L’Ajuntament obre 20 expedients sancionadors  i el departament de Neteja i la Unitat de Medi Ambient de la Guàrdia Urbana té en marxa 20 sancions més de 4.001€

L’Ajuntament de Tarragona ha incoat -des de desembre de 2019- 20 expedients sancionadors per incompliment de la llei de residus. Totes les sancions son fets provats ja que han estat denunciats per agents de la Unitat de Medi Ambient de la Guàrdia Urbana, bé perquè els dispositius de paisà que es van muntar per controlar els abocadors il·legals van enxampar els autors o perquè disposen d’imatges i vídeos que confirmen l’’abocament de residus.

El departament de Neteja i la Unitat de Medi Ambient de la Guàrdia Urbana també té en marxa 20 sancions de 4.001 euros per constituir abocaments incontrolats en llocs no habilitats: una sanció ja està cobrada, 2 més en tràmit de pagament i, les altres, segueixen la tramitació administrativa. Per abocaments incontrolats entenem abocaments de mobles i residus diversos d’un habitatge, abocament de runa, grans quantitats de fustes i qualsevol altra acumulació de residus en llocs no habilitats.

“Fins ara hem posant sancions de 4.001 euros per la llei de residus. Però com que aquests abocaments incontrolats ens costen molts diners, estem valorant en properes sancions incorporar a la multa el cost de la neteja de l’abocador”

El conseller de Neteja, Jordi Fortuny

“Fins ara hem posant sancions de 4.001 euros per la llei de residus. Però com que aquests abocaments incontrolats ens costen molts diners, estem valorant en properes sancions incorporar a la multa el cost de la neteja de l’abocador, ja que ho permet la Llei de Residus. L’objectiu d’aquestes sancions és acabar amb els diversos abocaments incontrolats que es troben en diversos punts del terme municipal de Tarragona, com els que hi ha al PP9, Terres Cavades, polígons, camí del Llorito, camí de la Partió de Bonavista, etc. A més de sancionar, retirarem els residus i posarem un cartell advertint que les sancions poden ser com a mínim de 4.001 euros. La ciutadania té recursos per fer les coses com toquen i aquest són el Telèfon Verd. En algunes infraccions molt greus estem valorant aplicar-hi el cost de la neteja de l’abocador, més possibles danys i greuges al medi ambient, tal com preveu la llei”, explica el conseller de Neteja, Jordi Fortuny.

 

NETEJA DELS ABOCADORS I PERMÍS PER A ABOCAR A LA DEIXALLERIA FIXA 

Així mateix, el departament de Neteja Pública té previst netejar aquest desembre tots els abocadors il·legals (periòdicament ja s’està fent) però la novetat és que hi col·locaran un cartell informatiu i es controlaran com evolucionen cadascun dels punts detectats. Fa uns mesos, l’Ajuntament de Tarragona va haver d’assumir el cost de fins a 80.000 euros per la neteja d’un abocador incontrolat.

Una altra de les novetats és que aquest mes de novembre es permetrà l’entrada a la deixalleria fixa al carrer del Coure a les activitats econòmiques que fan els abocaments. Una mesura més per acabar amb els residus incontrolats.

A més a més de les sancions administratives per la llei de residus, la Guàrdia Urbana i el Departament de Neteja Pública continuen realitzant sancions per incompliment de l’ordenança municipal de Convivència ciutadana i ús dels espais públics i articles que resten vigents de neteja pública o medi ambient.

 

Total denúncies  , article 98 i 122.1.b1 TOTAL
98.1 llençar o abandonar als espais públics qualsevol tipus d’objecte o producte. 16
98.2 No dipositar a les papereres residus sòlids de petit format. 1
98.3 Llençar o abandonar als espais públics qualsevol tipus de residus que, pel seu volum o per la seva quantitat, hagin de ser lliurats al servei de recollida de deixalles. 103
98.4 Abocar burilles de cigars, cigarretes o altres matèries enceses a les papereres. 0
98.5.1 Dipositar la brossa o les escombraries fora dels contenidors. 28
98.5.2 Dipositar la brossa o les escombraries fora de l’horari fixat de l’Ajuntament. 27
98.5.3 Dipositar la brossa o les deixalles en contenidor de recollida selectiva diferent al què correspongui per raó de la seva matèria. 8
98.6 Rentar o reparar vehicles o maquinaries als espais publics 1
122.1.b-( paper i burilla) Llençar a terra puntes de cigarreta, xiclets o papers, escopir o realitzar necessitats fisiològiques a la via pública.LL100 2
186

