Les festes de Misericòrdia són l’oportunitat perfecta per redescobrir els espais més emblemàtics de Reus, que tenen un protagonisme destacat com a escenaris d’actes de tot tipus i de visites guiades imperdibles

Lorem Ipsum (Pierre Grubius)

Les campanes de la Prioral de Sant Pere, explicacions de luxe sobre el seu funcionament i Reus il·luminant-se mentre el sol es pon. Són els ingredients d’un dels molts actes de les festes de Misericòrdia que posen en valor el patrimoni d’una ciutat orgullosa de la seva arquitectura, del gòtic al modernisme. A més de la cèntrica església reusenca, l’institut Pere Mata, el jardí de la Casa Rull, la Casa Navàs, el Centre de Lectura, el Gaudí Centre i Vermuts Rofes són alguns dels espais de la ciutat des dels quals es viuran les festes, que dura al voltant d’un mes (fins a mitjans d’octubre, tot i que els dies forts van del 21 al 25 de setembre) i que té uns 200 actes. Sort que és la festa major petita…
Els campaners de Reus explicaran tots els detalls de les campanes de la Prioral els dies 22 i 28 al vespre, mentre els visitants contemplen la ciutat il·luminada. La panoràmica de Reus des d’aquest punt elevat i emblemàtic també es pot gaudir en les visites diürnes que hi ha programades durant les festes. De totes maneres, la Prioral serà encara l’escenari d’uns quants actes més, durant els quals el seu gòtic tardà lluirà més que mai. El més destacat és, probablement, el muntatge escènic de cant, música i teatre Misericòrdia: de Reus al Cel, que reviu la llegenda de la Mare de Déu de Misericòrdia, des de l’aparició de la pastoreta fins a la salvació de la ciutat. L’Orfeó Reusenc és qui escenifica un muntatge que compta amb un equip de més de vuitanta persones entre músics, cantaires, dansaires, actors i tècnics. A més, la Prioral acull concerts, amb instruments com ara la guitarra i l’orgue de protagonistes, xerrades, exposicions…
Un altre dels tresors patrimonials de Reus, l’institut Pere Mata, tampoc gira l’esquena a les festes. L’edifici que Lluís Domènech i Muntaner va convertir en una obra cabdal del modernisme viurà dos migdies complets (els dies 21 i 28) amb visita teatralitzada, vermut i música. S’hi espera una demanda elevada, de manera que és imprescindible reservar plaça. Vermut i modernisme, una combinació cent per cent reusenca. A més, no cal oblidar que es poden fer visites al pavelló dels Distingits, una de les parts més destacades del recinte i que va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional.

L’UNIVERS MODERNISTA DE REUS ESTARÀ MOLT PRESENT DURANT LES FESTES, AMB EL PERE MATA COM UN DELS CENTRES NEURÀLGICS

De Domènech i Muntaner també és la casa Rull. Propietat de l’ajuntament, el seu jardí ja sol ser, durant l’any, escenari d’esdeveniments de tot tipus, i aquests dies es converteix en un dels centres neuràlgics de les festes. Joia modernista, el seus ornaments d’inspiració medieval i els detalls d’Art Nouveau seran ben visibles durant l’exposició de bonsais -enguany se’n celebra la vint-i-cinquena edició, que també inclou demostracions i tallers-, durant les activitats d’ikebama i taitxi, durant les fires de còmic i del disc i del vinil i durant els concerts de Pokers, de Karol Green i de Mise.
Parlar de modernisme i Reus és parlar de Gaudí. El centre que la ciutat li dedica a la plaça Mercadal es vesteix de gala durant les festes -la façana s’il·luminarà de color de verd amb motiu del dia mundial de l’Alzheimer, el 21 de setembre- i serà l’escenari d’una interessant activitat familiar. Una visita, el 13 d’octubre, titulada Observem, escoltem i toquem en família al Gaudí Centre i que serveix per descobrir els trets essencials i els personatges més destacats de la vida de Gaudí a través d’un joc d’empatia, amb un taller artístic relacionat amb l’obra de l’artista. A més, hi ha la possibilitat de fer la visita convencional al Centre Gaudí, que actualment dona un protagonisme destacat a la vida i obra de Domènech i Muntaner.
Reus encara amaga més joies modernistes, com és el cas de la Casa Navàs, un altre fruit de la inspiració de Domènech i Muntaner i que pot ser admirada a través de les habituals visites guiades. Del 17 al 27 de setembre, però, hi ha l’oportunitat de fer-hi una visita “premium”, que inclou un tast de vins i de vermuts a la terrassa. Projectada per als comerciants tèxtils Joaquim Navàs i Josepa Blasco, és un dels millors exemples de modernisme d’Europa pel seu interior ben conservat. Per arrodonir l’oferta modernista, res millor que la ruta Reus 1900, un recorregut per alguns dels edificis modernistes més emblemàtics de la ciutat, des de les obres de Domènech i Muntaner fins a les construccions de Pere Caselles.

EL JARDÍ DE LA CASA RULL, OBRA DE DOMÈNECH I MUNTANER, ACULL  EXPOSICIONS, TALLERS, FIRES I CONCERTS DE MÚSICA

En el complet programa de les festes també hi ha visites guiades als espais del Museu de Reus, a la Casa del Vermut i del Vi de l’Estació Enològica, al refugi antiaeri de la Patacada i a l’antiga fàbrica de vermuts Rofas, en aquest cas teatralitzada i amb protagonisme, com no pot ser d’una altra manera, del vermut. A més, hi ha les enigmàtiques visites guiades de Reus Ocult i jornades de portes obertes al nou Centre Terapèutic d’Estimulació Cognitiva per a l’Alzheimer i Unitat de la Memòria. No s’ha de perdre de vista, a més, que molts d’altres espais de la ciutat, com ara el Teatre Bartrina i el Centre de Lectura, el Teatre Fortuny, el Centre d’Art Cal Massó i, com no, el Santuari de Misericòrdia, obren les seves portes durant les festes.
En resum, visites amb preus mòdics -sobretot si s’adquireix la targeta Vis!t Reus-, actes gratuïts i activitats per a tots els públics per viure les festes però també Reus i els seus edificis i racons més atractius. Sempre és un bon moment per redescobrir la ciutat, i encara més enmig de l’ambient de festa major.