Un dels pagesos a la seva parada mostrant el seu producte

Bonavista: tot un món dins d’un mercat

Un recorregut pel mercat ambulant més gran de la província de Tarragona

Text i fotos Alícia Fàbregas

Part de l'enorme esplanada que ocupa el mercat
Part de l’enorme esplanada que ocupa el mercat

Els diumenges ben d’hora es comencen a muntar les 888 parades que obren des de les 8h fins a les 15h a la gran esplanada que hi ha entre Campclar i Bonavista i que conformen el mercat més gran de tota la província de Tarragona. Situat a la perifèria oest de la capital, compta amb prop de mig segle d’història i és un reclam per a gent de tots els racons de Catalunya que es desplaça fins aquí per comprar tot tipus de productes, des de roba fins a menjar, animals o bijuteria, entre d’altres. “Cau en cap de setmana, és un bon dia, s’apropa molta gent de les comarques dels voltants. Vénen de Falset, del Perelló, fins i tot de la Costa Brava”, assegura el Jesús Ochoa, fill del propietari d’una parada d’embotits que porta gairebé 40 anys oberta.

Hi ha tants visitants, que l’any 2000 l’Empresa Municipal de Mercats (ESPIMSA) va habilitar 850 places a la part de baix de la zona del mercat i l’any 2011 l’Ajuntament va fer el pàrquing del costat lateral amb 1650 places, segons fonts d’ESPIMSA. Els diumenges aquests pàrquings s’omplen tant que hi ha fins i tot cues de cotxes per entrar i sortir.

Lola Espuny a la seva parada
Lola Espuny a la seva parada

“Nosaltres ja fa 11 anys que estem aquí. Ens aixequem a les tres del matí i venim amb lo camió. Tenim molta taronja i mandarina i ens interessa venir aquí. No pel preu, perquè es ven barat, però sí per la quantitat. Aquí es ven molt”, explica la Lola Espuny a la seva parada. Ella ve cada diumenge des de Tortosa.

No és el que era

Des dels balcons dels edificis de davant, la vista d’aquesta esplanada de 50.000 metres quadrats coberta de tendals, furgonetes, gent i centenars de milers de productes de tot tipus impressiona. A més de la multiculturalitat que hi passeja. Persones d’orígens, cultures i capacitats econòmiques molt diferents, que fan que perdre’s per aquest mercat sigui com viatjar a molts països a l’hora sense sortir de Tarragona. Però els que porten molts anys treballant-hi expliquen que la situació ha canviat molt des de la crisi.

«Persones d’orígens, cultures i capacitats econòmiques molt diferents, fan que perdre’s per aquest mercat sigui com viatjar a molts països a l’hora»

“Bàscules trucades, pensionistes que no paguen… Això no hauria de ser”, afirma un venedor que prefereix mantenir-se en l’anonimat. “Jo per exemple sóc pagesa, intento donar un preu raonable perquè ho cullo jo, però tot i això, molta gent són revenedors, que van tota la setmana pels mercats i aquí acaben portant tota la porqueria que els hi ha sobrat de la setmana i rebenten els preus i fan molt de mal. Nosaltres ho paguem tot però penso que no totes les parades paguen igual. Hauríem de renovar tots igual, si tots paguéssim lo mateix no es rebentarien tant els preus, perquè no es pot aguantar”, afegeix una altra venedora que tampoc vol donar el seu nom.

Segons fonts d’ESPIMSA, el mòdul base de Bonavista, és a dir la parada estàndard, paga una tarifa diària de manteniment de 15,32€. Des de l’any 2010 aquest sector té concessions a quinze anys i, per tant, les noves llicencies es basen en concursos públics, en compliment de l’Ordenança Reguladora dels Mercats Periòdics al terme municipal de Tarragona.

«Si tots paguéssim lo mateix no es rebentarien tant els preus, perquè no es pot aguantar»

Tot i la controvèrsia, el mercat de Bonavista continua erigint-se com un indret d’obligada visita per a molts compradors i un món en si, on la cultura del carrer bull, plena de colors, olors i converses en molts idiomes diferents. Un lloc especial que s’hauria de cuidar com a patrimoni de la ciutat.

Un dels dos pàrquings, amb 850 places
Un dels dos pàrquings, amb 850 places

Els números

• 888 parades

• Diumenge de 8h a 15h

• 50.000m2 d’esplanada

• 2.500 places de pàrquing

          • 15,32€/dia és la tarifa de cada parada