradicionals i els de Reus no en són una excepció. Per això, l’empresa Reus Mobilitat i Serveis SA, la societat amb capital municipal que gestiona i administra els mercats de Reus, va encarregar el 2016 un estudi a l’Empresa Municipal de Mercats de Barcelona. Aquest estudi apunta algunes actuacions importants a portar a terme en aquests espais i a partir de l’any vinent es començaran a aplicar aquests canvis. La reforma dels horaris d’obertura serà el primer pas.

 

Carles Prats és el regidor d’Empresa i Ocupació de l’Ajuntament de Reus

El regidor d’Empresa i Ocupació, de qui depenen els mercats reusencs, Carles Prats, s’ha compromès a presentar una proposta de nous horaris d’obertura als paradistes abans del proper 31 de desembre. La proposta que l’Ajuntament presentarà als paradistes estarà basada en l’estudi que ha realitzat l’Empresa Municipal de Mercats de Barcelona, tant per al Mercat Central com el Mercat del Carrilet. “Són dos mercats molt diferents. El Mercat Central té més d’un segle d’història i està en un edifici racionalista, d’alt valor arquitectònic i està en un eix comercial, amb les places Prim i Mercadal i ara també La Fira, que s’ha de dinamitzar. El Mercat del Carrilet és més recent i no té aquest valor arquitectònic”, explica Prats.

AMPLIACIÓ D’HORARIS D’OBERTURA
El gran debat al Mercat Central de Reus és l’ampliació de l’horari d’obertura. Actualment obre al públic a les 8:00 i tanca a les 14:00 hores -el divendres s’amplia de 7:30 a 14:30 hores- i a la tarda només està obert els divendres, de 17:00 a 20:30 hores. L’obertura de més tardes no convenç a alguns paradistes, ja que els obligaria a ampliar la seva jornada laboral o contractar més personal i podria afectar el servei que donen. L’objectiu que es marca Prats és trobar el consens amb els paradistes i poder tenir definits aquests nous horaris abans d’acabar l’any, per implantar-los en el transcurs del proper any.

EN EL TRANSCURS DE L’ANY VINENT ENTRARAN EN VIGOR ELS NOUS HORARIS DEL MERCAT CENTRAL DE REUS

 

Ildefons Vidal, president dels paradistes del Mercat Central de Reus

Per la seva banda, el president dels paradistes del Mercat Central de Reus, Ildefons Vidal, admet que entre els paradistes hi ha “opinions diverses” sobre l’ampliació dels horaris d’obertura i que “l’horari ideal no el sap ningú.” Considera que una bona opció seria obrir algunes tardes a la setmana i passar d’una a tres i reconeix que l’Ajuntament “està per la feina de posar el mercat al dia”. Admet que una solució com aquesta no satisfarà a tots els paradistes, ja que hi ha estructures diferents en els establiments. No és el mateix una parada on només hi treballen els propietaris que una altra que compta amb dependents. I també el producte que venen condiciona l’horari laboral, ja que l’han d’anar a comprar i aconseguir la qualitat òptima és una tasca que porta hores.

Vidal afirma que tots els mercats d’Europa estan en processos de canvi per evolucionar i adaptar-se als canvis socials. Explica que la crisi econòmica dels darrers anys ha estat molt dura en el seu sector i la recuperació està sent molt irregular. Però apunta que només una parada del mercat reusenc ha tancat per fallida els darrers anys i que la principal raó que els establiments baixin definitivament la persiana és la jubilació dels propietaris per la manca de relleu generacional. Vidal es considera a ell mateix una de les excepcions a aquesta situació, ja que, després de deu anys treballant en un sector que no tenia res a veure amb la bacallaneria que la seva família té al Mercat Central de Reus, fa sis anys que es va incorporar al negoci i s’ha convertit en la tercera generació al capdavant de la parada.

