Un vídeo 3D de grans dimensions encapçala la part final de l’acte central de l’efemèride

Entrada al Refugi 1 del Moll de Costa del Port de Tarragona per a la celebració del 150

Les set de la tarda. Tot està a punt per a la celebració del 150è aniversari del Port de Tarragona. S’obren les portes del Refugi 1 del Moll de Costa. Una espectacular grua va rebent els assistents a l’acte. Els colors corporatius de la institució omplen tot l’espai, que està perfectament preparat per a acollir les més de 800 persones que arriben per celebrar l’efemèride. Un gran escenari espera l’arribada dels representants institucionals que han de presidir l’acte, mentre la gent va prenent seient en les cadires que se’ls han adjudicat.

Salutacions, encaixades de mans, petons i abraçades entre l’àmplia representació de la comunitat portuària, de l’entorn empresarial, social, cultural i veïnal del Port de Tarragona, els veritables protagonistes de la festa, “les persones, entitats i institucions que han sabut lluitar colze a colze per superar els reptes durant els darrers 150 anys per fer créixer el Port”, en paraules del seu president, Josep Maria Cruset. Al fons de la sala, es van col·locant els redactors, càmeres i fotògrafs dels diferents mitjans de comunicació que han estat convidats per gaudir de la festa i per a què facin de transmissors del que allí està a punt de començar. Tot són expectatives. Ningú coneix les sorpreses que els esperen. A la porta, l’amfitrió de la gala, el president Cruset, va rebent els representants de les diferents institucions, que esperen pacients l’arribada del president de la Generalitat, Quim Torra.

Quarts de vuit. Arriba el Molt Honorable president de la Generalitat. La representació institucional entra al Refugi i comença l’acte. A l’escenari, Torra, el conseller Calvet, Cruset i el president de Puertos del Estado, Francisco Toledo. Una veu en off dóna la benvinguda als assistents i, sense mes, la paret de darrere de l’escenari es converteix en una gran pantalla on s’hi projecta un vídeo de presentació del Port de Tarragona amb una música trepidant d’aquelles que fa accelerar el cor i posa el públic en un estat d’expectació. A continuació comença la part més entranyable de la festa, la dels reconeixements a l’esforç diari de treballadors de l’Autoritat Portuària, empreses portuàries, administracions públiques i societat civil que han treballat per convertir el Port en un dels més importants de tota la Mediterrània.

ELS VERITABLES PROTAGONISTES DE LA FESTA: “LES PERSONES, ENTITATS I INSTITUCIONS QUE HAN SABUT LLUITAR COLZE A COLZE PER SUPERAR ELS REPTES DURANT ELS DARRERS 150 ANYS PER FER CRÉIXER EL PORT”

El primer vídeo està dedicat als treballadors de la institució, actuals i del passat, amb un protagonista destacat, Baldomero Climent, un treballador que va perdre la vida en un accident mentre extreia pedra per a les obres que havien de fer créixer l’enclavament. La entranyable història del Baldomero fa encongir el cor de molts dels presents i els aplaudiments inunden tot el Refugi quan els seus néts, d’entre 85 i 91 anys, pugen a recollir el reconeixement en nom del seu avi. Les cares dels assistents es vesteixen amb un somriure d’aquells que desprèn tendresa. Perfectament calculat, el segon audiovisual, dedicat a homenatjar el paper de la comunitat portuària, enfoca cap a les empreses, donant al públic l’oportunitat de tornar a agafar aire després d’un homenatge tan colpidor com el de Balmodero Climent. I arriba la tercera projecció de reconeixements, dedicada a l’entorn social, cultural i veïnal del Port. Una música dominada per la percussió marca el ritme d’una locució que explica la història d’amor entre la institució i el seu entorn, entre l’enclavament i el territori que l’ha vist convertir-se en el que és avui dia, un port en constant evolució i creixement que se supera dia a dia. L’últim reconeixement està dedicat a les persones vinculades als òrgans de direcció del Port: els presidents que han estat al capdavant de la institució al llarg dels anys i els actuals membres del Consell d’Administració.

LA TERCERA PROJECCIÓ DE RECONEIXEMENTS ÉS  DEDICADA A L’ENTORN SOCIAL, CULTURAL I VEÏNAL DEL PORT

Tres parlaments breus de Toledo, Cruset i Torra tanquen la part més institucional de l’acte i un fort aplaudiment torna a inundar el Refugi. Arriba la part més secreta de la gala, aquella que no coneixen ni tan sols els qui han fet un assaig de l’acte. Un espectacular mapping, un vídeo 3D d’enormes dimensions, es projecta al llarg de tota la paret de darrere de l’escenari i explica els 2.000 anys del Port. Les boques dels assistents arriben a terra. No n’hi ha cap de tancada. La paraula que millor defineix les cares és “al·lucinació”. Se senten comentaris en veu baixa i tots són positius. Breu, concís i amb una gran qualitat. Finalitza la projecció i, encara a les fosques, se sent un “boom” que arrenca algun petit esglai i, quan s’obren els llums, una pluja de confeti blau i blanc inunda la sala posant el punt i final a un acte perfecte, tant en la seva organització com en el timing, que ha estat precís, puntual i amb molt bon ritme.

Aquesta és l’opinió dels assistents, que no poden més que elogiar la institució i al seu president per l’acte que acaben de viure: festiu, entranyable, institucional i, per què no dir-ho, màgic. Durant el sopar, a peu dret, tothom comenta la jugada. Dues idees són les més escoltades: els protagonistes estan agraïts, contents i s’han sentit… protagonistes. Les emocions han estat a flor de pell i el variadíssim càtering que ocupa diverses taules al Refugi ajuda a acabar la nit amb molt bon gust de boca.

Un acte que no s’oblidarà, un acte a l’alçada de l’efemèride que s’hi celebrava, un acte que Tarragona es mereixia i que l’ha fet sentir orgullosa del seu port i de la seva gent. La pròxima cita d’aquest aniversari és el proper 27 de juny al Moll de Costa, amb concerts per a infants i joves, una cita que es preveu multitudinària i que, a la vista de l’organització de la gala d’avui, de ben segur serà un altre èxit d’organització.