La Universitat Rovira i Virgili treballa per aprofitar la tecnologia 5G en els seus campus. L’adjunt a la rectora en Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC), Jordi Duch, defineix el rol de la universitat tarragonina en el 5G com a “dinamitzador de l’entorn, pel que fa a empreses i administracions.”

Jordi Salvat Rovira

Jordi Duch, que és professor del Departament d’Enginyeria Informàtica de la URV, té molt clar que el 5G és una oportunitat per la universitat catalana que té els campus més dispersos, ja que a més dels de Tarragona i Reus en té en localitats tan allunyades com Tortosa i el Vendrell. Assenyala que el fet de tenir tants campus produeix que massa cops algunes tasques es repeteixin dos o tres vegades.

Duch explica que la universitat es troba ara en un moment de determinar les aplicacions pràctiques de la nova tecnologia en projectes docents d’un centre universitari com el tarragoní. Admet que la implantació del 5G permetrà tenir campus intel·ligents, amb sensors connectats que ajudaran, per exemple, a l’estalvi energètic i un millor consum dels recursos.

LA IMPLANTACIÓ DEL 5G PERMETRÀ TENIR CAMPUS INTEL·LIGENTS, AMB SENSORS CONNECTATS QUE AJUDARAN A UN MILLOR CONSUM DELS RECURSOS

Assenyala que hi ha moltes possibilitats en el treball, tan dins del campus, als laboratoris, sempre que es tingui una bona infraestructura de fibra i així vol dir inversió; com fora dels campus, on posa l’exemple de les vinyes on fan les pràctiques els estudiants d’Enologia, però també dins, com connectar tots els smartphones d’estudiants i professors sense que baixi la qualitat del senyal. L’adjunt a la rectora en Tecnologies de la Informació i la Comunicació de la URV admet que el termini de desplegament del 5G encara no està clar i que depèn de govern i operadores, però que les previsions indiquen que podrien ser tres o quatre anys.

La URV ha impulsat ja jornades al voltant del 5G, convidant, per exemple, un representant de la Fundació i2CAT -referència al país en aquest camp-, però també d’administracions com Ajuntaments i el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, que està treballant des de fa temps per poder desplegar el 5G en aquest territori eminentment rural. “En un escenari de transició energètica, amb el tancament de les centrals nuclears que hi ha a Ascó, el 5G serà clau per desenvolupar sectors com l’agricultura, l’energia i els serveis en aquesta comarca”, explica Duch, que apunta la necessitat des de la universitat d’identificar propostes pilot i pressionar el Govern de la Generalitat i els operadors per dotar de bona cobertura aquestes àrees rurals, que actualment encara tenen problemes amb el 3G i el 4G. “És una manera de frenar el despoblament. Hem d’aconseguir que un habitant de Poble Nou del Delta tingui la mateixa cobertura que un del centre de Tarragona”, manté. La indústria química tarragonina, apunta Duch, també té moltes possibilitats amb la nova tecnologia per a millorar el control i seguretat de les plantes i la reacció davant d’accidents.