La principal mesura del Govern de la Generalitat per a contenir la segona onada de COVID-19 ha indignat el sector, ja força tocat per l’ensorrament del turisme

A partir d’aquest mateix divendres l’executiu ha ordenat el tancament de bars i restaurants durant quinze dies. És potser la restricció més destacada del paquet aprovat avui amb l’objectiu de minimitzar l’afectació d’aquesta segona onada de Coronavirus que, a partir de l’increment de les dades d’afectats i hospitalitzacions, és ben clar que ja tenim al damunt. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha manifestat en una roda de premsa telemàtica que prendre aquestes mesures és “molt dolorós”, però que estan lluny de les de l’inici de la pandèmia. Per la seva banda el vicepresident Pere Aragonès, ha dit que “cal actuar avui per evitar un confinament total en les properes setmanes”. Ha insistit, també, en que totes les empreses que puguin potenciïn el teletreball i que la població en general opti per moure’s només el mínim imprescindible i limiti tot el possible els contactes socials.

“Cal evitar trobades i anar a veure amics i familiars que fa temps que no veiem. D’aquí 15 dies veurem la continuïtat o no de les mesures”

A més de les mesures al sector de l’hostaleria, el Govern ha aplicat més restriccions com la limitació al 30% de l’aforament dels comerços, la suspensió de congressos, fires i convencions i el tancament de les sales de joc. També es tancaran parcs i jardins a partir  les vuit del vespre i no podran obrir els establiments d’oci infantil. Així mateix es prohibeixen els serveis que impliquen contacte físic, que no siguin mèdics, com massatgistes o estètica, excepte les perruqueries. Pel que fa al consum cultural es redueix l’aforament arreu del país al 50%, sempre amb preassignació de seient i amb tancament a les 23 hores. Quant a les competicions esportives no professionals quedaran aturades durant aquestes dues setmanes. Malgrat això, els entrenaments es podran seguir fent amb normalitat i aplicant les mesures i protocols de seguretat establerts fins ara.

Les empreses hauran de potenciar el teletreball i la població en ha de moure’s el mínim possible i limitar els contactes socials

L’activitat de bars i restaurants quedarà limitada a servir plats preparats i els locals no estaran oberts al públic.  La Federació Catalana d’Associacions d’Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm), ja ha avançat que recorreran les mesures al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i demanen un pla de rescat del sector. Per la seva part el Gremi de Restauració de Barcelona ha assegurat que això produirà un enfonsament del sector tot destruint un dels motors de l’economia catalana. Després d’una tensa reunió a la Generalitat, el president del gremi, Roger Tallarols ha demanat una rectificació al Govern i ha assegurat que “No pot ser que cap mesura restrictiva més s’aprovi sense mesures d’acompanyament a les empreses”. Aragonès ha anunciat ajudes per al sector, amb una dotació inicial d’uns 40 milions d’euros i una línia d’avals extraordinària per cobrir necessitats de liquiditat i tresoreria a partir de 12.000€.

Fecasarm ja ha avançat que recorreran les mesures al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC)

Així mateix es prohibeixen els serveis que impliquen contacte físic, que no siguin mèdics, com massatgistes o estètica, excepte les perruqueries. Pel que fa al consum cultural es redueix l’aforament arreu del país al 50%, sempre amb preassignació de seient i amb tancament a les 23 hores. Quant a les competicions esportives no professionals quedaran aturades durant aquestes dues setmanes. Malgrat això, els entrenaments es podran seguir fent amb normalitat i aplicant les mesures i protocols de seguretat establerts fins ara. El transport públic es manté al 100% per a evitar amuntegaments i excés de passatge.

Per als establiments o persones que se saltin les mesures anti covid, el nou Conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha demanat anunciat sancions aniran dels 300  als 6.000 euros en cas de reincidència, i ha assegurat que tenen un esperit “dissuasiu”. Les denuncies tramitades fins a dia d’avui són unes 60.000 de les quals ja s’han cobrat unes 3.000.

 

PRIMERES DADES DE LA SEGONA ONADA

La Consellera de Salut, Alba Vergés, ha destacat les dades que permeten afirmar que ens trobem a l’inici de la segona onada: el número de contagis setmanals ha passat en poques setmanes de 7.000 a 12.000, l’índex de risc a passat de 200 a 362 i hi ha 61 residències de gent gran amb brots actius i ja hi ha 189 pacients de Covid-19 ingressats en UCIs. Els experts avisen que, si no s’atura la progressió, podem estar al nivell de Madrid d’aquí pocs dies. Tots els indicadors sobre el desenvolupament de la Covid-19 evolucionen de manera desfavorable.