Text: Cristina Valls


El reusenc Joaquim Gómez és un dels promotors del projecte solidari Dreamland Children’s Home, amb el qual pretén aconseguir aixopluc per a 150 nens necessitats a la ciutat de Jaipur (Índia). El seu objectiu és donar espai i seguretat física i emocional a tots aquells nens que pateixen casos de pobresa extrema i d’analfabetisme absolut.
“Nosaltres estem treballant per oferir un entorn saludable, com també qualitat pedagògica per tal que es desenvolupin intel· lectualment, una ajuda positiva en les zones rurals de la ciutat de Jaipur”, comença el reusenc solidari. I és que com també aporta, el risc que pateixen moltes famílies –alcoholisme, abusos, violència, etc. – no fomenta una bona convivència i, molt menys, un bon futur pels més petits, que “s’han quedat sense pares i són extremadament vulnerables”. El germen del projecte va començar a gestar-se a l’estiu del 2014, quan Gómez ve per primer cop a l’Índia per dur a terme un programa de voluntariat. “Vaig estar fent el meu voluntariat en un centre on rescataven nens, víctimes de les màfies i de l’esclavitud infantil. Tots havien fugit. Allà els donaven un lloc on menjar i dormir, a més d’algunes classes d’anglès i matemàtiques. De fet, el més essencial, perquè en el cas que les seves famílies els rebutgessin, tinguessin l’opció de poder anar a l’escola”, explica Gómez. Un dia va compatir unes idees innovadores amb el director del llavors orfenat, qui li va comunicar que es trobava construint un petit casal als afores de la ciutat índia per tal d’acollir nens procedents dels carrers. Així va començar tot. Aquella realitat va deixar al bon samarità molt sorprès. “Va ser molt dur acceptar tot el que estava veient. Em va costar setmanes acostumar-me”, continua. Així mateix, també parla d’un ‘shock’ molt positiu. “Em van impactar una multitud de colors, olors, sorolls i balls que em van fer estimar molt la terra i, per descomptat, els nombrosos somriures dels nens. Cada dia em miraven amb somriures, tret que m’obligava a donar dia rere dia el millor de mi mateix. Per ells, per ajudar-los”. Segons explica el voluntari, una vegada va suggerir als nens que dibuixessin què volien ser de grans. “Vaig veure cantants, policies, metges, etc. però el que em va deixar bocabadat va ser un dels dibuixos ple de colors i de formes sense explicació. Vaig preguntar al petit autor què volia dir amb el dibuix i aquells traços. Em va respondre que ‘de gran volia ser feliç ’”, recorda Gómez. De llavors ençà, és el seu parenostre.
El poder de l’adaptació
Malgrat la primera impressió, Gómez troba que “cap ciutadà europeu trobaria fàcil viure a l’Índia, perquè és un món ben diferent al nostre. Fa falta molta paciència, i s’han de tenir moltes ganes per voler conèixer les veritats de la ciutat índia, no anar sempre en mode turista”, defineix. I és que justament ‘paciència’ és el que ha hagut d’aprendre el reusenc des que va emprendre el viatge. Després de gairebé dos anys vivint allà, assegura que “les coses han canviat molt per a ell. Quan un amic ve de visita se sorprèn de situacions que jo considero habituals i em sembla còmic”.
Manca de confiança
Segons Joaquim Gómez, les autoritats no posen cap impediment per dur a terme aquest tipus d’iniciatives, però cal renovar motors de confiança, ja que “fer-se visible aquí és fàcil, perquè la veu corre molt, però és més difícil que confiïn en el projecte i en nosaltres”. L’efecte crida a més, és molt positiu. A hores d’ara, es troben construint el centre, “però la precarietat i la pobresa són tan grans que el nostre projecte podria estar ple de petits somriures un dia després de la inauguració de la iniciativa”. La posada en marxa del pla consta d’un pressupost total de 145.00 euros i tenen previst que l’estiu del 2017 estigui acabat. Per poder contribuir amb la causa es poden fer arribar microdonacions a través del web www.teaming. net/dreamlandchildren-shomeindia o bé adreçant-se a dreamlandindiahome@gmail. com. Si ho preferiu, podeu fer una ajuda econòmica directa al projecte a través del número de compte ES24 2100 0010 3601 1140 7037.