Tarragona confinada. La ciutat amagada

L’Arxiu del Port reviu, virtualment, l’epidèmia de 1908, Per altra banda, dues exposicions ens acosten la ciutat de Tarragona des del Moll de Costa

Aquesta setmana l’Arxiu del Port publica, mitjançant la seva secció a Twitter Històries Portuàries, un relat sobre les mesures que es van prendre al Port durant l’epidèmia de còlera de 1908. Era la sisena pandèmia de còlera, originada a l’Índia que provocà la mort de més de 800.000 persones i s’estengué per Orient Mitjà, nord d’Àfrica i Europa. A casa nostra arribà l’any 1908.

El còlera és una malaltia infecciosa intestinal aguda causada per la ingestió d’aliments o aigua contaminats pel bacteri Vibrio cholerae. Jaume Ferran Clua (1851-1929), metge i bacteriòleg, fou qui descobrí la vacuna el 1885. Al Port, la Reial ordre de 27/9/1908 instava al govern a prendre mesures “para defender a nuestro país de su invasión” i demanava a la Junta d’Obres del Port de Tarragona que es proveís del material sanitari i aparells de desinfecció adequats així com la construcció de l’estació sanitària. Es prengueren mesures per a higienitzar vaixelles i el 1909 s’acordà la redacció del projecte de construcció de l’estació sanitària que no es va fer realitat fins al 1916.

La Reial ordre de 27/9/1908 instava al govern a prendre mesures contra el còlera “para defender a nuestro país de su invasión”

APT. Reparació a la zona del morro del dic de Llevant

També a través del blog #Arxiportus, on es publiquen els articles sobre els enginyers directors de la Junta d’Obres del Port de Tarragona de la qual celebrem el 150 aniversari, s’edita la biografia de José María Torroja Miret (Madrid, 1884-1954), enginyer de camins i doctor en Ciències Exactes. Es considera l’introductor de la fotogrametria i dirigí el Servei de Fotogrametria de l’Institut Geogràfic i Cadastral. Després de la Guerra Civil, Torroja ocupa el càrrec de director de les obres del Port de Tarragona, entre juny i octubre de 1939. Sota la seva direcció es redacten projectes destinats a reconstruir edificis i infraestructures malmeses pels bombardejos: la reparació dels tinglados 3 i 4 i del refugi del Moll de Costa o l’escullera del dic de Llevant. També es repara el servei d’enllumenat marítim i les vies fèrries. Recordem que el port de Tarragona va ser bombardejat en diverses ocasions. Durant aquest període al dic de Llevant hi va haver nius de metralladores que van rebre els atacs marítims del Canarias i el Baleares el 14 d’abril de 1937 coincidint amb el sisè aniversari de la proclamació de la II República.

DUES EXPOSICIONS SOBRE TARRAGONA

Aquest cap de setmana, dues exposicions col·lectives ens apropen a la ciutat de Tarragona, ‘Tarragona confinada. La ciutat amagada’ al Tinglado 1 i la ‘XIX Exposició Col·lectiva del Sindicat d’Iniciativa i Turisme de Tarragona’ al Refugi 1.

Ambdues mostres ens conviden a conèixer Tarragona. D’una banda, ‘Tarragona confinada’ ens permet descobrir, fins al 8 de novembre, la memòria gràfica del confinament tarragoní durant la pandèmia. Sota l’epígraf Homenatge, memòria i descobriment, és un itinerari fotogràfic que compta amb l’assessorament i coordinació de Pep Escoda qui és, a més, un dels 11 fotògrafs que exposa al Tinglado 1, juntament amb Alba Rodríguez, Cristina Serra, Montse Riera, David Oliete, Fabián Acidres, Laia Solanellas, Adrià Borràs, Àngel Ullate, Rubén Perdomo i Gerard Boyer. Des del Port de Tarragona s’ha volgut retre homenatge a les persones que han prestat serveis essencials a la ciutadania amb l’objectiu d’onze fotògrafs i fotògrafes vinculats a Tarragona.

Les 110 fotografies de la mostra fan una mirada panoràmica als efectes del confinament en les persones, famílies, professionals i empreses i, de manera especial, en aquells col·lectius que han estat a primera línia prestant serveis essencials. Tanmateix, és una exposició que vol documentar aquest període de les nostres vides per crear memòria històrica sobre el que ha significat el confinament de tota una ciutat durant gairebé dos mesos. Mirades crítiques, mirades introspectives, mirades properes… que han recorregut els carrers, les places i els espais públics mentre la ciutat romania amagada per a la majoria dels tarragonins i tarragonines.

Les 110 fotografies de la mostra fan una mirada panoràmica als efectes del confinament

L’exposició a més de mostrar els efectes de la pandèmia, vol ser una eina per a fer front els seus efectes i així el públic pot encarregar les imatges exposades i els fotògrafs destinaran el 50% de la recaptació a entitats i accions socials que lluiten contra la pandèmia.

