Des de fa mesos escoltem que el 5G canviarà la nostra vida. Però què és aquesta nova tecnologia que en pocs anys estarà desplegada al nostre territori i que ens permetrà disposar d’un allau de dades impensable fins ara? Com afectarà la nostra vida? Intentem respondre-ho en les pàgines següent de la mà d’experts i representants de diferents àmbits

Per Jordi Salvat Rovira

El 5G és una nova tecnologia mòbil que augmentarà la velocitat de connexió, reduirà al mínim la latència i multiplicarà exponencialment el nombre de dispositius connectats. Com és la cinquena generació de xarxes mòbils que coneixem, per això té la denominació de 5G. Recordem que la xarxa de 1G era la d’aquells primers telèfons mòbils que només permetien parlar. Després va venir la tecnologia 2G, que va introduir els SMS, i el 3G, que va incorporar la connexió a Internet. Finalment va arribar la banda ampla, el 4G, que ens ha permès reproduir vídeos en temps real -streaming- i la realitat augmentada.
La implantació de la xarxa mòbil de cinquena generació canviarà la manera de comunicar-nos, multiplicarà la capacitat de les autopistes de la informació i possibilitarà que objectes quotidians, des de la nevera fins als automòbils, puguin connectar-se (amb nosaltres i entre si) en temps real. El seu desplegament suposa una autèntica revolució tecnològica que permet, per exemple, realitzar intervencions quirúrgiques a distància, desplegar noves flotes de vehicles autònoms o controlar fàbriques des d’un altre país, cosa que, per exemple, ja es fa actualment des de Reus.

LA LATÈNCIA (EL TEMPS DE RESPOSTA DE LA XARXA) PODRIA REDUIR-SE A 5 MIL·LISEGONS, LA QUAL COSA ENS PERMETRÀ CONNECTAR-NOS PRÀCTICAMENT EN TEMPS REAL

El 5G permetrà navegar fins a 10 GBps (gigaoctets per segon), 10 vegades més ràpid que les principals ofertes actuals de fibra òptica del mercat, cosa que ens permetrà descarregar una pel·lícula completa en qüestió de segons. A més, la latència (el temps de resposta de la xarxa) també experimentarà un avanç significatiu. Segons els operadors, aquesta podria reduir-se a 5 mil·lisegons, un període gairebé imperceptible per als humans, la qual cosa ens permetrà connectar-nos pràcticament en temps real.
Les primeres xarxes comercials de 5G es van llençar el 2019 i aquesta tecnologia va ser la protagonista de l’edició de l’any passat del Mobile World Congress celebrat a Barcelona. Però el desplegament del 5G és també l’eix de la gran guerra tecnològica entre els Estats Units i la Xina, ja que Donald Trump no vol que el seu gran enemic comercial desplegui la nova tecnologia al seu país i en els seus aliats. Tot i que la sueca Ericsson va ser la primera en aconseguir velocitats 5G el 2014, la coreana Samsung i la xinesa Huawei són les empreses que en els darrers anys han fet uns avanços més importants en aquesta nova tecnologia i d’aquí la preocupació del president nord-americà.

ALGUNES XIFRES

Les estimacions dels experts apunten que el 2025 la tecnologia 5G representarà el 15% de les connexions mòbils mundials, al voltant del 30% de les connexions en mercats com la Xina i Europa, i aproximadament la meitat del total als Estats Units. Es calcula que el 5G contribuirà amb 2,2 bilions de dòlars a l’economia global els propers 15 anys en sectors claus com la indústria, els serveis públics, professionals i financers. El 5G serà clau per al desenvolupament de les ciutats intel·ligents, les telecomunicacions, la domòtica, la indústria 4.0, l’automoció, el transport, etc. Cotxes, semàfors, electrodomèstics, rellotges, marcapassos, robots, sensors… I les ciutats es convertiran en smart cities de veritat.
La cara fosca del 5G és la vulnerabilitat davant dels ciberdelinqüents, ja que aquest allau de dades serà un apetitós pastís per a ells. Caldrà, doncs, molta inversió en ciberseguretat. I un altre debat és si el desplegament d’aquesta nova tecnologia pot significar algun problema per a la salut humana. L’OMS va qualificar la tecnologia sense fil com a cancerígen del nivell 2B, una catalogació molt genèrica que, segons la pròpia organització sanitària, fa referència als compostos “possiblement carcinògens per als éssers humans, això és, quan es considera que una associació causal és creïble, però l’atzar, els biaixos o els factors de confusió no poden descartar-se amb una confiança raonable”, una categoria en la qual s’inclouen substàncies que es tenen com poc nocives, com el cafè. No obstant això, a pesar que l’OMS hagi afirmat que “els estudis realitzats fins avui no indiquen que l’exposició ambiental als camps de RF (radiofreqüència) augmenti el risc de càncer o de qualsevol altra malaltia”, des de certes organitzacions alerten dels potencials perills per a la salut de les ones de telefonia mòbil. Un debat que ha fa anys que dura i que ara fa un pas més.

EL 5G I LES CIUTATS INTEL·LIGENTS CENTREN GRAN PART DE LA MOBILE WEEK REUS

T-Systems és una empresa filial de Deustche Telekom dedicada al desenvolupament i manteniment de software per aplicacions, amb una plantilla d’uns 50.000 treballadors a tot el món. El 2007 T-Systems es va instal·lar a Redessa, a Reus. Cinc anys després va ser la primera empresa que es va instal·lar al recentment inaugurat edifici de Tecnoredessa. Actualment manté els dos espais com a centre de producció a Reus, amb uns 150 treballadors, que treballen en projectes per a clients de tot el món. T-Systems Iberia factura a Espanya i Portugal al voltant de 300 milions d’euros anuals, dels quals entre 8 o 9 milions es generen al centre de producció de Reus.

T-Systems va començar oferint a la seva oficina de Reus llocs de treball per un perfil de programador bàsic i ara ja disposa d’arquitectes, caps de projecte, amb tot l’espectre de perfils professionals d’un centre de desenvolupament de software. Les persones que van començar a T-Systems fa tretze anys han anat creixent professionalment amb un bon pla de carrera, assolint nous reptes personals i professionals. Més d’una dècada després és un centre d’excel·lència.