ELS ADVOCATS DEL TORN D’OFICI ES REIVINDIQUEN

Demanen una millor retribució per a un servei bàsic en el funcionament de la Justicia

Per Jordi Salvat amb fotos de Pierre Grubius

El president de la Comissió del Torn d’Ofici de l’ICAT, Llorenç Santos, davant el Palau de Justícia de Tarragona

El passat 12 de juliol es va celebrar el Dia de la Justícia Gratuïta i del Torn d’Ofici i el Col·legi d’Advocats de Tarragona (ICAT) va aprofitar-ho per informar i conscienciar la ciutadania de la importància d’aquest servei que gestiona l’ICAT i que presten de manera voluntària els advocats per garantir als ciutadans amb menys recursos el dret fonamental a la justícia gratuïta. Com els darrers anys, la principal reivindicació dels advocats del torn d’ofici és una remuneració “més justa pels advocats que voluntàriament garanteixen aquest servei 365 dies l’any i 24 hores al dia”.

El president de la Comissió del Torn d’Ofici de l’ICAT, Llorenç Santos afirma que “si els advocats no assumíssim el compromís amb la societat que és el torn d’ofici, el sistema judicial col·lapsaria.” Segons Santos, la remuneració mitjana que un advocat percep per expedient de justícia gratuïta se situa en els 133,5 euros, una quantitat que “considerem del tot insuficient pel volum de feina que assumim i per la disponibilitat que suposa”.

“SI ELS ADVOCATS NO ASSUMÍSSIM EL COMPROMÍS AMB LA SOCIETAT QUE ÉS EL TORN D’OFICI, EL SISTEMA JUDICIAL COL·LAPSARIA”

Des del Col·legi d’Advocats de Reus, una de les responsables del torn d’ofici, Montserrat Mosquera, assenyala que “la justa retribució del torn d’ofici és l’eterna reivindicació”, però reconeix que a Catalunya ho té millor resolt que altres comunitats autònomes. Mosquera apunta que durant els anys de crisi es va congelar la retribució del torn d’ofici ja que no hi va haver acord entre el Consell de Col·legis d’Advocats de Catalunya -que agrupa els 14 que hi ha al país-.

Mosquera assenyala que el Camp de Tarragona és una zona complicada judicialment, perquè hi trobem grans concentracions de població a la costa i territori de muntanya a l’interior. “Hi ha molta barreja de casos i en els darrers anys hem vist com en el torn d’ofici han pujat els casos per clàusules abusives de les hipoteques, els desnonaments o els divorcis”, explica Mosquera.

LES XIFRES DEL TORN D’OFICI

Una imatge del departament administratiu del Torn d’ofici del Col·legi d’Advocats de Tarragona

L’any 2017 a la demarcació de l’ICAT –els partits judicials de Tarragona, el Vendrell i Valls es van tramitar un total de 15.656 sol·licituds, un 7,5% més que l’any anterior, en que es van atendre 14.545. Segons el president de la Comissió del Torn d’Ofici, aquestes xifres demostren que “cada cop gestionem més casos perquè la necessitat del servei va a més, però en canvi dels recursos no s’incrementen”.

A Tarragona presten aquest servei 440 professionals (194 dones i 246 homes), amb un promig d’edat és de 45 anys. L’informe del Observatorio de la Justicia Gratuita elaborat pel Consejo General de la Abogacía Española i Wolters Kluwer constata que Catalunya és la comunitat autònoma que més inverteix en Justícia Gratuïta, per davant de Madrid i Andalusia. Tarragona percep un 5,83% del pressupost en despeses d’infraestructura que s’administra a Catalunya.

“EN ELS DARRERS ANYS HAN PUJAT ELS CASOS PER CLÀUSULES ABUSIVES DE LES HIPOTEQUES, ELS DESNONAMENTS O ELS DIVORCIS”

Els tipus de casos que tracten els advocats del torn d’ofici és de tot tipus d’àmbits: verbals, desnonaments, família, incapacitacions, procediments civils, contenciosos administratius, laborals, penals , menors, estrangeria, mercantil i violència sobre la dona. La responsable del torn d’ofici de Reus, Montserrat Mosquera, indica que abans la mitjana d’edat era més baixa, però, amb la crisi, els darrers anys ha pujat.

