Barri de Sant Josep Obrer

Un barri resultat de la unió de tres barris diferents ubicats en una gran extensió urbanística on conviu una àmplia diversitat ètnica

El barri Sant Josep Obrer es conforma a través de la unió de tres barris. D’una banda es troba el barri vell, compost per habitatges baixos i unifamiliars, els quals es troben disposats al voltant de l’antic Gasòmetre; d’altra banda, també hi ha el polígon residencial de Mas Pellicer (també conegut com el “barri nou”), el qual fou construït vora els anys setanta amb la pretensió d’edificar pisos de protecció oficial; per últim i de construcció més recent, resta la urbanització Mas Abelló, de nivell social i econòmic més qualitatiu, on el caminant de carrer es troba amb cases unifamiliars de protecció oficial amb jardins a la zona de l’entrada i altres edificis d’alçades majors.

DSC_7030_1El barri Sant Josep Obrer físicament no es troba integrat al nucli de la ciutat. Està separat per la carretera que va de Reus a Tarragona, on es troba l’autovia de Bellisens, i també resta separat per la via del ferrocarril. El distanciament palès de la zona ha fet inevitable l’ús del cotxe i del transport públic per poder desplaçar-se. Si es fa un cop d’ull general al barri, trobem la concentració del comerç en els espais de Mas Pellicer i Mas Abelló. Ambdues zones, però han patit el tancament de cada vegada més establiments. La cultura de la botiga de proximitat i la clientela fixa és la primera base de subsistència d’un barri d’extensions grans i amb moltes possibilitats d’eixamplar-se.

El barri Sant Josep Obrer es conforma a través de la unió de tres barris

En aquest reportatge, s’ha aportat la visió de diferents tipus de persones que hi viuen, treballen i s’esforcen per canviar les coses. Tots plegats aporten una visió conjunta d’un barri que ha progressat socialment i que ha deixat enrere molts estigmes. Aquest barri ple de gent jove germina les ganes d’adoptar formes de vida que duen el futur cap a un bon port. Destinem espai a diverses entrevistes: al president de l’Associació de Veïns de Mas Pellicer, Eduardo Navas; la propietària de l’única carnisseria del barri -la Carnicería Ignacio-, María José Cabré; a la directora del Col·legi Rosa Sensat, Elena Prats; i al capellà de la parròquia del barri, Pep Moreno.