La capital tarragonina tindrà un alcalde d’Esquerra Republicana per primer cop des de la II República

Per Jordi Salvat

Ricomà fent una valoració durant la nit electoral

El cap de llista d’ERC, Pau Ricomà, que el 26-M va quedar a menys de 500 vots del fins ara alcalde, el socialista Josep Fèlix Balllesteros, empatant a set regidors, ha bastit una nova majoria de govern amb Junts per Tarragona, la CUP i els comuns.
Els resultats de la nit del 26 de maig van deixar un futur polític molt incert a Tarragona. El socialista Ballesteros i el republicà Pau Ricomà, empatats a set regidors, s’han disputat l’alcaldia fins poc abans del 15 de juny, data de constitució de ple i d’elecció del nou batlle tarragoní. Ricomà necessitava 14 vots a favor -la majoria absoluta del ple- per ser escollit alcalde, mentre que Ballesteros, cap de la llista més votada seria automàticament proclamat alcalde com a cap de la llista més votada si cap candidat aconseguia la majoria absoluta .
Durant la setmana posterior a les eleccions Junts per Tarragona i la CUP van garantir el suport al candidat republicà, però li faltaven els dos vots d’En Comú Podem, que han allargat la decisió fins la darrera setmana després de negociar amb republicans i socialistes. El dilluns 10 de juny, l’assemblea conjunta de les dues formacions -En Comú i Podem- va aprovar per àmplia majoria -un 92% dels vots- negociar un govern de coalició amb ERC en detriment del PSC.

ERC DOBLA ELS VOTS DE FA QUATRE ANYS

L’augment de més sis punts de la participació el 26-M va afavorir sobretot a Esquerra Republicana i en menor mesura els comuns. En canvi, el Partit Socialista, que ha governat la ciutat durant els darrers dotze anys amb Josep Fèlix Ballesteros com a alcalde, ha perdut més de mil vots i dos regidors. Malgrat tot, ha superat per més de 400 vots Esquerra Republicana i Ballesteros ha obtingut la seva quarta victòria en uns comicis locals a Tarragona, però amb set regidors està molt lluny dels tretze que va aconseguir el 2007 i que el van deixar a un pas de la majoria absoluta.
En canvi, Esquerra Republicana ha doblat els vots obtinguts fa quatre anys i ha fregat els 13.000 vots, que li han valgut els mateixos regidors, set, que el PSC. Pau Ricomà, en la segona convocatòria que lidera el projecte republicà es va situar amb possibilitats reals de ser el primer alcalde de Tarragona des de la Segona República, guanyant en el centre de la ciutat i els barris de Llevant, però penetrant encara poc a Ponent.

RICOMÀ (ERC) HA BASTIT UNA NOVA MAJORIA DE GOVERN AMB JUNTS PER TARRAGONA, LA CUP I ELS COMUNS

Ballesteros abandona l’alcaldia després de 12 anys d’estar-ne al capdavant

Ciutadans s’ha estancat amb quatre regidors, lluny de les expectatives que tenien de convertir-se a la gran alternativa de Ballesteros. L’augment de participació els ha donat un miler de vots més, però no han superat el 15% i el seu cap de llista, Rubén Viñuales ha quedat tocat. També s’ha estancat l’espai postconvergent, aquest cop amb la denominació de Junts per Tarragona i amb Dídac Nadal com a alcaldable. Només ha sumat uns 750 vots més respecte el 2015 i ha repetit els tres regidors.
L’espai que ha augmentat considerablement ha estat el dels comuns, que aquest cop s’ha presentat gairebé unit del tot sota les sigles d’En Comú Podem Tarragona. Dels menys de 3.000 vots d’Iniciativa per Catalunya Verds de fa quatre anys ha passat a més de 4.500 i d’un a dos regidors, amb una posició central a l’hora de decantar l’alcaldia. La CUP manté els dos regidors malgrat perdre més de 500 vots i el descens més espectacular ha estat el del PP, que ha baixat fins el 6% dels vots i ha vist reduïts a la meitat els quatre regidors que tenien fins ara.
Les altres cinc candidatures que s’han presentat a les eleccions de Tarragona han quedat molt lluny del 5% necessari per entrar en el repartiment de regidors. Qui més s’ha acostat ha estat VOX, amb menys d’un 3% dels vots. ARA Tarragona-Moviment 5 Estrelles ha obtingut només un miler de vots, mentre que el PACMA no ha arribat als 700 i Centrats només 394. Assemblea per Tarragona, escissió dels Comuns, ha restat última amb 278 vots.

