L’auditoria realitzada pel Servei Català de la Salut, a través del Pla Director d’Oncologia de Catalunya, ha posat de relleu uns resultats molt positius del tractament del càncer de recte a l’Hospital de Santa Tecla. Els indicadors són iguals o millors que en el global de Catalunya

Per Jordi Salvat Rovira

Imatge endoscòpia d’un càncer colorrectal

Els resultats del tractament del càncer de recte entre els anys 2015 i 2016 a l’Hospital de Santa Tecla, on també s’operen pacients amb càncer de recte de l’Hospital del Vendrell, ha donat diversos resultats destacables respecte a la comparació amb el total de Catalunya. En el centre hospitalari tarragoní s’han analitzant 34 pacients, per 1879 del total del país. La qualitat de l’atenció oncològica a Catalunya es mesura mitjançant l’avaluació dels resultats. El Pla Director d’Oncologia de Catalunya, en representació del Servei Català de la Salut, dissenya i executa aquest programa.

Analitzant les dades concretes, pel que fa al maneig previ, com la discussió en Comitè Interdisciplinar Oncològic, Santa Tecla està al mateix nivell que la resta de Catalunya (un 94% enfront a un 92%). El resultat global de recidives -recaigudes en el càncer- és millor a la Tecla, un 12% enfront el 21% del total català. Pel que fa a les mesures de qualitat de la cirurgia, està al mateix nivell (marge circumferencial mesorectal lliure Tecla 97% vs. Catalunya 91%) i recidives locals (Tecla 5,8% i Catalunya 6,2%)

LES RECAIGUDES EN AQUEST TIPUS DE TUMOR SÓN MÉS BAIXES A L’HOSPITAL TARRAGONÍ QUE AL CONJUNT DE CATALUNYA

Finalment, pel que fa a les recidives metastàsiques a distància, l’hospital tarragoní obté un resultat millor que la resta de Catalunya (Tecla 8,8% i Catalunya 17,1%). La hipòtesi que apunta el Cap d’Oncologia de la Xarxa Santa Tecla, Vicenç Valentí, sobre aquests bons registres és que a Santa Tecla donen més quimioteràpia postoperatòria als malalts que la mitja de Catalunya -63% enfront un 44%).

Advertisement
Advertisement
Vicenç Valentí, cap d’Oncologia de la Xarxa Santa Tecla

Valentí destaca el fet que un petit hospital com Santa Tecla aconsegueixi uns resultats en el tractament del càncer de recte, al mateix nivell o en alguns aspectes millors que els grans centres hospitalaris barcelonins “El de recte és un càncer difícil d’operar perquè la pelvis és molt estreta i el cirurgià ha de tenir molt bones mans i experiència. En la intervenció no ha de deixar res de la malaltia i mantenir la funció de l’esfínter. Sinó es fa bé el tumor pot tornar a sortir”, explica el cap d’Oncologia de Santa Tecla. “Pensem que ens podem felicitar d’aquests bons resultats en un tumor que requereix d’un tractament multidisciplinar complex”, conclou Valentí.

VICENÇ VALENTÍ APUNTA LA HIPÒTESI QUE LA CAUSA D’AQUESTS BONS REGISTRES ÉS QUE DONEN MÉS QUIMIOTERÀPIA POSTOPERATÒRIA

LA CLAU: EL DIAGNÒSTIC PREÇOC

Cristina Ruiz, cirurgiana especialitzada en
intervencions de càncer de recte.

Cristina Ruiz és una de les tres cirurgianes opera aquest tipus de càncer a l’Hospital de Santa Tecla i destaca la importància de la detecció precoç de la malaltia, que només es pot aconseguir amb l’anàlisi de femta al mínim signe de sang quan es va al lavabo. “Els darrers anys hem aconseguit que la gent estigui més sensibilitzada i ara és gairebé igual que amb les mamografies”, explica Ruiz, que recomana fer-se aquest tipus de proves cada dos anys a partir dels cinquanta anys i, en el cas de dos casos en familiars de primer grau, fer estudis genètics.

La cirurgiana assenyala el al tractament individualitzat que rep cada pacient a partir d’un comitè multidisciplinar amb especialistes en anatomia patològica, oncologia, cirurgia i digestologia. “Actualment analitzem una mitjana de deu casos en cada sessió, que fem els dijous”, apunta.

Advertisement