TEXT: Rafa Marrasé


L’actual president del Consejo Superior de Deportes, Miguel Cardenal, podria abandonar el seu càrrec en un termini d’un parell de setmanes per incorporar-se com a docent a la universitat Rey Juan Carlos  de Madrid. Cardenal és doctor en dret per la Universidad de Navarra i catedràtic de dret del treball i de la Seguretat Social de la universitat d’Extremadura. També és director de la càtedra d’Estudis i Investigació en dret esportiu de la Universitat Rey Juan Carlos.
Segons publica avui mateix el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) i en una resolució del 29 de març de 2016, Miguel Cardenal ha estat nomenat Catedràtic de l’àrea  del coneixement del Dret del Treball i de la Seguretat Social, adscrit al departament de Dret Privat i Dret del Treball i de la Seguretat Social de la universitat Rey Juan Carlos. La plaça es va convocar el 10 de desembre de 2015.
En el text, s’explicita que Miguel Cardenal ha de prendre possessió del seu nou càrrec en un termini de vint dies.
Des del Consejo Superior de Deportes (CSD) han admès que coneixien la notícia però han evitat pronunciar-se si aquest nomenament provocarà la sortida de Cardenal com a màxim responsable d’aquest organisme, i han emplaçat aquest mitjà a l’espera d’un comunicat oficial.
Cardenal ha estat, en certa manera, la bèstia negra de Tarragona 2017. La seva manca de sintonia amb el president del Comitè Olímpic Espanyol (COE), Alejandro Blanco, un dirigent molt pròxim als membres del Comitè Organitzador tarragoní, es va estendre fins i tot a l’alcalde Ballesteros que no va ser rebut per Cardenal en una visita a Madrid, un fet que va provocar un encreuament de declaracions als mitjans de comunicació —Cardenal va assegurar posteriorment, en una entrevista al Diari de Tarragona, que Josep Fèlix Ballesteros no l’havia anat a veure a ell sinó a la directora del CSD i que ell, Cardenal, no sabia que l’alcalde de Tarragona havia estat allí aquell dia—.
L’última gran crisi entre Miguel Cardenal i Ballesteros i, per tant, el Comitè Organitzador, es va produir el 27 d’agost de 2015, quan el president del CSD va visitar Tarragona. Aleshores tothom esperava que Ballesteros i Cardenal anunciessin l’acord pel qual el CSD aportaria 14,7 milions d’euros pels Jocs —piscina olímpica, remodelació del camp del Nàstic i pistes d’atletisme de Campclar—. Davant la sorpresa general, Cardenal va assegurar que abans de fer cap tipus d’aportació necessitava conèixer en profunditat el projecte perquè feia dos anys que no en sabien res: «Treballarem conjuntament i estudiarem les necessitats de finançament que han d’existir. No hem estat en els dos últims anys [al comitè] i no sabem quin és l’escenari dels Jocs», va dir aleshores.
Allò va ser un gerro d’aigua freda per a Ballesteros i tot l’equip de Tarragona 2017, que va haver d’esperar gairebé dos mesos per saber si podria comptar amb finançament estatal, que va ser, però, només de poc més de 3 milions d’euros.
De fet, el coordinador general dels Jocs, Javier Villamayor, va assegurar divendres passat en una conferència de premsa en què hi havia el president del Comitè Internacional dels Jocs Mediterranis, Amar Addadi, que una delegació tarragonina —formada per l’alcalde Ballesteros, Alejandro Fernández i Villamayor— es va reunir fa algunes setmanes amb el ministre de cultura Íñigo Méndez de Vigo per aconseguir el finançament necessari per fer el centre aquàtic. El president del COE, Alejandro Blanco, es va reunir, per la seva banda, amb el president en funcions Mariano Rajoy per tractar aquest tema. En cap moment Cardenal va estar present en aquelles reunions.