L’OLI D’OLIVA, UN BÉ DE CONSUM QUE S’HA DE CUIDAR

La campanya es preveu complexa a causa de la caiguda de la producció, fruit d’anys de sequera i la recuperació dels arbres de la campanya de l’any passat

Per Cristina Valls

La collita de l’oli d’enguany és molt justa, tant de quantitat com de preu, perquè venim d’anys de sequera. L’any passat hi va haver una bona collita al Baix Camp. L’olivera és un tipus de cultiu que passa per cicles: després d’un any bo, el següent pot ser no ho és tant. Si l’any passat vam tenir una collita del 100%, la d’enguany podria ser d’un 65%, com a màxim”, valora la temporada el coordinador del Baix Camp d’Unió de Pagesos, Josep Z. Ferré. Pel que fa als preus, l’assumpte tampoc augura bones notícies. “Des del 2007 que no fem un cèntim”, rebla Ferré. Segons matisa, a l’hora de vendre, “la gran distribució sotmet el sector a una pressió molt forta. Som molts a vendre i pocs a comprar. El 80% de l’oli d’oliva el ven la gran distribució i el converteix en un producte ganxo de preu assequible”. En aquest sentit, el sector no té capacitat d’innovar, no té beneficis. Amb prou feines, segons assegura Ferré, “dóna per viure”.
Quant a les problemàtiques relacionades amb la mecanització del cultiu i la recollida, el coordinador del Baix Camp d’Unió de Pagesos diu que “si la collita fos del 100%, no tindríem ni la meitat d’entrebancs, perquè els costos es disparen. El pagès i la cooperativa tenen una despesa fixa que varia segons la collita que hi hagi”. Aquesta situació, però, no es troba només amb l’oli. “Enguany també tenim uns preus ruïnosos de la campanya de la fruita seca, que també baixa en kg. De fet, els sectors productors del Baix Camp fan el possible per sobreviure: tenim poca collita d’avellana, la qual potser enguany no garanteix la cobertura de la despesa que genera, i poca collita d’oliva”, valora.

”L’OLIVERA ÉS UN TIPUS DE CULTIU QUE PASSA PER CICLES: DESPRÉS D’UN ANY BO, EL SEGÜENT POTSER NO HO ÉS TANT”

En aquesta línia, Ferré aconsella comprar l’oli a llocs relacionats amb el sector productor, que tinguin un acord amb premses de proximitat del Camp de Tarragona. Comprant-hi allà, “s’està contribuint a mantenir un territori i un pagès”. “En el moment que compres l’oli a la gran distribució, compres un producte que d’oli d’oliva només en té una part. És a dir, una porció pot contenir oli de llavors, tret que està totalment autoritzat a Europa, i està pagat a un preu que ensorra el productor. Contra la natura no es pot lluitar, però sí que es pot ajudar els pagesos comprant a llocs on es respecti la seva feina”, conclou Ferré.

Olivera arbequina carregada de fruit. Foto Marc Pascual

LES COOPERATIVES
La indústria agroalimentària continua treballant de valent a través de la tasca duta a terme per les cooperatives grans i petites del territori. Lluiten per la promoció del seu producte i també contra la crisi dels preus. Amb una valoració realista, des de la Cooperativa Agrícola de Valls expliquen que de collita aquest any es troben al 50% d’una collita normal. “Pensem que les sequeres dels últims anys han influït força, tot i les pluges d’aquest mes, que no ens han afectat gens. La qualitat, malgrat el volum, és òptima. Ens avala la DO Siurana”, diu el president de la cooperativa, Joan Antoni Linares. Respecte a la relació qualitat-preu, Linares exposa que “estem força per sota del que s’hauria de pagar, però el mercat és el mercat: Sí que treballar en el marc d’una DO et dóna renom, però això no t’ofereix cap garantia si penses en el mercat internacional”.
Pel que fa al desenvolupament de la collita, Linares destaca que han estat molt atents a la mosca, la qual ha arribat tard i ha estat força present. Per aquesta raó, han hagut d’ensulfatar dos cops seguits. “I és que el clima no aguanta, evoluciona i això no ho podem controlar. Això per sort no ha afectat al producte, ja que se segueixen fent els controls pertinents”, afegeix el president de la cooperativa vallenca.