REGIDORS  DE TARRAGONA 2019-2023

PSC-CP
Josep Fèlix Ballesteros
Sandra Ramos
Pau Pérez
Begoña Floria
Berni Álvarez
Mario Soler Santos
Francesc Roca
ERC-MES-AM
Pau Ricomà
Laura Castel
Xavier Puig
Paula Varas
Jordi Fortuny
Mary López
Manel Castaño
Ciutadans
Rubén Viñuales
Francisco Domínguez
Sonia Orts
José Luis Calderón
JxTGN
Dídac Nadal
Cristina Guzmán
Elvira Vidal
ECP-ECG
Carla Aguilar
Hermán Pinedo
CUP-AMUNT
Laia Estrada
Eva Miguel Gascón

CARLES PELLICER GUANYA A REUS, PERÒ ERC CREIX ESPECTACULARMENT

Carles Pellicer s’ha imposat per tercer cop les eleccions a Reus, però amb els mateixos set regidors que tenia fins ara. La pujada d’ERC de dos a sisedils ha complicat la governabilitat de la capital del Baix Camp

Les eleccions del 26 de maig han provocat canvis importants en el plenari de l’Ajuntament de Reus. Els equilibris entre els partits que hi tenen representació han canviat substancialment. Mentre que Junts per Reus ha quedat igual que fins ara, amb set regidors i com a força més votada, Esquerra Republicana ha multiplicat per tres la seva representació fins els sis representants, convertint-se en una alternativa a l’alcaldia. També ha pujat el PSC, que passa de quatre a sis regidors. En canvi la CUP ha perdut la meitat dels tres regidors que tenia fins ara, Ciutadans ha baixat un i el PP ha desaparegut del plenari. ARA Reus es queda igual amb dos regidors. La participació respecte els comicis locals de 2015 ha pujat un 5%.
La incertesa ha marcat la política municipal reusenca des de l’endemà de les eleccions, amb tres partits aspirant a l’alcaldia, com són Junts per Reus, Esquerra Republicana i el Partit Socialista i els tres regidors de la CUP amb poder per decantar la balança . Ofertes i contraofertes tirant de calculadora ha provocat que s’arribés a la darrera setmana abans del ple de constitució sense un acord de govern i en el tancament d’aquesta edició tot continuava obert.
Junts per Reus ha pujat més de 1.300 vots, però ha aconseguit els mateixos set regidors que CiU fa quatre anys, tot i fregar el vuitè. Carles Pellicer té un avantatge com a cap de la llista més votada, ja que si un altre candidat no obté catorze vots el proper dissabte, 15 de juny, serà proclamat automàticament com alcalde. Fins ara, Pellicer ha governat amb ERC i l’ARA Reus com a socis i s’ha mostrat predisposat a reeditar-lo. Però així com aquests quatre anys no sumaven majoria, ara sí, però sembla que els republicans han afirmat decantar-se ser un pacte amb JxR i la CUP.

LA INCERTESA HA MARCAT LA POLÍTICA MUNICIPAL REUSENCA DES DE L’ENDEMÀ DE LES ELECCIONS, AMB TRES PARTITS ASPIRANT A L’ALCALDIA

Esquerra Republicana, liderada per segon cop per Noemí Llauradó, ha doblat els vots obtinguts fa quatre anys i han triplicat regidors, arribant a sis. La posició de Llauradó, sòcia de Pellicer durant aquest darrer mandat, ha sortit reforçada i amb opcions per obtenir l’alcaldia. El resultat del PSC també ha estat positiu amb Andreu Martín com a cap de llista, recuperant més de 2.000 vots i situant-se a un centenar d’ERC i els mateixos regidors. PSC ha apostat per un pacte amb ERC i repartir-se l’alcaldia dos anys Martín i dos anys Llauradó.
En canvi, Ciutadans ha retrocedit gairebé un miler de vots i un regidor. La candidatura liderada pel fins fa uns mesos portaveu de la formació taronja, Juan Carlos Sánchez, ha obtingut 650 vots la capdavant de dCIDE i el seu paper és irrellevant en la formació del nou govern. En el bloc de la dreta, el PP ha quedat fora del ple reusenc, després de no poder superar el 5%, amb dos milers escassos devots.
La CUP també ha retrocedit considerablement, perdent més de 3.000 vots i tres regidors, però els seus tres representants tenen una posició central a l’hora de la formació d’u n nou govern, mentre que la força municipalista ARA Reus ha guanyat 350 vots però no ha incrementat els dos regidors que tenia fins ara. Aquests dos edils també poden entrar en l’aritmètica de pactes.
Una formació que s’ha quedat a les portes d’obtenir representació al ple reusenc ha estat En Comú Podem, que amb 2012 vots ha sumat només un insuficent 4,64%. VOX encara ha quedat molt lluny del regidor, amb 1.180 vots. Entre Veïns i Primàries no han arribat als 800 vots i la darrera posició ha estat per dCIDE.