CANVIS URBANÍSTICS, NOUS ESPAIS PER A LA RESTAURACIÓ I LA VENDA ON-LINE SÓN ALTRES REPTES DE FUTUR DEL MERCAT REUSENC

 

Els joves que ara estan al capdavant d’algunes parades del mercat reusenc s’han format en altres sectors i, per diverses circumstàncies, han tornat al negoci familiar. Aquesta manca de formació l’han cobert amb cursets que intenta fomentar l’associació de paradistes o els diferents gremis. Titulacions com la de Mestre bacallaner, que posseeix Vidal, donen confiança al client, considera ell mateix. Vidal assenyala que cal avançar-se als canvis i adaptar-se als canvis de la societat, a més d’aprofitar els avanços tecnològics. En el cas de la venda on-line, explica que els paradistes tenen diverses propostes sobre la taula i que la primavera vinent n’hauran escollit una i serà possible així la venda on-line al Mercat Central de Reus.
Per altra banda, el passat mes de juliol la cadena Caprabo va tancar el supermercat que tenia a l’interior del Mercat Central i actualment és buit. Ja s’hi ha interessat quatre operadors diferents. “Això vol dir que el Mercat Central és un espai viu, que funciona”, afirma Vidal.

ESPAIS COMPLEMENTARIS A LA VENDA
A més del debat sobre els nous horaris d’obertura, l’estudi de l’Empresa Municipal de Mercats de Barcelona apunta la possibilitat de combinar la venda de productes frescos, com fins ara, amb espais on poder tastar i consumir aquests productes o, fins i tot, de restauració. Tot això ho haurà de definir les diferents fases del Pla Director del Mercat Central, que també abordarà els aspectes urbanístics de la zona, per apropar-lo més als vianants i atreure més clients, o la venda on-line, que permeti als clients poder fer l’encàrrec a través d’internet i recollir el seu encàrrec a les parades en qüestió. Altres aspectes són redefinir la senyalització de les parades per fer-les més atraients. El Mercat del Carrilet és un cas molt diferent, ja que l’edifici no té un valor arquitectònic, però des de l’Ajuntament es considera que cal dinamitzar urbanísticament la zona.

 

EL MERCAT CENTRAL VA INICIAR LA SEVA ACTIVITAT EL 1949 I EL MERCAT DEL CARRILET, EL 1983

 

UNA CIUTAT AMB QUATRE MERCATS

L’empresa Reus Mobilitat i Serveis SA, abans denominada Amersam, és la societat amb capital municipal encarregada de gestionar i administrar els mercats de Reus amb l’objectiu d’aconseguir una major agilitat en la prestació dels serveis públics municipals. Reus disposa de quatre mercats municipals: tres de venda al detall i un quart per a majoristes. Són el Mercat Central, ubicat a l’anomenat vuit comercial, el Mercat del Carrilet, ubicat al barri del Carrilet, i cada dilluns, dimecres i dissabte es realitza el Mercat dels Marxants als carrers adjacents al Mercat Central. Per altra banda, el Mercat del Camp és el mercat per a majoristes, un centre d’abastiment de productes a gran escala emplaçat al costat d’infraestructures que asseguren un ràpid transport.

La superfície del Mercat Central dedicada a la venda és de 3.915 metres quadrats, però en disposa de 443 més per a l’àrea de cambres frigorífiques i serveis compartits. Aquest centre, ubicat davant de les antigues dependències de l’hospital de Sant Joan, ofereix servei a través de 127 parades de carn, fruita i verdura o peix en un espai històric. Aquest centre de compra-venda data de 1949. Va començar a funcionar aglutinant tota l’activitat que fins llavors tenia lloc a la plaça del Mercadal, la plaça del Castell i els carrers dels voltants. Hi havia un espai destinat a la venda al detall i un altre per a la venda a l’engròs, amb llocs per a majoristes. El trasllat dels majoristes al Mercat del Camp el 1987 va plantejar la modernització de l’interior del Mercat Central després de gairebé 40 anys, que es va dur a terme sense tocar l’estructura monumental de l’edifici. L’aparcament soterrani de les Oques, amb accesssos al Mercat, té capacitat per a 450 places.

Amb l’objectiu de donar servei a la zona sud-est de la ciutat, l’any 1983 va obrir el Mercat del Carrilet, en uns terrenys on hi havia hagut l’estació del tramvia que connectaba Reus amb Salou. En 2.300 metres quadrats de superfície comercial, 88 parades, totes a peu de carrer, abasteixen un mercat amb un miler de metres quadrats de cambres frigorífiques. A més, també hi ha un supermercat i una zona d’aparcament al soterrani de l’edifici amb una capacitat per a 130 vehicles.
Dos-cents paradistes donen vida al Mercat de Marxants que es desplega envoltant el Mercat Central els dilluns i dissabtes i el Mercat del Carrilet els dimecres, creant d’aquesta manera sinèrgies amb els centres als quals envolta. L’activitat dels venedors ambulants en 13.000 metres quadrats , dota de més vida a les dues zones comercials properes.