DES DE LA COOPERATIVA AGRÍCOLA DE VALLS EXPLIQUEN QUE DE COLLITA AQUEST ANY ES TROBEN AL 50% D’UNA COLLITA NORMAL

Una de les pràctiques que més es valora a la cooperativa de Valls és la tècnica a l’hora de premsar l’oli. “Independentment que l’arbre sigui centenari, mil·lenari o de plantació més recent, no afectarà la qualitat de l’oli. Es té molt en compte la forma de fer. S’ha de tenir molta cura de l’oliva, la qual a l’hora de barrejar-la amb altres no s’ha d’aixafar, ni fer-se malbé”, apunta. “Aquest tipus d’oli que fem es caracteritza per la seva suavitat al paladar, amb un toc picant i força afruitat, una de les qualitats de l’arbequina”, descriu Linares.
Arran la crisi econòmica, un altre tema que ha estat sobre la taula és la continuïtat generacional al camp. “En els últims anys, algun jove ha tornat. Això no vol dir, però, que de cara al futur en tornin més. Això mai se sap, però tenim esperança. Nosaltres com a cooperativa tenim força soci jove. Això no ens assegura un relleu per als pagesos més grans, però és un factor a tenir en compte”, subratlla. Descriu el tema com a una qüestió complexa i de la qual no es pot augurar massa. La cooperativa en l’actualitat disposa de prop de 400 socis colliters i la gran majoria no es dedica a l’agricultura cada dia, “només els cap de setmana”. De fet, amb l’arribada de pagesos esporàdics, només es garanteix el treball de petites parcel·les de terra, segons acota Linares i el que necessiten és que es facin servir totes les terres. Pel que fa a la celebració de la collita d’oli nou a la ciutat de Valls, tindrà lloc el proper 25 de novembre.
Per la seva banda i amb una tònica semblant, el president de la Cooperativa Agrícola de Riudoms, Salvador Gras, estableix que la collita d’enguany serà “petita comparada amb la de l’any passat, que va ser extraordinària”. Aquest any servirà perquè els arbres reposin, tot respectant el seu ritme natural. “Els pagesos sempre tiren a la baixa, diuen que n’extrauran un 30% de collita. No deixen de ser previsions. El factor que hem de tenir en compte és que el 2017, a banda d’una bona collita de molts kg d’oli, hi va haver un molt bon rendiment de les olives. Si enguany aconseguim el mateix rendiment, serà una collita acceptable, de potser uns 350.000 o 400.000 kg aproximadament. En el primer dia de collita, a finals del mes d’octubre i arribades les 19 hores, vam arribar a tenir 11.000 kg. Així que, mai se sap”, destaca Gras.
Una de les tòniques que tenen assumides els pagesos de la cooperativa riudomenca és collir el màxim nombre d’olives tot respectant els terminis de seguretat dels insecticides. “Mirem de premsar el producte el mateix dia que l’hem collit. D’aquesta manera obtenim un oli fresc i de molta qualitat. En cas contrari, les olives s’escalfen massa, l’oli reposa molt i puja l’acidesa. Encara que la DO ens permet tenir un cert grau d’acidesa, no volem arribar a la meitat”, continua el president de la Cooperativa Agrícola Riudoms.
Pel que fa als preus del producte, Gras esmenta que tot i haver-hi menys, el preu no puja. “Si vens l’oli a l’engròs, es veu que les garrafes van més barates que l’any passat. No hi ha preu de collita nova, jo confio que almenys tinguem el mateix que l’any passat. Més que res, perquè surti a compte anar a collir olives i pagar bé als pagesos. Fins al moment, això últim ho hem fet mitjanament bé i la cooperativa se’n va sortint”, diu Gras. L’any passat es va pagar als pagesos 3,05 euros el kg d’oli. Segons el rendiment que fan les olives, hi va haver gent que un kg d’olives li va sortir a 80 cèntims el kg, quan el normal que podia pagar el comerç era entre 35 i 45 cèntims. “Un preu que crec que era molt bo pels pagesos. Les xifres actualitzades no es coneixeran fins que s’acabi la campanya, i fins que no hi hagi preu al mercat. Ara tenim el de la collita anterior, malgrat que no queda oli”, rebla Salvador Gras.
Quant a la mecanització de la collita, Gras explica que “tenim molts olivers vells, els quals no poden mecanitzar-se. Això es pot fer amb plantacions noves. Majoritàriament, el que la gent té són arbres de 150 o 200 anys i s’agafen amb pinces i compressors. No hi ha res a canviar”.
Respecte a la totalitat de socis pertanyents a la cooperativa riudomenca, Gras diu que només el 5% són pagesos actius, la resta només es dediquen a la terra els caps de setmana o en temporada de vacances. “Avui dia és molt complicat guanyar-se la vida amb la terra si no tens una altra feina complementària. N’hi ha molts que tenen arbres fruiters, però la majoria de socis de Riudoms o són jubilats o tenen un altre ofici”, manifesta el president de la Cooperativa Agrícola Riudoms.
En l’actualitat, a la cooperativa en tenen 340 socis i, tot i que de vegades s’incorpora un de nou, Gras avisa que tenen una capacitat que “no es pot sobrepassar”: “Aquest any podríem admetre més socis, però si l’any vinent tenim una collita normal, com la de l’any passat, no ho podríem mantenir. I és que l’any passat, les premses no donaven l’abast. Durant tres setmanes no van tenir aturador. Creiem que hem de cuidar molt la infraestructura i si tenim molta gent pot ser problemàtic, perquè no podem ampliar la cooperativa”. Amb tot això, Riudoms celebrarà la seva festa de l’oli l’11 de novembre.

FESTA DE L’OLI NOU

El passat mes d’octubre es donava per començada la campanya de l’oliva. El president de la Denominació d’Origen Protegida (DOP) Siurana, Antoni Galceran, va descriure que la situació del sector es trobava en un tràngol complex a causa de la baixada de la producció. Amb tot, van destacar l’objectiu de “fer cultura de l’oli” a través de la realització de tastos i tallers. També van assegurar que la quantitat no afectarà la qualitat del producte i s’espera que la baixada de producció influeixi en el preu, que continuarà oscil·lant entre els 24 i els 28 euros la garrafa de cinc litres. La DOP Siurana dona cobertura a més de 123 municipis que conformen una zona productora d’oli d’oliva, en una regió que abasta 11.000 hectàrees de conreu i més de 7.000 productors. L’any passat hi va haver 6,5 milions de quilos d’olives.
Amb l’inici de la collita, també s’inicien els preparatius de les festes de l’oli nou. Reus celebrarà la Fira de l’Oli Nou el 16 i 17 de novembre i Tarragona el 30 de novembre i els dies 1 i 2 de desembre. Aquest any, la temporada de l’oli a Reus està apadrinada pel periodista Xavier Graset.