«Pujar a primera divisió seria el gran somni dels reusencs»

Entrevista a Ramon Folch, capità del Reus Deportiu

Text Rafa Marrasé | Fotos Pierre Grubius

Jugador revelació en l’equip revelació de la lliga. Com se sent? Content per la feina que estem fent fins ara. Hem baixat una mica el nivell en els últims tres partits i tenim ganes de recuperar aquell joc, tant pel que fa al col·lectiu com personalment. Volem tornar a ser aquell equip que tan bé jugava la pilota.

I vostè, personalment, com s’ha trobat fins ara en el que portem de competició? Continuo fent les coses que feia a Segona Divisió B. El fet de jugar a Segona Divisió A em feia una mica de respecte, però de seguida vaig veure que podíem plantar cara a qualsevol rival. Poder demostrar que pots jugar bé quan t’enfrontes a grans jugadors, molts dels quals han jugat a primera divisió o fa anys que disputen aquesta categoria és un orgull.

Precisament això, el seu bon joc en la seva primera temporada, han provocat que altres equips s’hagin interessat en vostè? Bé, això és cosa del meu representant. Jo entreno cada dia al màxim per poder jugar al cent per cent cada partit defensant els colors del Reus i el fet que hi puguin haver altres equips interessats ja és cosa del meu agent.

«No penso en l’any que ve, només estic centrat a jugar i mantenir la categoria»

Entenc que vostè està centrat en el Reus i que ens trobem a mitja temporada, però li consta l’interès d’altres equips? El Reus està fent una bona temporada i molts dels jugadors estan jugant a bon nivell, això fa que altres equips es fixin en nosaltres. Saber que altres clubs et segueixen fa que estiguem contents però al final allò que volem demostrar cada diumenge és que estem amb el Reus a mort i que volem aconseguir el nostre objectiu, que és la permanència.

Vostè acaba contracte amb el conjunt roig-i-negre aquest mes de juny. En quin punt es troba la seva renovació? Vam decidir que de moment em centraria a entrenar i jugar i que més endavant ja miraríem de parlar d’aquest tema. Ara l’equip no està passant per un bon moment i allò que volem fer és implicar-nos al màxim en l’aspecte futbolístic i que no hi hagi res que pugui desviar la nostra atenció sobre el tema esportiu.

DSC_3517I no l’inquieta no saber on jugarà la temporada que ve? Es tracta de gaudir del moment. Hem fet història amb el Reus amb l’ascens i ara estic molt content de poder jugar aquí. No penso en l’any que ve, només estic centrat a jugar i mantenir la categoria.

Vostè és un jugador de la casa. En un entorn professional, com és la segona divisió A, això suposa un plus en el seu rendiment? Sí, crec que això suposa una motivació extra. El fet de ser de la casa, de sentir els colors. També serveix per ajudar als companys que vénen de fora, que no coneixen el club o la ciutat. Això dóna un valor afegit a la plantilla.

Pot ocupar les posicions de pivot, interior o mitja punta. On es troba més còmode? Cada posició té el seu encant. Quan jugues de pivot, per exemple, participes més en la sortida de pilota de l’equip, ho veus tot de cara. D’interior és una barreja entre pivot i mitja punta i quan jugues en aquesta última posició, potser tens més llibertat de moviments i més arribada a l’àrea. Estic acostumat a jugar en qualsevol posició i em sento còmode en qualsevol d’elles.

El fet que estiguin jugant a segona A i que el Nàstic també hi sigui, suposa una motivació extra per aquest component de rivalitat entre ciutats? Quan arriba el partit, el derbi, és un moment molt especial. Durant la temporada també t’hi fixes amb el que fan i ara ells no es troben en un bon moment. Amb tot, en general, nosaltres ens fixem en els quatre últims classificats, que són els que perdran la categoria.

Abans hem parlat de la seva polivalència, del bon joc que ha ofert vostè individualment, sent, fins i tot, líder de passades en tota la lliga en algun tram del curs. Ara que també hem esmentat el Nàstic, l’han trucat des de Tarragona per jugar allí el pròxim curs? [riu] No.

Si el truquessin, jugaria al Nàstic? No.