D’altra banda, la tradicional exposició col·lectiva del Sindicat d’Iniciativa i Turisme de Tarragona, al Refugi 1, ens acosta els artistes locals tarragonins i convidats amb formats i tècniques ben diferents (aquarel·la, oli, fotografia o collage). Els artistes venen a configurar un panorama ben ampli de la manera de fer de les nostres contrades. Enguany, i a causa de la crisi sanitària, l’esforç és considerable: es tracta d’una obra esperançada, que reflecteix l’estat actual de la nostra ciutat. Carrers, pedres antigues i, sobretot, la mar de Tarragona es presenten, un cop més, reflectits amb passió i fermesa. Dones i homes de la nostra ciutat s’apleguen per a demostrar-nos que l’art no té fronteres, que és un camí d’esperança i d’amor a la vida.

Carrers, pedres antigues i, sobretot, la mar de Tarragona es presenten, un cop més, reflectits amb passió i fermesa

Els artistes que exposen són: Elena Badiu, Argengol J. Freixa, Ramón Aresté, Isla Josep, Josep M. Galvaldà, MacMMuro, Joan Carles, Pepe Aragón, M. Dolors Poch, Laura Mestre, Sánchez Iranzo, Avel, Josep Farell, Montse Tejada, Paquita Figuerola, Joana Gavaldà, Pere J. Salas, Vicky Roldán, Ethel Martí, Eduard Virgili, Manuel Aguado, Ana Soldevila, Solé Pedrol i Antonio Tomàs. L’exposició romandrà oberta fins al diumenge 13 de desembre.

L’horari expositiu d’ambdues exposicions és de dimarts a dissabtes de 10 a 13 hores i de 16 a 19 hores. Diumenges i festius d’11 a 14 hores i dilluns és tancat.

 

EL MUSEU S’INSTAL·LA AL TINGLADO 2

El Museu del Port ha reobert les portes al Tinglado 2 del Moll de Costa, per obres a la seu principal, i convida a conèixer la seva exposició temporal gratuïtament. S’hi poden trobar les tipologies de vaixells i els diferents sistemes de propulsió amb la incorporació del model del mercant Mont-sant, de propulsió a vapor al costat de la vela i el rem. També s’ha recreat una retrospectiva del comerç al moll de Costa del qual el mateix Tinglado 2 en formava part, així com elements de l’ofici de boter, mestre d’aixa, remendadores i cosidores de sacs. Els àmbits de la història portuària a més del món de la pesca i l’esport conformen l’exposició temporal. L’activitat comercial del Port en l’actualitat també hi és present mitjançant la projecció de vídeos realitzats amb motiu del 150 aniversari de la Junta d’Obres del Port de Tarragona. La mostra és oberta de dimarts a dissabtes, de 10 h a 14 h i de 16 h a 19 h, i diumenges i festius d’11 h a 14 h. Dilluns és tancat.

També s’ofereix des del Museu, la proposta Educa Digital, dins del seu programa pedagògic virtual destinat a escoles i esplais amb diferents nivells educatius. Són els tallers més emblemàtics de l’entitat museística que continuen treballant els continguts al voltant del Port i de la mar. Aquesta nova iniciativa inclou un vídeo explicatiu de cada activitat i un joc multimèdia per posar en pràctica els continguts adquirits. Per accedir a cadascuna de les activitats cal fer reserva mitjançant museuport@porttarragona.cat o bé al 977 259 434.

També cal avançar que el Teatret del Serrallo acollirà la Mostra de PortAutors 2020 el 14 de novembre. Un cop finalitzat el procés d’inscripció a la Mostra, cal estar atents i atentes a les xarxes socials, perquè aviat s’anunciaran els finalistes del PortAutors 2020. Totes les activitats són en el marc de la commemoració del 150 aniversari de la Junta d’Obres del Port de Tarragona.

AGENDA

  • El Museu del Port al Tinglado 2. Entrada gratuïta. De dimarts a dissabtes, de 10 a 14 h i de 16 a 19 h. Diumenges i festius, d’11 a 14 h. Dilluns tancat
  • Educa Digital. El Museu del Port ofereix a escoles i esplais els tallers més emblemàtics de la seva proposta pedagògica, de forma digital. Reserva prèvia a museuport@porttarragona.cat o al 977 259 434
  • Històries portuàries. Secció a Twitter. L’Arxiu del Port publica una història sobre mesures que es van prendre al Port durant l’epidèmia de còlera de 1908
  • Articles publicats al blog #Arxiportus sobre els enginyers directors de la Junta d’Obres del Port de Tarragona (1869-1992). Darrera entrada dedicada a l’enginyer José María Torroja Miret.
  • PortAutors 2020 del Teatret del Serrallo. Finalitzat el procés d’inscripció amb rècord de participació. Cal estar atents i atentes a les xarxes, aviat hi haurà els finalistes del 
  • ‘Tarragona confinada. La ciutat amagada’. Homenatge, memòria i descobriment. Tinglado 1. Fins al 8 de novembre de 2020. Entrada lliure. De dimarts a dissabtes, de 10 a 13 h i de 16 a 19 h, i diumenges i festius, d’11 a 14 h. Dilluns tancat
  • ‘XXIX Exposició col·lectiva del Sindicat d’iniciativa i Turisme’. Refugi 1. Fins al 13 de desembre de 2020. Entrada lliure. De dimarts a dissabtes, de 10 a 13 h i de 16 a 19 h, i diumenges i festius, d’11 a 14 h. Dilluns tancat