ELS ADVOCATS JOVES, CRÍTICS AMB L’ACCÉS ACTUAL AL TORN D’OFICI

El Grup d’Advocats Joves de Tarragona (GAJT) està descontent amb la situació actual del torn d’ofici, sobretot pel que fa a l’accés. El president del GAJT, Lluís Escoda, considera que en els darrers anys als joves acabats de llicenciar en dret se’ls ha complicat l’accés al torn d’ofici amb els canvis legals introduïts, ja que ara cal haver aprovat el Màster de l’Advocacia i tenir acreditats tres anys d’exercici de l’advocacia. Abans n’hi havia prou amb un any a l’Escola de pràctica jurídica.

Escoda assenyala que els primers anys d’exercici d’un advocat jove són “una travessa del desert” ja que és molt complicat obrir-se camí sinó tenen la sort de formar part d’un despatx, cosa que és molt difícil d’aconseguir sinó és per raons familiars i amb la dificultat d’accés al torn d’ofici la situació s’ha agreujat. “Això fa que mots joves llicenciats en dret prefereixen ser funcionaris”, indica Escoda.

El GAJT compta actualment amb uns 300 membres i entre 150 i 200 es podrien estar dedicant ara al torn d’ofici. Per formar part del Grup d’Advocats Joves de Tarragona cal ser menor de 40 anys o portar menys de 5 anys exercint d’advocat. Cal tenir en compte que un nombre important d’integrants d’aquesta associació no són exercents.

Escoda reconeix que Catalunya i Euskadi són els territoris de l’Estat en què el torn d’ofici està més ben retribuït, però considera que s’haurien de crear nous mòduls perquè els advocats del torn d’ofici han d’esmerçar hores i recursos en algunes tasques que no poden cobrar, però que són imprescindibles en alguns casos.

“MAI NO SAPS COM POT ACABAR UNA GUÀRDIA”

Entrevista a Aureli Bofill,advocat que porta 54 anys al torn d’ofici

Aureli Bofill Roig és un advocat reusenc de 81 anys i en fa 54 que es dedica al torn d’ofici. Durant tres dècades va ser membre de la junta de govern del Col·legi d’Advocats de Reus i responsable precisament del torn d’ofici. Ja fa cinc anys que va deixar el càrrec, però encara continua inscrit en el torn d’ofici, ara només en la secció civil.

Com va començar a treballar en el torn d’ofici? Doncs quan em vaig col·legiar, l’any 1964, era obligatori inscriure’ns en el torn d’ofici. A Reus érem llavors només uns 25 advocats. Hi havia molt poca cosa, però. Només de civil, perquè els sumaris de penal passaven ràpid cap a Tarragona.

Com ha evolucionat el torn d’ofici? El torn d’ofici va començar a canviar al voltant de l’any 1980, quan van obligar que els advocats estiguessin presents en els interrogatoris als detinguts. Es van desenvolupar també els procediments especials, com els judicis ràpids i també el contenciós-admministratiu. I després, especialitats com la violència de gènere o menors.

Com és ara el torn d’ofici? Ja fa uns anys que és voluntari. A Reus ara som 300 advocats. Cada advocat que es dona d’alta al torn d’ofici tria l’àmbit o els àmbits pel qual creu que és més apte. Els advocats del torn d’ofici estem de guàrdia 24 hores i a Reus n’hi ha un per cada especialitat, excepte per detinguts, que n’hi ha quatre.

“JA TINC 81 ANYS, PERÒ CONTINUO DONAT D’ALTA AL TORN D’OFICI A CIVIL. ÉS VOCACIONAL”

Un grup d’advocats reusencs que estan inscrits al torn d’ofici

Recorda alguna de guàrdia de forma especial? Diverses, però fa quatre anys en tenia una la vigília de Nadal i em van cridar de Mora d’Ebre a dos quarts de nou del vespre per un detingut. Vaig haver d’anar al jutjat de Falset i van haver-hi treballs forenses perquè era un cas de menors amb un matrimoni una mica “especial”. Vam acabar a les quatre de la tarda de l’endemà. Vaig arribar amb la família després del Dinar de Nadal. Mai saps com pot acabar una guàrdia.

Com es combina el torn d’ofici amb la feina del despatx? Quan tens un cas del torn d’ofici has de deixar la resta perquè és obligatori i si convé ajornar vistes que tinguis previstes.