«Quan arriba el partit, el derbi, és un moment molt especial… Amb tot, en general, nosaltres ens fixem en els quatre últims classificats, que són els que perdran la categoria»

Vostè ha hagut de treballar molt per arribar on es troba actualment. De fet, en les categories inferiors del club militava en els equips B i va haver de marxar fora, fins i tot a l’estranger, per poder jugar. En aquells moments, quan es trobava a Finlàndia, si li haguessin dit que un dia tornaria al Reus, ascendirien a segona A i vostè en seria el capità, s’ho hauria cregut? Els hi hauria dit: aneu-vos-en a passeig, no em prengueu el pèl. Mai m’hauria pensat que arribaria on he arribat. A les categories inferiors era cadet de segon any i jugava al B, i quan era juvenil de primer i segon any igual. Al tercer any amb el juvenil, que jugava a l’A, vaig haver de marxar. He hagut de picar molta pedra i ara estic content de com han sortit les coses.

La constància és una de les seves virtuts? Sí, i la humilitat és molt important també. Ningú et regala res i s’han d’aprofitar les oportunitats que et puguin donar, s’ha de treballar molt.

DSC_3510Tradicionalment, el cognom Folch ha estat molt lligat al món del bàsquet en aquesta ciutat. Amb vostè ha canviat això? El meu pare va ser entrenador durant molts anys i el meu germà i la meva germana van jugar a bàsquet moltes temporades. El meu pare, que sortia als diaris sovint per la seva condició de tècnic, ara em veu a mi i diu: això ha canviat, ara som notícia pel futbol [riu].

Com viu Reus la marxa del seu equip de futbol? Ara hi ha molta més gent que segueix el futbol. Vas pel carrer i la gent et saluda i et dóna ànims. Això, la manera en què la gent dóna suport a l’equip, ens ajuda. Amb tot, s’ha de dir que vam malacostumar una mica l’afició, perquè vam començar de forma esplèndida i ara alguns es pregunten com pot ser que no guanyem tants partits com a l’inici de temporada. Aquesta categoria és molt difícil, igualada, però treballem igual de fort perquè els resultats tornin a ser favorables.

«A nosaltres ara no ens surten tan bé les coses però la plantilla està convençuda que podrem recuperar el nostre nivell i tornar a aconseguir bons resultats»

El fet de ser un jugador de casa comporta més exigència per part de l’entorn? No, s’ha de rendir igual que un altre jugador. Jugui un de casa o un altre, l’equip ha de competir al màxim nivell.

Reus ha estat, tradicionalment, una plaça d’hoquei, ara és cada vegada més una ciutat de futbol? Ha estat un canvi radical els últims dos anys. Reus, com bé dius, és una ciutat reconeguda arreu per l’hoquei i, de fet, a l’estadi, costava molt que les graderies s’omplissin fa tres temporades per veure un partit nostre. Venien mil persones o menys. Ara s’ha demostrat que l’estadi s’omple, amb més de tres mil persones per partit i això fa goig.

Vostès van començar molt bé la temporada i ara, de fa unes setmanes, els resultats no són tan bons. Això els ha afectat anímicament? Tothom diu que la segona volta a segona A és molt complicada perquè és el moment decisiu de la temporada, en què es decideix tot i ningú vol perdre la categoria. A nosaltres ara no ens surten tan bé les coses però la plantilla està convençuda que podrem recuperar el nostre nivell i tornar a aconseguir bons resultats.

L’hàbitat natural del Reus Deportiu ha de ser segona A o, ja posats a somiar, cal pensar en ascendir a primera divisió a mitjà termini? El Reus s’ha de centrar a competir en el futbol professional. S’ha de mantenir molts anys en aquestes categories i si es continuen fent les coses bé, ascendir a primera divisió que seria el gran somni dels reusencs.

Els clubs com el Reus s’han de nodrir de jugadors de la pedrera en els seus primers equips seguint l’exemple que vostè representa? És molt important tenir bons entrenadors al futbol base per formar jugadors i també persones. El Reus està fent molt bona feina en les categories inferiors i esperem que en uns anys poder veure molta més gent de Reus a l’equip.

DSC_3518