El nou cinema de La Fira pot condicionar el futur del Reus Palace

L’anunci de l’obertura de sis sales al nou centre comercial és rebut amb prudència pels propietaris del veterà complex, en funcionament des de 1978

A l’aguait. D’aquesta manera podria definir-se l’actual postura dels impulsors de l’únic cinema que ara per ara hi queda a Reus, el Palace, un cop s’ha sabut que se’n vol obrir un de nou a La Fira Centre Comercial. El plenari municipal del passat desembre havia de donar llum verd al projecte, però a última hora el batlle, Carles Pellicer, va decidir ajornar la decisió fins aquest mes de gener. “Reus necessita un segon cinema, i tenir-los a La Fira també forma part del nostre projecte de ciutat”, va assenyalar llavors l’alcalde. Què passarà, doncs, amb l’històric Palace del carrer de Batan?

El ple de gener ha de validar el projecte

Tot i que el projecte inicial de l’equipament comercial de Metrovacesa (fet l’any 2006) ja incloïa un cinema a la seva planta superior, aquest es va descartar finalment per problemes amb l’alçada del recinte. Actualment, al tercer pis de La Fira hi ha la zona d’oci i restauració i un local de 1200 m2 que havia de ser d’ús municipal i en què l’equip de govern de Pellicer no ha sabut què posar-hi. Es va parlar d’una ludoteca, es va parlar fins i tot d’un centre cívic, però passat l’exitós primer aniversari del centre comercial el local segueix buit.

L’acord entre ambdues parts, del qual se’n van donar a conèixer els detalls setmanes enrere, es basa en què el consistori reusenc cedeix de franc l’espai a l’operadora a canvi de la meitat dels ingressos que es generin pel negoci durant un període de temps determinat. Un informe jurídic, a més, valida l’opció de tornar el local a mans privades, motiu pel qual tot sembla indicar que al proper ple sí que se segellarà l’acord entre els grups municipals i que, en conseqüència, es posarà fil a l’agulla per comptar amb un segon cinema a Reus.

Per la seva part, la gestora del centre comercial recuperarà un altre local, d’uns 600 m2, per unir-lo a l’abans esmentat. Així les coses, el complex que s’ha projectat tindrà sis sales i, en paraules de Pellicer, “ajudarà a dinamitzar els negocis de la restauració que ja hi ha en aquella planta”. “Restem a l’espera de veure què passa amb el nou cinema de La Fira per veure què fem”, explica per la seva part un dels impulsors del Reus Palace, Alejo Zúñiga, a l’hora de valorar la més que possible arribada de la nova competència a la ciutat.

La prudència del veterà exhibidor, part d’una nissaga que ha regentat cinemes a tot el país (i el desaparegut Cosmos reusenc), ha permès fer tot tipus d’interpretacions a la premsa local. De fet, s’ha parlat fins i tot de l’adéu de l’antic cinema un cop el nou entri en funcionament. D’altra banda, les negociacions per reobrir el cinema Lauren segueixen encallades per la manca d’entesa entre els actors implicats: l’operadora, el consistori de Reus i l’entitat financera CaixaBank.

foto-3_1

Un cinema de quasi 40 anys

El cinema Reus Palace va obrir les seves portes fa quasi 40 anys. De l’esplendor de la primera època dels vuitanta fins a l’actualitat, el complex que impulsa la família Zúñiga ha passat per tot tipus d’etapes, algunes de les quals gens fàcils. “Nosaltres sempre hem estat en crisi”, fa broma un dels membres del clan, l’Alejo Zúñiga. L’arribada de Lauren a la capital del Baix Camp a mitjans dels 90 va fer “molt mal” al negoci familiar. No obstant això, el Palace sempre va saber resistir i un any enrere va assistir al tancament de les sales de la seva competència, amb problemes salarials de la seva plantilla inclosos.

Allò ho va canviar tot. “Quan millor estava Lauren ens vam arribar a plantejar si tancàvem, però l’hem sobreviscut i hem encadenat dos anys molt bons”, celebra l’exhibidor. Cal tenir en compte, a més, que el cinema és propietat de la família i que, per tant, no hi ha deutes pendents. Els Zúñiga han basat la seva estratègia actual en mantenir els preus de les entrades “molt ajustats” i en la seva vinculació amb iniciatives i esdeveniments que s’han consolidat. Un d’aquests és el Cicle de cinema infantil en català, el CINC, que fins fa poc se celebrava un cop l’any i que enguany s’ha convertit en una cita semestral a causa de la bona acceptació del públic. “Hem tancat el CINC de 2016 amb 2.800 entrades venudes, quan anys enrere no se’n venien ni la meitat”, revela Zúñiga.

Sigui perquè és l’únic cinema que queda al centre de la capital del Baix Camp o pels seus assequibles preus, el Palace passa ara per un moment dolç

Sigui perquè és l’únic cinema que queda al centre de la capital del Baix Camp o pels seus assequibles preus, el Palace passa ara per un moment dolç. “Ve molta gent jove, especialment els caps de setmana, perquè fem moltes promocions i tenim dos dies de l’espectador”, afegeix. A l’horitzó, malgrat això, l’obertura del nou complex al recinte de La Fira pot tallar en sec aquesta progressió. “Ja veurem què passa, però és evident que per a nosaltres un nou cinema a Reus no és una bona notícia”, admet. És per aquest motiu que els Zúñiga s’han mostrat més que cauts abans de fer públic quin serà el proper pas que facin, especialment en un moment en què s’havia avançat que el veterà Palace seria objecte d’un necessari rentat de cara. La decoració, la substitució d’algunes butaques i la millora del so, entre d’altres, són les assignatures pendents del cinema que els seus propietaris volien superar.

En definitiva, tot i haver tingut un Nadal molt profitós, el futur del Palace és segons remarca Zúñiga “molt inestable, ja que els cinemes avui dia estan concebuts per trobar-se als centres comercials. A més, sent l’únic cinema de la ciutat encara es podia fer quelcom, però amb aquesta situació actual, hem sortit una mica de la roda i ens hem d’adaptar. Per això, vam tenir la idea de canviar d’activitat”, conclou. El cas, però, és que el cinema dels Zúñiga segueix obert, vivint una espècie de segona edat d’or.

foto-2_1