Els nens cada vegada fan més activitats durant el curs escolar. Activitats no lectives dins l’itinerari curricular però que ajuden a formar-los en diferents disciplines com l’esport o les arts. Ells tenen jornades ben llargues de setembre a juny, sense gairebé temps lliure.
En el moment actual, en què la tecnologia creix exponencialment i cada vegada és més fàcil accedir a internet i tot tipus d’artefactes electrònics, són molts els nens que prefereixen passar hores asseguts mirant els mòbils —cada vegada tenen smartphones des de ben jovenets— o jugar en alguna mena de consola en línia amb altres amics o jugadors d’altres llocs. Malgrat tota aquesta competència tecnològica, hi ha una sèrie d’activitats que han demostrat que són imbatibles: els Casals d’estiu. Aquesta activitat associada intrínsecament al període de vacances d’estiu proposa una experiència real i no virtual sobre temàtiques molt clares en què el nen, a més, està envoltat d’altres nois i noies de la seva edat. Aquesta és la millor xarxa social i a Tarragona n’hi ha per donar i per vendre.
Tot i que els mètodes d’ensenyament han evolucionat molt en els últims anys, el fet d’anar a classe pot ser més o menys divertit segons la percepció cada alumne. Durant l’estiu, als casals, els nens, gairebé sense adonar-se, també poden aprendre però d’una forma lúdica, divertint-se. És evident que la majoria d’activitats són prou atractives pels nois i noies, però també n’hi ha que durant el curs no semblen tan fascinants però quan arriba el moment són molt útils: els idiomes. Programes d’intercanvi, cursos intensius, activitats pràctiques a l’aire lliure. Tot això pot fer que el nen aprengui de pressa i sense haver d’estar sotmès a la rigidesa de l’aula. L’estiu permet una certa llibertat en els docents que combinen el programa lectiu a ensenyar amb altres activitats per fer que les jornades siguin més amenes. El fet de disposar de més temps —4 ó 5 hores— per dia, permet aquesta flexibilitat a l’hora de programar què es farà cada jornada. I això també és vàlid pels esports o altres arts com la música, la dansa i el teatre. No és només allò que s’explica o s’ensenya en un casal d’estiu. Pots millorar les teves habilitats com a esportista, conèixer un esport nou o aprendre un idioma. O tal vegada fer el teu primer paper com a actor, o ballar millor.
Allò que sempre s’aprèn en un casal d’estiu és a conviure. A conèixer com són els altres nens, aquells que sovint no formen part del cercle habitual del nen. És a dir. Actualment les escoles ofereixen programes educatius fins a ESO i Batxillerat en què l’entorn del nen és el mateix fins que arriba a la Formació Professional o la universitat. Als Casals, cada nen pot trobar altres nois i noies de centres educatius diferents, fer nous amics. Aquest és l’altre gran valor educatiu dels programes d’estiu de les diferents entitats tarragonines. Sortir de l’àmbit natural del nen també el posa en contacte amb nous monitors i professors. Maneres diferents d’ensenyar i impartir matèries. Altres conceptes per aprendre. «La meva filla fa 6 hores de pàdel a la setmana i té tres professors diferents», comentava el pare d’una jove talent tarragonina arran de la carrera esportiva de la seva filla. El pare volia que la nena aprengués el millor de cadascú perquè tothom, fet i fet, ensenya de forma diferent.