 

L’incompliment de l’article 98.3 i comporta una sanció de 300 € que correspon a l’abandonament de residus voluminosos sense permís i en lloc no autoritzat, una actitud incívica que ha anat molt en augment des del confinament per la COVID-19. Per aquest motiu, la Guàrdia urbana ha sancionat a 103 persones que ha enxampat llençat residus voluminosos fora de lloc i al costat dels contenidors sense permís.

la Guàrdia urbana ha sancionat a 103 persones que ha enxampat llençat residus voluminosos fora de lloc i al costat dels contenidors sense permís

Residus a la Part Alta, Carrer Abat

Recordem que per a llençar-ho es pot sol·licitar cita prèvia per EPP i trucant al telèfon verd, que ha augmentat el servei. Des de fa uns mesos s’ha doblat aquest servei, passant de  25 peticions diàries i a 50. De dimarts a dissabte es poden llençar aquesta mena de residus, limitant-ho a 5 com a màxim, entre les 20 i les 22 hores. Cal recordar que l’Ajuntament de Tarragona estableix aquest horari per evitar que hi hagi voluminosos ocupant la via pública, per exemple impedint el pas per la vorera de persones amb mobilitat reduïda, cotxets de nadons, etc).

De mitjana es posen 100 expedients de l’article 98.5 per abandonar residus i bosses d’escombraries fora dels llocs habilitats, com per exemple a les cantonades dels carrers de la Part Alta, grans cartons fora dels contenidors quan aquests no estan plens, etc.

“El que està clar és que s’està fent una feina molt intensa per acabar amb els abocadors incontrolats, amb tasques de vigilància, gravació i investigació per part de la Guàrdia Urbana, en la que poden participar tots els ciutadans que tinguin imatges i proves de qui està fent un abocament. De fet, comptem amb la col·laboració estreta de presidents d’algunes associacions de veïns de zones amb problema d’abocadors, i estem treballant conjuntament amb ells també”, explica el conseller de Neteja, Jordi Fortuny. I afegeix: “En paral·lel estem treballant amb una millora i flexibilitat de la deixalleria municipal, que esperem que es pugui aprovar el consell plenari del mes de novembre. Sancionar és una part de la tasca que fan conjuntament el departament de Neteja i la Guàrdia Urbana, però l’altra és facilitar l’accés a la deixalleria a tothom i que tots/es siguem conscients d’on hem de portar els nostres residus”.

“comptem amb la col·laboració estreta de presidents d’algunes associacions de veïns de zones amb problema d’abocadors, i estem treballant conjuntament amb ells”

 

ALGUNS EXEMPLES D’ABOCAMENTS ENXAMPATS I OBJECTE DE SANCIÓ

Abocament de mobles en un camí del Riu Francolí per una empresa de trasllats amb domicili de Torreforta

Algunes de les sancions ja aplicades, són per l’abocament de runa en un solar municipal a Riu Clar, per part d’una empresa de construcció. Una empresa de Torreforta -que feia trasllats de domicilis- va abocar un pis sencer al riu Francolí (mobles de tota mena). També a Torreforta es van abocar tres grans bidons de 200 litres de pintura de diari. També hi ha abocaments de runa a Bonavista o fustes d’una fusteria al Camí de Les Gavarres, 2.000 pneumàtics a la carretera de València…

“A més dels 17 expedients ja tramitats administrativament -explica el conseller de Neteja, Jordi Fortuny- la Guàrdia Urbana disposa de 2 expedients més per a començar a tramitar, també pel mateix precepte i abocament il·legal de residus. I més sancions que vindran perquè hem creat una xarxa de vigilància, control i investigació d’abocaments molt potent i amb molts col·laboradors/es”.

“hem creat una xarxa de vigilància, control i investigació d’abocaments molt potent i amb molts col·laboradors/es”

Abocament de runa en un solar municipal d’una empresa de construcció

Una d’aquestes és la sanció del carrer Abat, de la Part Alta, del passat divendres 25 de setembre al vespre, en la que hi va intervenir el mateix conseller de Neteja, Jordi Fortuny. L’infractor és una persona que ha llogat el pis recentment i va buidar el pis i ho va deixar al carrer, sense permís ni autorització. A més d’aquests expedients ja tramitats administrativament, la Guàrdia Urbana disposa de 4 expedients més per començar a tramitar, també pel mateix precepte i abocament il·legal de residus.