Text: Rafa Marrasé

Foto: Pierre Grubius


Un funcionari de la presó de Mas d’Enric ha acabat amb una mà trencada i altres han patit lesions després d’una baralla amb el pres que ha calat foc al seu matalàs aquesta matinada i que ha provocat l’evacuació de 90 interns d’aquest centre penintenciari.

L’intern, que es trobava al mòdul 2, on hi ha presos relacionats amb delictes de tràfic de drogues, ha calat foc amb un encenedor al matalàs de la seva cel·la i això ha provocat la intervenció dels funcionaris que han patit les lesions anteriorment esmentades en intentar reduir l’intern.

De fet, l’intern que ha provocat l’incendi s’ha escapat de la vigilància dels funcionaris aprofitant la confusió, s’ha refugiat al poliesportiu i ha destrossat de tot en aquest equipament, des de llums a vidres. De camí al pavelló ha trencat altres vidres dels edificis a cop de pedra.

Aquest cas es produeix després de les queixes de molts presos per la qualitat i quantitat del menjar que se’ls dóna a Mas d’Enric. Ahir, a les 20.30 h, interns del mòdul 3 es van plantar en protesta pel menjar. Tres d’aquests interns van ser traslladats al mòdul especial, destinat a aquells presos que es consideren perillosos o que no s’adapten a la vida ordinària el règimen del centre.

El fum provocat pel foc de la cel·la va provocar que fins a 6 interns haguessin de ser traslladats a l’hospital, mentre que la resta van haver de sortir al pati de la presó. Eren les dues de la matinada.

Fa uns dies alguns interns també van decidir no entrar al menjador en protesta pels àpats que el centre oferia.

La nota oficial de la delegació del Govern de la Generalitat explicava:

Un intern del mòdul 2 del Centre Penitenciari Mas d’Enric (El Catllar) ha provocat un incendi a la seva cel·la cap a les tres de la matinada d’aquest dimarts. Els funcionaris han apagat el foc amb un extintor però el fum s’ha estès ràpidament. Això ha obligat a evacuar els 90 interns del mòdul cap al pati. Els serveis mèdics han traslladat 5 interns a l’Hospital de Santa Tecla (Tarragona) per inhalació de fum. Entre ells, el que ha provocat l’incendi. El funcionari que ha reduït l’intern ha patit una contusió de poca consideració. Els bombers s’han desplaçat fins a Mas d’Enric per extreure tot el fum del mòdul 2. El director general dels Serveis Penitenciaris, Amand Calderó, també s’hi ha desplaçat i ha destacat la diligència dels funcionaris, dels bombers i dels efectius del SEM que han intervingut en l’incident.