Per què porta tants anys al torn d’ofici? Sempre m’ha agradat formar-ne part, perquè considero que és un servei a la societat. A més vaig ser durant trenta anys president de la comissió del torn d’ofici del Col·legi d’Advocats de Reus. Fa cinc anys que vaig deixar de ser membre de la junta de govern i per tant la presidència de la comissió. Ja tinc 81 anys, però continuo donat d’alta al torn d’ofici a civil. És vocacional.

COM FUNCIONA LA JUSTÍCIA GRATUÏTA?

QUI POT SOL·LICITAR LA JUSTÍCIA GRATUÏTA?

Estand informatiu muntat a Tarragona per l’ICAT amb motiu del Dia de la Justícia Gratuïta

La gratuïtat de la justícia és un dret reconegut a l’article 119 de la Constitució Espanyola i la desenvolupen els advocats adscrits al torn d’ofici amb l’assessorament i orientació gratuïts previs a qui pretengui reclamar tutela judicial del seus drets, per interposar recursos o quan tinguin per objecte evitar el conflicte processal; l’assistència al detingut o pres que no l’hagués designat, per a qualsevol diligència policial o en la seva primera compareixença davant un òrgan jurisdiccional i la defensa i representació gratuïtes en el procediment judicial, quan la intervenció d’aquests professionals sigui legalment preceptiva o, quan no essent-ho, sigui expressament requerida pel Jutjat o Tribunal mitjançant resolució motivada per a garantir la igualtat de les parts en el procés.

PER PODER ACCEDIR A LA JUSTÍCIA GRATUÏTA ES COMPUTEN ELS INGRESSOS ECONÒMICS DE LA UNITAT FAMILIAR DEL SOL·LICITANT

Per poder accedir a la justícia gratuïta es computen els ingressos econòmics de la unitat familiar del sol·licitant perquè no superin el llindar d’ingressos econòmics establert. A més dels ingressos, per tal de comprovar la insuficiència de recursos, es tindrà en compte l’existència de béns immobles que no constitueixen l’habitatge habitual del sol·licitant, i els rendiments de capital mobiliari. La llei reconeix el dret a justícia gratuïta, amb independència dels recursos econòmics, a les víctimes de violència de gènere, de terrorisme, de tracta d’éssers humans en els procediments relacionats amb la condició de víctimes, i als menors i discapacitats psíquics víctimes d’abusos o maltractaments, i als seus hereus, en cas de mort (sempre que no sigui l’agressor) , durant el temps en que està vigent el procediment o hi hagi sentència condemnatòria.

La justícia gratuïta es pot sol·licitar a la seu que el Col·legi d’Advocats de Tarragona té a l’Audiència de Tarragona o a la que el Col·legi d’Advocats de Reus disposa als jutjats de la capital del Baix Camp mitjançant cita prèvia. També la poden demanar els detinguts.

COM ES REGULA?

El torn d’ofici el regulen els Col·legis d’Advocats, com és el cas dels de Tarragona i Reus: des de la comissió de torn d’ofici de les juntes de govern gestionen les guàrdies i ofereixen formació als professionals del dret per tal que l’assistència gratuïta sigui de la màxima qualitat. Cada Col·legi té una llista d’advocats inscrits al torn d’ofici, als quals se’ls requereix un mínim de tres anys d’exercici continuat i estar en possessió del màster de l’advocacia, tot i que aquest darrer requisit des pot no exigir a un professional amb dilatada experiència.

Els advocats del torn d’ofici estan disponibles 24 hores i 365 dies a l’any a través d’unes guàrdies en què estan inscrits els diferents professionals en diferents especialitats. Hi ha advocats inscrits a l’assistència al detingut, per a casos de violència domèstica, d’estrangeria, de menors… Els torns són de dotze de la nit a 12 de la nit. Hi ha advocats del torn d’ofici en cada especialitat i un diputat de guàrdia, que són membres de la junta que resolen les incidències que puguin sortir.

ELS ADVOCATS DEL TORN D’OFICI ESTAN DISPONIBLES 24 HORES I 365 DIES A L’ANY A TRAVÉS D’UNES GUÀRDIES EN DIFERENTS ESPECIALITATS

El cobrament dels serveis, que va a càrrec del Departament de Justícia, es regula amb un sistema de mòduls de compensació, que valora la feina feta per l’advocat en cada cas. Per un cas amb una fase d’instrucció sense judici ràpid,la retribució és de 229 euros; una demanda civil, per exemple d’un deute, és de 248 euros; mentre que un procediment amb vista judicial amb jurat amb moltes hores invertides el preu puja a 592 euros.