L’agència de viatges on-line Viajes Para Ti, ha volgut potenciar la seva part tecnològica de cara al desplegament del 5G. Fa dos anys que col·labora amb T-Systems per fer un pas endavant i seguir creixent

Per Jordi Salvat Rovira. Fotos Pierre Grubius

Viajes Para Ti és un portal de viatges amb seu a Reus, que ja va néixer on-line el 2002 amb un sol treballador, l’actual CEO de l’empresa, Rafa Fuertes, amb la marca Esquiades.com. Durant aquests anys ha anat creixent amb la web de venda flash de paquets turístics BuscoUnChollo.com i el buscador d’hotels Amimir.com i la tecnologia sempre ha estat important. Fa uns anys va crear un departament d’informàtica que també ha anat creixent fins a les 32 persones actuals. Fa dos anys va iniciar una col·laboració amb T-Systems per millorar la seva part tecnològica i poder seguir evolucionant.

D’esquerra a dreta, Rafa Fuertes, CEO de Viajes Para Ti; Manuel Gutiérrez i David Rodríguez, de T-Systems; i Marc Farré i Sergi Castaño, cap de Tecnologia i cap del departament de Sistemes de Viajes Para Ti respectivament

“Vas creixent i tens la teva visió de com apliques les solucions als reptes que et van venint, però la informàtica és un camp que està evolucionant moltíssim i és necessari tenir una visió externa. L’equip de T-Systems té aquesta visió més extensa i permeten aplicar aquests coneixements a nosaltres”, explica el CEO de Viajes Para Ti, Rafa Fuertes, que assenyala que en empreses com la seva és té “la tendència a fer les coses de la mateixa manera i no qüestionar-se i proposar nous mètodes de treball i tecnologies noves.”

“EL 5G ACCELERARÀ MOLTÍSSIM LES COMUNICACIONS I FARÀ SORTIR NOVES POSSIBILITATS PER OFERIR SERVEIS I FUNCIONALITATS”

 

D’Esquerra a Dreta: David Rodríguez; Rafa Fuertes, CEO de Viajes Para Ti; i el nostre periodista, Jordi Salvat

Fuertes afirma que estan molt satisfets perquè la col·laboració amb T-Systems els ha permès fer un pas endavant: “Aporten frescor a unes estructures potser massa estàtiques. Posàvem més gent al departament d’informàtica però ens costava organitzar-nos. Et donen una visió que et permet unes grans possibilitats de millora i accelerar processos. El que creus que tardaràs un any en poder-ho fer, amb ells en tindràs prou amb mig any.”

“És un luxe tenir una empresa com T-Systems al nostre territori, perquè tenen molt coneixement i val la pena acostar-s’hi. A Tarragona hem de reivindicar el nostre teixit empresarial perquè siguem un pol de desenvolupament de negocis de noves tecnologies”, afirma Fuertes, que considera que hi ha massa empreses contràries a deixar entrar externs a la seva organització: “Cal ser transparent i agafar el millor de cadascú. No hem de pensar en què ens copiaran, sinó en què aprendrem.”

David Rodríguez ha estat la persona de T-Systems que ha liderat aquests treballs amb Viajes para ti, que han estat intermitents en aquests dos anys i van tenir la fase més important aquest final de 2019. “Han passat de ser una start-up petita a una empresa més gran, però els mètodes encara eren d’una empresa petita. Ens vam posar en el seu dia a dia i es va tractar de trobar les seves febleses i proposar temes de millora per a un desenvolupament més dinàmic. Ara, amb el mateix equip, són capaços de fer més feina que abans. S’ha tractat de fer-los conscients dels seus punts de millora per seguir creixent, tot i que fins ara ha fet les coses bé perquè sinó no haurien arribat on estan”, comenta Rodríguez.

“Els hem ajudat a implantar un mètode desenvolupament molt més àgil per poder controlar millor les peticions, reduir temps de desenvolupament, errors i millorar la qualitat. Es tracta d’eliminar jerarquies i el treball en piràmide i revisar si les millores introduïdes aporten valor”, explica Rodríguez, que assenyala que “les problemàtiques i casuístiques són comunes en empreses com Viajes para ti, però sempre cal personalitzar.”

EL 5G, UN ESPAI D’OPORTUNITATS

Des de Viajes para ti encara no tenen en marxa cap projecte lligat al futur desplegament del 5G, però si que hi veuen moltes oportunitats en el seu sector de negoci. “El 5G accelerarà moltíssim les comunicacions i farà sortir noves possibilitats per oferir serveis i funcionalitats. També demanarà més esforç a les companyies que vulguin ser competitives i guanyaran el mercat. Hem d’exigir-nos estar al dia per veure les possibilitats de la tecnologia per oferir serveis. El 5 G és un canvi, un tsunami que es posa a tot arreu”, afirma Fuertes, que apunta a la geolocalització i internet de les coses com a tecnologies per oferir aquests nous serveis i posa com a exemple portar el forfait al mòbil. David Rodríguez (T-Systems), coincideix amb Fuertes i apunta a la creació d’algun producte innovador dins les estacions d’esquí o d’ajuda a l’esquiador gràcies a la nova tecnologia.

MÉS DE 200.000 RESERVES A L’ANY

Viajes Para Ti és una agència de viatges especialitzada en venda online, propietària de la marca Esquiades.com, líder en venda de packs d’esquí i esports d’aventura a l’Estat espanyol, i de BuscoUnChollo.com, web pionera en la venda flash de paquets turístics a l’Estat. També és propietària del buscador d’hotels Amimir.com

L’empresa, que gestiona actualment més de 200.000 reserves anuals a través dels tres portals, compta amb una plantilla de 95 treballadors, 90 dels quals a la primera planta de l’edifici de Tecnoredessa, a Reus, i 5 més a Andorra. La mitjana d’edat és de 26 anys. Al seu capdavant hi ha el l’economista tarragoní Rafa Fuertes, que va fundar l’empresa el 2002 amb ell com a únic treballador.