Solidaritat professional

Metges de Reus col·laboren amb ONG’s per compartir els seus coneixements en oftalmologia i ginecologia en països en vies de desenvolupament

Text: Cristina Valls | Fotos: Pierre Grubius

Els doctors Josep i Miquel Callizo

“Vaig anar un cop a fer una expedició a Maputo (Moçambic) i la diferència és molt gran. Anar-hi et fa obrir els ulls a una altra realitat. No descarto en un futur tornar-hi”, amb aquestes paraules l’especialista en oftalmologia i Doctor en Medicina per la Universitat Rovira i Virgili, Miquel Callizo, repassa la seva col·laboració amb l’ONG Ocularis. Es tracta d’una entitat sense ànim de lucre fundada el 2010 que centra la seva tasca en la formació oftalmològica i òptica en països en vies de desenvolupament de l’Àfrica Subsahariana. El també expert en Oculoplàstica explica que la col·laboració amb l’ONG Ocularis va néixer de forma natural. “El cap de servei de Sant Joan de Déu, Joan Prat, està al capdavant d’Ocularis, vam fer amistat i, poc després, vaig decidir col·laborar-hi. Treballen a Maputo (Moçambic) i a Dakar (Senegal) i es dediquen essencialment a l’oculoplàstica. Aquesta branca es dedica a les parpelles, els lacrimals i l’òrbita”, especifica. En el cas de no fer cap viatge, “intentem col·laborar des d’aquí, sigui posant material o aportant coses a l’ONG”, afegeix Callizo.

Pel que fa a la comparació de la nostra realitat i la viscuda a Maputo, Callizo especifica que la diferència sobta. “La manca de mitjans empitjora les condicions de treball. Quan marxa la llum, els quiròfans s’aturen i una cirurgia pot quedar a mitges. Les distàncies són grans. Potser una persona malalta ha de caminar 15 dies per arribar al metge, sense saber si l’atendran finalment”, detalla l’oftalmòleg. La seva contribució va centrar-se a impartir coneixement per enriquir l’especialització dels treballadors per tal que fossin més autònoms. “També es fa seguiment dels casos que porten els especialistes aprenents. Així veiem com van desenvolupant les tècniques apreses”, declara el cooperant.

«Potser una persona malalta ha de caminar 15 dies per arribar al metge, sense saber si l’atendran finalment»

La solidaritat i la implicació formativa sembla venir de família, ja que el metge oftalmòleg Josep Callizo Tomàs, pare d’en Miquel, col·labora prop de deu anys amb una altra ONG: Ulls del Món. Aquesta organització sense ànim de lucre lluita contra la ceguesa evitable, que es pot prevenir, i fins i tot, curar. “Hi ha un equip molt especialitzat. El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, lidera l’organització i el director tècnic, Borja Corcóstegui, és un oftalmòleg prestigiós que dirigeix l’entitat”, expressa Josep Callizo. El metge ha dut a terme dues expedicions a Algèria al camp dels refugiats dels sahrauís a Tindouf. “He fet operacions, cooperat en formació amb els especialistes d’allà i he fet visites a diversos poblats. La taxa infantil és molt alta i no tenen una assistència adequada. Són gent que viu en unes condicions i un terreny molt pobres. El clima i la sequedat fan molt”, detalla Josep Callizo. Malgrat tot, després d’una dècada, les condicions mèdiques i higièniques han millorat molt, segons afirma Josep Callizo.

Ulls del Món dóna una assistència millorada, ajudes econòmiques i una formació especialitzada. “Se’ls ha d’ensenyar tècniques higièniques, molt netes, que permetin eradicar algunes malalties endèmiques. L’acció quirúrgica se centra en operacions de cataractes i tenen quiròfans molt preparats, que poden equiparar-se als que tenim aquí. A hores d’ara, potenciem la prevenció entre els joves amb malalties com el glaucoma, el tracoma i l’ambliopia, més coneguda com a ‘ull dropo’”, conclou Josep Callizo.

Les cases maternals

El Dr. Fargas, un ginecòleg solidari

Per la seva banda, el ginecòleg Francesc Fargas també col·labora amb una ONG, Matres Mundi, i ho fa des del 2014. Aquesta entitat, creada al 1996, treballa a la República Democràtica del Congo i Ruanda. Ha dut a terme més de 200 projectes de cooperació a l’Àfrica, l’Àsia i Llatinoamèrica. Formada per ginecòlegs, llevadores i pediatres, Matres Mundi ha potenciat la formació materno infantil teorico-pràctica al personal local dels hospitals generals de Ruanda. Val a dir que, també existeix un dèficit de professionals sanitaris, i més en entorns rurals com aquest. “Els que anem fins allà ens dediquem a la salut materno-infantil a través del Projecte Nemba, que rep el nom d’una població de Ruanda. Té l’objectiu de millorar les condicions de l’àrea d’influència del seu hospital”, diu el ginecòleg.

«La nostra missió parteix del compromís amb la salut de les mares i els fills en situació d’extrema pobresa»

El doctor ha fet quatre viatges fins allà i n’ha après molt. Com els oftalmòlegs Callizo, amb l’ONG, Fargas contribueix a la tasca vetllant per una correcta atenció a les mares i els seus fills. “Quan la llevadora i jo marxem fins a Ruanda, ens responsabilitzem de les cases maternals. Ara n’hi ha dues: ‘La Lumière’ i ‘La Lumière 2’. Aquesta darrera la vam inaugurar nosaltres. Aquests habitatges són útils per atendre a les embarassades durant el seu darrer mes de gestació i a aquelles que tenen un embaràs de risc o una patologia afegida”, detalla el doctor Fargas. Una de les grans causes de mortalitat materna és el retard de les parteres en poder arribar a un centre mèdic. I és que la població de Nemba es troba disseminada i molt dispersa.

El Dr. Fargas, en una expedició a Ruanda

Coincidint amb Miquel Callizo, Fargas explica que “totes les dones poden passar dies caminant fins a arribar al metge. Per això tenen tanta importància aquests habitatges de l’esperança. Dins aquestes cases, les dones duen a terme diferents tasques com ara fer el menjar o fer collita allà i, a més, socialitzen amb altres dones en la mateixa situació. La nostra missió parteix del compromís amb la salut de les mares i els fills en situació d’extrema pobresa”, afegeix Fargas. Millorar les condicions de malnutrició i fer possible una assistència sanitària de les mares i els nounats afavorirà a llarg termini el desenvolupament de la societat de Ruanda.

Fa poc menys d’un mes, de fet, la missió expeditiva va ser exposada en una mostra fotogràfica a l’Ajuntament de Salou. Va ser iniciativa de la cooperant Susana Abajo i el mateix Francesc Fargas. Allà es van mostrar molts dels rostres de les persones amb les quals van treballar a Nemba i projectes tan importants com les cases maternals.