REGIDORS  DE REUS 2019-2023

JuntsxReus
Carles Pellicer
Montserrat Vilella
Teresa Pallarès
Montserrat Caelles
Pep Cuerba
Mariluz Caballero
Hipòlit Monseny
ERC-AM
Noemí Llauradó
Daniel Recasens
Montserrat Flores
Carles Prats
Marina Berasategui
Òscar Subirats
PSC-CP
Andreu Martín
Ana Isabel Martínez
Raimón Ferré
Sandra Guaita
Daniel Marcos
Carmen Pozuelo
Ciutadans
Débora García
Ricardo López
Raúl Meléndez
CUP-AMUNT
Marta Llorens
Edgar Fernández
Mònica Pàmies
ARA Reus
Daniel Rubio
Dolors Vázquez

LA MAJORIA D’ALCALDES DEL CAMP DE TARRAGONA RENOVEN LA CONFIANÇA DELS SEUS CIUTADANS

S’han registrat, fins i tot, algunes noves majories absolutes, però la majoria d’Ajuntaments estan abocats a pactes o governs en minoria

Camí Mendoza (ERC) ha guanyat les eleccions a Cambrils amb sis regidors, dos més que fa quatre anys i, igual que en el mandat passat. La localitat del Baix Camp va tenir el pacte de govern més matiner, amb els republicans, Junts per Cambrils i Nou Moviment Cambrilenc (NMC). La formació municipalista liderada per Oliver Klein substitueix el PSC com a soci dels dos partits independentistes i Mendoza seguirà en l’alcaldia.
A Salou, l’alcalde Pere Granados, al capdavant de Sumem per Salou, ha tornat a ser el més votat, però ha perdut un regidor i haurà de tornar a pactar si vol seguir governant a la capital de la Costa Daurada. La localitat veïna de Vila-seca, en canvi, ha viscut les primeres eleccions sense Josep Poblet com a candidat a l’alcaldia, però la seva formació, JuntsxVila-seca ha tornar a guanyar, però perdent la majoria absoluta que CiU mantenia des dels anys vuitanta. Pere Segura, successor de Poblet, alcalde des de 1993, vol governar en minoria.
Quin no li cal cap pacte per continuar governant és el republicà Eduard Rovira, que ha obtingut una inesperada majoria absoluta a Torredembarra, passant de quatre a nou regidors. El ple torrenc, un dels més fragmentats fins ara amb vuit grups, en tindrà a partir d’ara la meitat. En canvi, a la localitat veïna d’Altafulla, Fèlix Alonso (Alternativa Altafulla), alcalde els darrers vuit anys, ha perdut les eleccions contra Jordi Molinera (EINA-ERC). Alonso ha anunciat que no recollirà l’acte de regidor, mentre que Molinera serà el nou alcalde. A Constantí, el socialista Óscar Sánchez també ha assolit la majoria absoluta, després de governar en minoria els darrers quatre anys.

DOLORS FARRÉ (JUNTS PER VALLS) GUANYA A VALLS

A Valls, Dolors Farré (Junts per Valls) ha guanyat les eleccions amb vuit regidors, superant amb claredat Jordi Cartanyà, que liderava la coalició formada per Esquerra Republicana i Compromís per Valls. Farré ha rellevat a Albert Batet, alcalde els darrers onze anys, com a cap de cartell de l’espai post convergent, i només ha perdut un edil, mentre ERC-CpV ha mantingut els cinc regidors que tenien per separat. A Montblanc, l’Agrupació Catalanista (ACM), la marca amb què Esquerra es presenta, liderada per Josep Andreu, ha tornat a guanyar per majoria absolta, però ha perdut un regidor. Andreu és alcalde des de 1999, amb un parèntesi entre 2003 i 2007. A l’Espluga de Francolí, s’ha imposat Som Espluga-ERC, amb majoria absoluta i governarà després de guanyar quatre anys però no aconseguir una majoria de govern.

EDUARD ROVIRA (ERC) A TORREDEMBARRA I ÓSCAR SÁNCHEZ (PSC) A CONSTANTÍ HAN ASSOLIT MAJORIES ABSOLUTES

Al Baix Penedès, el PSC s’ha imposat en les principals poblacions. Qui ho ha fet amb més claredat ha estat l’actual alcalde de Calafell, Ramon Farré, que ha passat de cinc a nou regidors i podrà governar en minoria o escollint soci. Al Vendrell, el nou candidat socialista Kenneth Martínez, que relleva l’històric Martí Carnicé, s’ha imposat amb vuit regidors, però amb menys marge, ja que la coalició entre ERC i Som Poble han sumat sis. Martínez serà alcalde amb el suport de l’únic regidor de l’AVP. A Cunit, la històrica Dolors Carreras, alcaldessa fins que el 2007 va ser inhabilitada, va tornar a guanyar, però amb només cinc regidors, un més que Impulsem Cunit, la marca de Junts per Catalunya.
A Mont-roig del Camp,l’actual alcalde socialista Fran Morancho ha guanyat i ha sortit reforçat, amb tres regidors més, mentre que a la localitat veïna de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, el socialista Alfons Garcia manté els sis escons, tornant a acaronar la majoria absoluta. Qui si que ha mantingut la majoria absoluta ha estat Junts per Riudoms en aquesta localitat. Sergi Pedret, que fa només uns mesos va rellevar Josep Cruset a l’alcaldia de Riudoms, ha perdut, però, tres regidors respecte el seu antecessor.