100 anys al servei de l’esport i de la ciutat

L’associació esportiva té més que consolidats els seus pilars bàsics. Aquests són fomentar els valors en la pràctica de l’esport i generar un bon planter de jugadors i jugadores

Text Cristina Valls, Fotos Pierre Grubius

“L’any 1918, un grup d’esportistes que anaven a nedar i practicar esport a Salou, van decidir crear un club esportiu per potenciar la natació. Hi havia l’Albert Pallejà, l’Antoni Gispert, en Domènec Motlló i en Josep Màdico, un grup on s’hi van afegir d’altres esportistes amb el temps. En aquella època, ‘el Ploms’ va ser el primer club de natació del territori”, amb aquestes paraules el president del Club de Natació (CN) Reus Ploms, Isidre Guinjoan, resumeix els inicis de l’associació esportiva reusenca, la qual celebra enguany el seu centenari. Hi ha una bona pila d’anècdotes, com ara la que dóna nom al club. Guinjoan ens la recorda: “Es diu que els nois que quedaven a Salou per anar a nedar, van conèixer a Charles Pistor. Aquest venia a nedar allà els estius i hiverns. Ben aviat, el grup de joves va considerar-lo com a un mestre. Pistor, per la seva banda, en veure com nedaven, els va titllar de ‘ploms’. D’aquí el nom de l’entitat”.

El president del CN Reus Ploms assegura que l’associació esportiva viu un moment de transició. Arran la crisi sorgida el 2006, quan es va iniciar el projecte fallit de la remodelació del club, l’equipament va quedar-se amb un gran deute que encara avui arrossega. “Això va implicar que durant anys les instal·lacions no tinguessin un manteniment adequat”, afegeix el president de l’associació esportiva. Des que es va presentar la junta actual, el desembre del 2015, l’objectiu ha estat pal·liar el problema. Han aconseguit refinançar la despesa amb vint anys de termini. Durant aquests dos darrers anys, han anat sufragant el deute que hi havia amb els treballadors, traduït en uns 150.000 euros i també han invertit prop de 100.000 euros en manteniment, “en part gràcies a les aportacions dels socis”, destaca Guinjoan. Pel que fa a les millores, en una primera fase hi ha el material bàsic, com les aigües calentes i la sanitat; en un segon pla, la remodelació de vestidors i barreres arquitectòniques: és un exemple l’obra ja començada de la piscina, on la Fundació Privada Reddis ha participat tot aportant un 70% de la despesa de l’obra; en tercer lloc, es trobaria la remodelació estètica exterior.

«Pistor, per la seva banda, en veure com nedaven, els va titllar de ‘ploms’. D’aquí el nom de l’entitat»

No han estat tot despeses, l’activitat de manteniment també ha aportat beneficis, fruit del lloguer de les instal·lacions. Una xifra que Guinjoan posiciona al voltant dels 80.000 euros en els dos últims anys respectivament. “Tot ha d’estar el millor possible, ja que els prop de 2.700 socis han d’estar satisfets. Podem treballar per un creixement d’un 20% si continuem donant un bon servei, però també volem ser realistes i curosos, perquè un volum de socis molt gran, no el podríem atendre”, comenta Guinjoan.

Els 18 esports que s’hi practiquen a l’equipament esportiu, dividits en seccions, han anat variant al llarg del temps. Per fer un repàs, l’any 1928 es va incorporar l’atletisme; el 1931, el bàsquet, el 1934, el tenis; i l’any 1942, l’hoquei i el patinatge. “Apostem aferrissadament per crear planter. Creiem en esportistes joves i federats que assoleixin els valors de l’esport: amistat, compromís i responsabilitat. En definitiva, assolir èxits esportius. Això no vol dir que només acceptem jugadors hàbils, volem a tothom. El principal és poder evolucionar i gaudir de l’esport. A més, som una gran família, molts socis ho són perquè tota la seva família ho ha estat. A tall d’anècdota, una de les sòcies més joves té tan sols dos mesos”, diu la seva la vicepresidenta esportiva del CN Reus Ploms, Iolanda Giménez.

«Apostem aferrissadament per crear planter. Creiem en esportistes joves i federats que assoleixin els valors de l’esport: amistat, compromís i responsabilitat. En definitiva, assolir èxits esportius»

La majoria de les seccions en aquesta temporada estan pujant de categoria. Són exemples el bàsquet, l’hoquei i la gimnàstica rítmica, entre molts altres. També aconsegueixen mínimes de natació pels campionats d’Espanya jornada rere jornada. “La secció més recent, la que fa 19, és el ciclisme, que ja existia temps enrere. Hi havia molta gent que feia ‘spinning’ mentre no es feia aquesta activitat. Va estar aturada durant molts anys”, continuen Giménez i Guinjoan.

Més que esport

“El Club de Natació Reus Ploms va ser pioner en encapçalar el primer concurs centrat en fotografia esportiva únicament, i a escala mundial. Va néixer als Ploms i es continua fent des d’aquí de forma bianual. Hi participen una pila de països. És una secció molt important”, diu a mode de conclusió Isidre Guinjoan.